Male novine

ВРШ 203

Бвоград, Уторник 25 Октобар 1888

ГОДИНАI

ИЗЛАЗИ С8АКИ ДАН Д К~"м~ А ":А ТОДИИУ . . . ~ • 410 ГОДИНЕ ...... )&. Ч МЕСКЦА . . . » . 180ЕЧН0 ...... . ;/ 'У'4 1 •г V т т ▼ V т »

10 ПАРА БРОЈ

МАЛЕ НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

претплата се шаљв медеци.1ану и киипановии у Београду Обилићев ненац бр. 1

8 дин 4 дии. 2 дик. 1 дин.

Можв се претплатити и код свију потпта у Србији цене"огиаса

Мали оглаои 1.50 п. д. или 5 пара од петитног рп,Т!< ГТУУТТУ Ф-Т ТТТ'

10 ПАРА БРОЈ

ПЗЛЛЗЛ и 1!0€Ј11 11РАЗШ1ЕА"

8А СВАКО ОГЛАШЕЉЕ ПЛАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. П. ДИН.

ВЕЂИ ОГЛАСИ НО ИОГОДВИ'

т ^ V ЧГт Т Т Т Т Т V V , пшипшмппшнмшшинипиипппшпипшншшш 1>АААг4АААЈАЈ|А4|АААЛ "

►=< ►=•< ►=м ►=< ►=н ►=< ►=< ►=•< ►=< ►§н ►=< ►=< ►=■< ►=•< V I

1ММ1ВКШЖ!1 1 111Ш МII 11 II1 1 МIШ 1 1И ! 1 III! I

Е^10ХЗ:^ЕЖ1

гг

Г91

гг

1л) 0

гп

Ј

У БЕОГРАДУ И КРЛГУЈЕБЦ.У

►=■< ►=■< ►=•< ►=4 ►=< ►=•< ►=•< ►=< = ►=ч = ■=■<

прецоручују великм избор у сваковрсним бојама и кажвоћама; ЧОЈЕ, СВИЛЕ , АТЈГАЗА И КАДИФЕ ВЕНЕЦИЈАНСКЕ за женске хаљине и бунде. И продају на веће и мање количине. Потрошачима већи количина дају се знатне о-

►=< ►= ►=•< ►: ►: ►=•< ►! ►=•< ►! ►=<

лакшице.

На захтев шаљу се мустре.

(ион. и утор.)

2,10

^ Ш ^јГ УТТУУУ УУУУУ V у чдиг ■ |> , + А ^ -*■ А А А А А А Ш Ж ,А. Ж ^у. Ж А. Љ, А А, А ^|Г

.21;:ЕЗ::е::В:ЕЗ::ИЖ

календар

Православни: 25Маркијан и Муч. Католички: 6. Емерик. Сунпе излази: у 7 сах. 6. м. залази 4 сах. 54 мин. Нов месец 23 у 0 с. 50 м, пре подне. Мраз ведро на лепо.

К у Р с

Дукат . јБаполеон

5 77 9'617.»

ред оримања по министарствима

Мин. улутрашн>их дела: Сваки дан нре поднв од ђ и по ча«% до 12. и по поднс ,од 4—5 чаео ва . . ^ин. иностраних дела: четв^тком од 11—'1 часа нре подне. Минист. војни: еваког дана од 11—12 час. сем недел>е и празника. Миннет. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки датг од 11—12 часова пре подне. Мин. просветв и цркв. дела: Петком од 11—12 час. нре подне. Минист. привреде: суботом од 3—5 по подне. Минист, .Финансије: Уторником и нетком од 10—12 ире подне.

ред цензура п0 н0вчаним заводима

Жриннлегована народна банка: Понедељак, ер«да и петак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга за међусобно помагаље и штедњу: Понедељак и иетвртак. Срнека кредитна банка: Понедељак, ереда, петак и субота.

