Male novine

ДНЕВНИК

КАЛЕНДАР Православни: 15 ЈеФТимије и Лукиј Католички: 27. Сабииа муч. Суние излази: у 6 сах. 58. м. залнзи 5 сзх. 2 мин. Последња четврт 16 у 2 с. 45 м. ноћу. Киша, магловито и ветровито.

Дуккт . Њ >!!ОЈЈРОГ

К У Р с

5 77 964

ПОЗОРИШНИ РЕПЕРТОАР Субота. 15-вг и недеља 16-ог: Мааарен , комедија у нет чинова. Од Дима ( Први аут). РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутрашљих дела: Сваки дан нре поднв сд 9 и по час до 12. и по подне од 4—5 часова. > ин- иностраних дела: четв, ткои од 11—1 чаеа ире подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем иедел>е и правника. Минист, правде: Сваког дапа од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова пре подне. Мин. просвете и ^ркв. дела: Петком од 11—12 чае. нре подне. Минист. привредс: субот©м од 3—5 по подне, Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 пре подне. РЕД ЦЕНЗУРА П0 НОВЧАНИМ ЗАВОДИМА

Привилеговаиа народна банка: Понедељак, среда и петак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга за међусобно помаган,е и штедњу: Понедрл . пк и четвртатс. Срнска К1>едит11а банка: Понедел.ак, среда, петак и субота.

вес

БЕСГРАДСКЕ ВЕСТИ Дроклаиацвја. Јуче из јутра растурене су по варошн покламације Његовог Величансгва Краља, којима се сазива велика народна скушигина. И службене, новине донеле су исту, као што је и ми на челу даеашњега броја лоносимо. * Забава. Вечерас је забава „Веоградског иевачког друштва" у Великој гн.вари, * Митниг. У једном од спорашњих бројева, донели см.ј иод домаћим ве стмиа, како нан доста њих чланова а Уједињене Омладине" из унутрашњости пишу, изјављујући своје мишлење, ла би на „Уједињеној Омлндини" било на првом месту да сазове митинг, на коме б»! се разнрављало, сада нећ горуће цитање о Македонији Ми смо жеље ових нојединацм, изнели н« јавност и мило нам је, што можнмо константовати, да београдеки уиравни одбдор овога друштва, ннје иронустило да одма узме у ра»мишљање жеље својнх поједивих члал-ова, и на једној од сиојих последњих содница, решио је да, в&ља сазвати ми тинг. Ми се сећамо, да смо били гости и на сличном митингу које је држала великошколска омладиил. Ми смо увидели да тај митинг иије доаео никакве стварне користн, изузев што је нокааао сиољнем свету, да смо ми живи за евоје интересе. Но митмнг великошколске омладине, имао је да буде друге природе, а митииг 8 Уједињене Омладине", свакако, имаће и треба_да Г>уде што друго. На митивг великошколске омладине, сабрала се наша више образована омладина, која је имала иутем науке и путсм књиге да расиравља само о имтању нашега права на Македонију. Данас је то право већ неоспорно. На митинг „Ујед' њене Омладине" имаће да се прибере сва, целокупна омладина, и она не треба или бнр неби требало, да расправља питање о праву нашем па Македовмју, већ питање, о начину, и пугу, којим треба

ночети радити, да се у Македонији истакне срнска мисао, да она нрожма све њене становнике, како би ]едног длна, једног великог историјског дана, били спремни, да ее на глас своје браће окупе око заетаве свога ослобођења. * Свечана седница. Јуче по подне у 5 часова, као што смо то већ равије јавили, држана је свечана седница управногодбор нашег „Црвеног Крста", по што је јуче био дан двајестиетогодишњицс међународног одбора. * Друштво .Даннчић." На Великој Школи већ иоодавпа се родила, нај прс код слушалаца филолошког ®акултета миево, да оснују чието фил лошку дружину, у ној<»ј би се на чешћиш састанцима, расправљама спе цијална питања из њихове струке. Овс године, већ се успезо на установи оваквог друштва, које је добило имо в Даничкћ". Јуче по нодне, ово је друштво већ имало свој први састанак. * Дао оставку. Као што страни листови јављају г. Велдимлн румунека посланик на нашем двору, који се сада иалази у Букурешту ни осуству, дао је остивку на своје место м долази ових дана ради опроштајне ау дијснције.

