Male novine

л "

НРОЈ 205

Зеоград, Четвртак 2\ Октобар

ГОДИНАI

ИЗЛАЗИ С.8АКИ ДАН 5_Г]ПГл

НА ГОДИНУ НА ПО ГОДИНВ ЛА 3 МЕСЕЦА У2БСЕЧН0 .

УУ УТТ'

10 ПАРА БРОЈ

1ШЕ НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТЗА СВАКОГА

8 дин 4 ДИН. 2 дин. 1 дин.

Д 'РЕТПЛАТА СЕ ШАЉЕ М ЕДЕЦИЈАНУ И КИМПАНОВИ И у В еограду Обилићев венац бр. 1. Може се иретцлатити и код свију пошта у Србијв

ЦЕНЕ 0ГУ1АСА Мали огласи 1.50 п. д. или 5 пара од петитногред«

V ■

т

10 ПАРА БРОЈ

ГИЗЛАЗИ и ПОСЛЕ ИРАЗНИКА

ЗА СВАКО ОГЛАШЕЉЕ ПЛАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. II. ДИН.

1И—амаш#

Од 1-ог новембра до крајагодине, стају

V

МАЛЕ ИОВИБЕ"

Нажем нигда ненрежаљеном СТЕВЧИ МИХАЈЛОВИЋУ бив. председ. министар. савета на расположењу даваћемо 40. дневни парастос у петак 28. октобра тек. године у 10 часова пре подне у цркви св. Марка. Молимо ероднигсе, пријатеље и познанике да присуствују овом тужном помену. Ожалошћени: сунруга : Еата са ћеркама и осталом Фамилијом.

О Г А А С Моју кућу са баштом у желез ничкој улици бр. 14 издајем иод кирију. Имаде 4 собе, предсобље кујну и остале удобности; такође доле у авлији имаде 2 собе, штала и бунар са пијаћом водом. Ради погодбе упигати г. Арсу Симића или сонственика. 2—6 Еарла Перола.

Два Квартира један са три собе итпајз кујна шупа и подрум за дрва друге две собе шпајз кујна гаупа за

дрва вешерница бунар у авлији за оба квартира, коемајска улица број 22 дајем под кирију. Св. ЈанковиК. (пон. ср. пет.) 2,3

I. динар и 50 пара динарских. Претплатницима из унутрашњости препоручујемо, као најбо л.и начин, претплаћмвање код месних ногата. Редакција, администрација и експедиција ^Малчх Новииа ". налазиће се од 1. новембра у Васиној улиг.и број 6.

ВЕЈВ.И ОГ.1АСН Ш> ДОГОДБИ*

РЕД ЦЕНЗУРА П0 Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА Привилегована народна башса: Понедвл.ак, среда и петак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга 8а међусобио помагање и штедЈБу: Понедељак и четвртак. Српска кредитаа банка: Понедељак, ереда, нетак и субота.

весииб:

ДНЕВНИК

КАИЕНДАР Дравославни: 27 ученик Нестор Католички: 8. ГотФрид Сунпе излази: у 7 сах. 14. м. залази 4 сах. 46 мип. Нов месец 23 у 0 с. 50 подне. Мраз ведро иа лено.

м. ире

К У Р с

'укат . Н&иоЈЗбик

5 77 9'61 6 Ао

I. Ш ЛНШНБ одпочео је да лечи- Станује нреко пута каФане „Златан Крст" нрима болеснике од 1 — 3 но подне ДЕЧКО, КОЈИ УЧИ ШКОЛУ ниј вигае други вли трећи разред гимназијс, може да нађе место за ио служиваше. Нек се обрати уредништву овог листа. 3—5

РЕД ПРИМАЊА П0 МИНИСТАРСТВИМА Мип. уиутрашљих дела: Сваки дан нре подне од 9 и по *тас до 12. и по подне од 4—5 часова. л 1 ин. нностраних дела: четз^тком од 11—1 часа нре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем ведеље и правника. Минист, правде: Сваког данл од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки даи од 11—12 часова нре подне. Мин. нросвете и црхсв. дела: Петком од 11—12 час. пре подне. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подне, Минист, Финансије: Уторником и нетком од 10—12 нре подне.

