Kolo

1 — Пре две недеље поново је прора дио Верув код Напуља. Из кратера вул кана прокуљаци су об'лаци дима и пе• иела, а низ северни обронак вулканско/ брега потекли су потоци усијане лаве. Стаповници околних села морали су да шапусте своје домове које је уништила лава. Ове пове ерупције сматрају се веким и опаснијим него све досадашње 04 1906 године на овамо. 2 — По наређењу Москве изведен је у Алжиру пред ратни суд, осуђен и стрељап бивши министар упутрашњих дела Петенове владе Пише. Пише је за вре• ме анло-америчког препада на францу• ске поседе у Северној Африци прешао ва страну Деголиста, али сада ни Енглеска ии Америка нису имале снаге да га спасу од освете Москве. Главна кри• вица оптуженог Пишеа била је у томе што је „дорволио регрутацију противбољшевичке легије и гонио француске 1сомунисте." В — Поводом пете" годиМњице оснивања Протектората Чешке и Моравске и лрикључења ових земаља Рајху Протек• тор Рајха др. Фрик посетио је претседника држале др. Хаху и предао му лично писмо Фирерово.

5 —- Пуних петнаест година Сједињене америчке државе нису хтеле да прирнагу бољшевичку Русију. Тек кад је дошао на власт Рузвелт са својом јеврејском клмком отворена су широм врата бољшевичкој пропаганди у Америци. Та сарадња између супер-капиталиста и комуниста постала је нарочито интимна уласком Сје дињених држава у рат. Тим поводом у Медисон скверу■ у Њујорку одржана је вв дЏка свечаност и црвена застава светске револуције вила се поред америчке застава

4 — Пре кратког времена умро је у Берлину славни немачки позоришпи глумац Кристијан Кајзлер, син још славнијег оца: државног глумца Фридриха Кајзлера коме је по лику и глуми толико био сличан. Са Кристијаном Кајзлером нестао /е један од најбољих тумача карактерних и мисаоних улога немачких позорница.