СТРАНЕ ВЕСТИ * Свадбено нутовање на балону Романтична свадба била је у Нровиденци (иокрајини Масачусеца). Прс него се балон дигао стунили су у чамац господин и госцођа Давид, те су веччани у присуству велике множине. Пошто јс обред свршен балон се дигне у ваздух и младенца отпочну своје свадбено путовање. После неколико сати нутовања пао је балон у велики мочар, и младонци морали су се два сахата мучита и држати за ужете, јер се чамац водом напунио. Највад су ее једва спасли. Као што из Лондона пишу: велики амерички нроналазач Т. Едисои, послао је Гледстону на дар један *онограФ, у коме је Гледстон изговорио одушевљену беседу америчком народу. Кад је Фонс /граФ враћсн у Америку, Њу-Јорк, Фоногра# је врло тачно опетовао Гледстонову беседу.

ПОЛИЦИЈСКИ Г/1АСНИК

БеограО, 14. Октобра 1888. (Притворени) Ноћас су притворенп: Даринка Бошковићева служавка због скитње, Стојав Ђорђевић из Лесковца због крађе. ■* (Осуђепи). Пресудама иолвцијским осуђеии су: Ташко Петковић каФ. што је држао к^Фану отвореву после ироиисног времеин, Коета Михајлов*ћ мехавџи»а због нечлстоће; Коста Ја чевић због скитње Јован Јурипшћ ковач за веуоис слугу. (Иађено.) У варошком земунеком и'1 ару нађени су кључеви Вертхајмове касе. Соиственик нека се пријави Земунској вдаети.

већ по неколвко пута 1нтампана но неколико хиљада екземплара и по разним журналима руским, иоак, А. Суворин у својој л Ђешевој библиотеци" (јеФтина библиотека) издао је но»она дела пншчева. Цело издање има дванаест свез ва међу којима се налазе ови радови: Б днв људи; Понижење и оскробљење; Вечви муж; Браћа Караназови; Идиот; заииске; Пишчев дневник; велике и мале приооветке, и иисма и нримедбе из заиисника. У издању ее нализи слика пишчева и кратка биогр»Фија; а сгаје само .10 рубаља. * Георгафско друштво. 5. Окт. држало је нетроградеко геогра*ек<1 друштво свој велики годишњи скуп. Пкетилаца је било врло много. Прошле године била је одређена једна екскурзија у ј. Азију, а овога пута ироФ. Семевов читао је извештај о тој својој екс»урзији, коју је ове године чинко. Он је обишао и испичао туркестансжу и касписку област, за коју вели да је ј. ш у натријархалном стању. Резултати окскураи)е су: потпуно испити вање „гладие нуетиње" која, се 280 врети од варсши Самарканда пружа. Семенов вели да су једине вароши Ташкенд и Самаркавд центар сваколике културе и цивилизације ј том делу Азије. Ну, уетановом жељ. зничке пруге, временом ће се и сва околиа меета брзо култивисатв. * Нариека академија лепих вештина у Нвризу држала је 20 Октобра (ио рим) своју главну седницу где су нрееедавали Банат и Делаборде. Интересантно је још и то, да је жена д!: нашњега преседника, Фр. нц. републике као чланица исте академвје на седницу дошла. * Споменик Шак. пиру. Пре неки д <н јависмо читаоцима, како су варошани ОксФорда у Е->глеској св <1м највећем драмском песнику аодмгли сиоменик. А другог Октобра у Паризу нрисуствовало је много Еоглеза, Француза и осталих народности новом подизању Шекснирова споменика. Тај споменик поклонило )е међу народно литерарво друштво Паризу. А Парижани благодарни зато, ноставили су еаомеаик на једвом од најугледнијих места светске престонице. Неутон је поздравио откривање сноменика, рекавши: „Зар Париз средиште цивилизације зар ирестоаица литературе дч нема Шекспиров споменик? — Ш експира, који није био иесник не само једног века, једног краја, него свих векова и свију народа!..." Затим је говорио Дарло и академик Мезијер: „Песник се не обраћа само свом народу; он је за све народе. Он је сувременик свих еноха, он је драг и мпо свама народима. Оа уме да говори сваким језиком. У њему су песиик и мислалац нераздвојни Најпосле изговчри беседу и Тил Клаксти уиравитељ '! ћеа1ге Ег пуа18 и на свр шежу оч невана је Марсељеза. На евечаности су присуствовали многи па,риски уметници и књижевници првога ј СДЛ.