КРАЉИЦА НОБИ или ловад 'мртваца у венецији розшан из историје млетачке републике књига пета

(НАСТАВАК)

1125)

„То ми изгледа као да је тајна," примети Јакопо. „Ја видим на твоме лицу да је тако." „Сињорина је врло лепа! О света Богородице, тако лепа да би је човек непрестано гледао/" „Дакле тако? Хе," рече Јакопо смејући се Андреји, „овај младић још нема ни бркова, а већ зна шта је лепо! А где је Сињорина, младићу?" „Сад није овде. Она је отишла али не

знам куда. Често овамо долази јога Једна Сињора, и то махом ноћу." „Још нека Сињора?" „Да, и то са црном копреном! А јесте ли слугаали што о Краљици Ноћи? Идете ли из Венеције? Ја мислим да је она Сињора што овамо долази, баш сама Краљица Ноћи!" „А је ли та Сињора са копреном овде?" упита Јакопо. „Није. Сад није овде," одговори мла Дић. — „А ти си је виђао често овде?" упита Андреја. „Да, Сињоре, али само ноћу и пред зору. Дању је никад нисам видео!" ,,Па зато се и зове Краљица Ноћи," рече Андреја. Младић оде за други сто, где су га путници одзвали. ,,Па гата мислите сад да радите?" упита Јакопо. " „Ја мислим да останемо овде и причекамо Сињорину," одговори Андреја. ,,Она ће овамо доћи.. Тада могу ја да останем код ње. Надам се да ћу бити сигуран у овој крчми."

БЕСГРАДСКЕ ВЕСТИ Избори. „Београдеке онштинске новине" од 26 ов мес. донело су већ нозив грађанству, на изборну скупштину ради избора осам посланика за варош Београд за велику Народну скупштину. Избсрна је скупштина, као што је то иознато 20 Новембра ов. год. Одбор општипсви. Динае у 5 часова ио нодне, држаће одбор онштински св-,ју ваиредну седницу, са овим дневрим редом: 1. Извештај о закуну акцаса механског. 2. Лицитација за набавку скамлија за оеновне школе. 3. Извештај о штамиању ,Општинских новина", 4. Извештај о лицитацији за давање говеђег цубока под аакуц. 5. Лицитација за давање под закуи осветлерва варошког. 6. Молба Маокје Алексић да јој се уступи под закуп, право чишћења димњака у вароши. 7. Избор чланова за школски одбор. 8. Извештај о нанлаћивању кантарије. 9. Молба и уверења. * Оријеит-експрес. Ночевши од 28 ов. мес. муњевити воз који циркулише измеђ Пар !1за » Цариграда, прелазиће преко Београда сваког петка у 12 50 1Ш иодне, путујући за Цариград, а почевши од 31. ов. мес. ири иовратку свом вз Цариграда за Париз пре,,Сзмо једна околност мене узнемирава," рече Јакопо. ,А каква је га околност?" ,,Та, гато је младиК видио овде Краљицу Ноћи," одговори Јакопо. ,,Ко зна на који је начин и кад он видео Краљицу Ноћи? Он је сигурно ноћу пазио на њу, иначе је неби могао да види." ,,Па гата ми саветујете, Јакопо?" „Слажем се са вама. Ми ћемо остати овде и чекаћемо Сињорину, то ће бити најбоље," одговори Јакопо. „Ми морамо да опоменемо Сињорину." ,,Да је опоменемо? Ви мислите због Краљице Ноћи?" „Пре свега оиоменућемо је да се чува од овог пажљивог и љубопитног младића," одговори Јзкопо. ,,По где што има такве опасности, на које човек никад не мисли." Андреја одобраваше главом ово мишле ње. За тим пвјуцаше внно очекујући са Јакопом да се врати Едита.