београдске вести Друштво „Црвеног Крста". Чим је Срнсво Друштво Црвенога Крста, иа жалост своју дознало,да ј.е његов вредни и уважени члан Главног Одбора ђенерал Милутин, враћајући се са Седнице пректуче држане напрасно умро, у знак одавања иоследње поште својим друговима изнело је прну и црвееога крста заставу на своме дому. Поред тога Српско је Друштво иолжило на њ венац са тракама на којим су ове речи: Српско друштво Црвеног Крста Своме управном члану. Ђенералу Милутину Јовановмћу* А циркуларом цео Главни одбор позвало је да 1п согроге нри ногребу присуствује. * Савезно веке савеза певачких дружина држало 16. ов. мес. прву своју пленарну седницу посе Ферија, у кој(1Ј је донесено више врло лених и важних одлука. На ирвом месту, да свака еаве/зва пев. дружина уступа своју музичку архиву у препису савезу — на који ће се начин образо! вати велика и заједничка музичка библиотека. А ире него би се сас таје све те архиве у једну, остављено ле уметничком одсеку савезног већа, да донесе одлуку; које од свих тих •.:оЈ .тозиција треба задржати за савеану библиотеку; како би се онда што пре в умножиле за раздавање свима дружинама које су у савезу, н онима које савез отвара. После овог решено је, да еавез нокрене лист, који ће бити гласвик савеза а посебице образовати и радити на музичкој књижевности. Даље је донета одлука да свака савезна аев. дружина подноси тромесечно извештај о свом раду савезном кећу; а ово опет сваксј дружини о успеху и својим отлукама. — Сви ови извештаји штампаће се концем сваке године као амнанак пев. дружи-

на. — У другој одлуци остављено је савезном већу да расиоређује кад ће која савезна пев. дружина приређивати забаве и концерте у корист своје касе. Поред овог врло важна одлука но пев. дружине; да. ни једна савезна пев. дружина не може суделовати на каквим забавама, кприсницама, снечаностпма и др. без одобрења савезног већа (ово је врло умеена одлука; јер мало-мало иа се потрже ја ова, ја она иев. дружина, да суделује и помаже; о кад опе саме приређују забаве, онде се њ«х нико несећа и њине забаве постају обичне — па од чега ће да живе оне и чим ће да раде? Ур.) На завршетку донета је одлука, да цео савез ирореди велмки концерат у другој иоловиии Јануара ид. год. у корист савезне касе. Програм да одма изради уметнички одсек, како би се што пре могло (риступити спреми. * Секретар ужег одбора Као што чујемо, заЦсекретара ужег уставотворног одбора, постављен је г. Др. Милован Миловановић. * Читуља. Влајко Сте*ановић, економ опште државпе болнице, после дугог боловања умро је јуче 24. ов. мес. * Забрањенс улазнице. Као што чујемо г. управитељ народног позоришта, носле нашег чланка „-Позоришна умрава и новииари", забранио је све слободне улазнице; но то неће ни у колико сметати томе, што ћемо мм кроз који дан изнети списак свнју породица и појединаца, који већ од кад иду у наше иозориште бесплатно. На томе спиеку најживље радимо.

домађе вести Као шго нам пишу из Ниша, ириликом кад је овде код нас требао да се састане уставотворни одбор,у очи тога дана, у другој престоници Србаје, опажала се нека живост, радост; при-

П0Д1ИЖК

<**тс)с

ЕЗЕ1 ЕЛ1ЛНЛН Староаољска арича Сахер - Мазоха

Краљица се отпоче интересовати за њ, и нозва га једног дана к себи. Кад је он стунио у богати, укусни салон, и нред њом се на колена спустио, прими га висока госпођа, која на подлавнику једног турског дивана лежаше, пола величанствено, пола кокетно, давпш му очима знак да устане.

„Еиханану Краковски" отпоче она милостиво смешећи се, „ти се допадаш на шим дамама. Знаш ли ти то? Елханан иоцрвене. „0! како си ти невин, по готову и сувише невин, за једног ратног јунака и кра љевско-пољског пуковннка, настави краљица, „ти немаш никаквог повода да се стидиш свога тријумФа. Мени самој, мени, твојој краљици ти се допадаш, и ја хоћу срећна да те ви днм. Тражим обећање. „То ће ми бити лако милостива краљице да се вашим заповестима повинујем одговори пуковник, „Добро, онда дај ми твоју часну реч." „Чим сазнам, велемоћна господарице, да то што ми ви заповедате није против моје савести. „Како си ти обазрив, на бојаом пољу не беше ли такав," настави краљица, „дакле моја је жеља да ти узмеш себи за су-

пругу ону, коју ти ја наменим, Краковски, а то је лепа и богата гоопођица Је лисавета Брзостовска, тога ради пак, ти се мораш покрстити. Опет Елханан ноцрвене, али овог пута жешће него ли пре. „Реших се милостивн госпођо" рече он после кратке паузе. Ја имам заручницу, девојку мог народа, које ради одох У рат. Она ми се закле да ће верна остати. Ваља ли ја сад, кад ми се срећа, кад ми се сунце твоје милости осмејкује, драгу моје младости да издам, да напу стим." Краљица ћугаше премишљајући. ,,Колико има како о њој ниси ништа чуо?" упита она најзад. „Пет година." Краљица погледа Елханана пола зачуђено пола сажаљевајући, а преко лица пре|е јој фиви осмејак.