згхјр о о:1з:е:

БЕЛЕШКЕ КЊИЖЕВНЕ УМЕТНИЧКЕ и НАУЧНЕ Дела Федора Достојевсквг Крај свега тога што су дела најславнијег руског романописца Ф. Достојевског

БИБЛИОГРАФИЈА Уредништвује послато н» нриказ: Ио »ке мор лне и грађанске, Основи ирава и држ>вн >г газдинства. По Француском од Пјера Лало-а, према срнским земаљским законима, за сопску омладину удесио Т> Козарац Ова је књига награђева из књижевнога фонда ИлијеМ. Коларца. Цена 1. динар и но.

ШАУ1А Он. Сећаш лч се, мила женице, он-г красног буђелара, што си ми га поклонила. На једној еу страни била извежена два голуба. Она Е, није, голубови су били на дрЈГој страни. * Жалосна успомена. „Ето оно је то месго, где ме је аре 4 године неерећа задесила. Овде ми се жена удавила и цилиндер утопио; ах, цилиндер је био сасвим нов! * С разлогои. Госиођице, ви знате како вае ја обожавам, ја не могу да живим без вае, живот би ми био прави нако, — али молим вас реците ми брзо, хоћете ли иоћи за мене, јер имам још једеу „партиј)" у изгледу! Он је знао. Читав лом у кући. М> ж и Ж»-на се туку; а деца села у крај и смеју се. На једаред ће средњи Ђокица, који виде да муж подлеже радосно узвикнути: — Мицо. гле Ацо, Најо... а ста ја казем, да је м*м х јаца, да це она тату да туце!? * Разлог. Син Ја бих оче свакако био рад да м»ло иропутујем да видим света. Отац: Та немам ]а ништа против тога да ти свет видиш; него ја не волам да свет тебе видн!

ПИТ-А-ХЈЈ-А.

БЕОГРАДСКА Веоград, 12 Октобар

1шл

15596 Жита. .

11.60

Т)

25.514 Сувих шљива .

28,—

Г)

Шл,ива нових

—■—

п

236 Брашно фино .

15.-

1)

—— (Брашно леб. нес .

—.—

П

—.— Брашно „ сеј.

—.—

V

4417 Кукуруза. стари

8.00

П

Кукуруз. браш.

8 —

У)

1307 Јечам .

7'75

П 7)

5589 Овас . . , .

7.75

417 Раж ....

7.50

П

— Мекиња. .

—.—

т,

—.— Криза. . . .

—.—

Ђ

Ј746 Иасуља. . .

25 —

П

1161 Ораја ....

22,—

п

294 Катрана .

25.—

п

428 Коре брезове. .

12—

Ђ

10 450 преча....

3.20

У)

17325 Сена ....

4.50

У)

1030 Сламе ....

2.75

У»

1^1 Масти . . .

110.-

Ћ

1459 Лоја топљеног .

77.—

Ћ

.— Сочива ....

—.—

П

— — Ћумура. . . .

—•—

71

— кожа гов

—.—

%

610 Крушака.

12' —

V

7807 Грожђа . . .

22.—

8

811 Сира

85'—

7)

1178 ^виња

оО.—

»

— кис. купуса .

.—.—

п

1178 Лука цр. . .

6.50

и

571 Лука бела .

45.—

п

Ариаџика . .

—.—

Ђ

4041 Кромпира

8.50

Г)

— Вуне овче

—.—

Ћ

— Шишарке . .

—.—

СТАН са нет соба са свима удобеостима, и један са 2 собе у улици два јчблана број 35 упитати Стану Милојевић удову мајорицу. 3—3