Male novine

г

рјј 212

Београд, ЧетвртаЕЗ 3 Новемоар 1В1

■одинаi

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН ц1ПГа

ХЛ ГОДИНУ ЕА 110 ГОДИНЕ «А 3 МЕОЕЦА МЕСЕЧНО . .

10 ПАРА БРОЈ

1Л1Е НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА.

4 дин. 2 дкн. 1 дин.

ПРЕТИЛАТА СВ ШАЉЕ МЕДВДИ1АНУ 'Л КкЈЦОАНМВ!!« у Веограду О^илићев венац бр. 1 Може се претилатити и вод снију пошта у Ср(5иј. ЦЕНЕ ОГЛАСА Мали огл»,си 1.50 п. д, или 5 цара од петитног ре

10 ПАРА БРО,;

ИЗЈЛЗИ и носле нразнива

8А СВАКО ОГЛАШЕЊЕ НЛАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. II. ДИН.

ВЕЂИ ОГЛ.А.С.И 110 МОГОДВИЦш

I х X X I X X X I в X ш

ихххтшвшажххв

8ХХХ8

IX XXI

Т Г Г О В И Н А

МИХДЈЛА МИХАЈЛОВИЋА

НА ТЕРАЗИЈАМА Прима поруџбину за костолачки угаљ из Мајдава г. ар и 40 иара динарски X;динар & I П Р е ' 5—

Тзорђа ВајФерта 100 килограма 1 поетавл,ено у кући.

диш

1

нашш ПРЕТПЛАТНИЦИМА Признанице за претнлатнике из Београда предали смо својим раз еосачима, за то молимо своје претплатнике, да по предатој нризнаници плаге своју дугујућу претплату. Само је она признаница важећа и послата од саме адми нистрације, која носи жиг на коме пвше „Администрација Малих Новина ' и у жигу знак „М и К." „Мале Новине" стају од 1-ог Новембра до краја ове године 1 и 50 пара динарских. етнлатницима из унутраш-

Добросав Иванковић, сељак аз Б>»лнице. Евица, жена Лазара Малетића Новак Ленћер, столар католичке вере. Анка, дете Мирка Обрадовића терзије. Драгољуб, син Лазе Вукаловићи Јованка дете Стевана Коштана Милана Петровића мртво рођено дете.

К У Р с

Дукат . Наиодеон

5 77 965

њости препоручуЈемо , као нај бољи начин иретплаћивање код

■ччиа

ихкхишаххх«.

ахххав

ПШХХХК!

ШХХХШ

Редакција, администрација и

II

п

ЗАЈМОДАВАЦ ]е од првог новембра у Лепеничкој улици број 3. преко од нове зграде међусобног помагања. 4—10

»'. Ш111 одчочео је да лечи- Станује преко нута каФане „Златан Крст" прима болеснике од 1—3 по нодне. коЈа Је постоЈала преко од Ајдук Вељка пресељена је у улици стари телеграФ бр. 14укући госпође Да* видовићке. Ј. МЕСАР01П 1—6 женски кројач.

III год. природ. математичког одсека жели давати кондиције ђацима средњих школа. Унитатиу уредништву овог листа.

II®

експедиција „Малих Новина", на Моја досадања радња лазе се 1-ог Новембра у Васи-

ној улици бр. 6.

ДИЕВН:ИБ1

ДУЋАН У ХИЛЕНДАРСКОЈ УЛИци бр. 15 у које доеад Какалница била, издаје се под кирију за услове упитаги 1—5 (ч. н.) Јована Ерлиха.

п

РАВА СТАРА ШУМАДИНСКА шљивовица, може- се добити но врло умереној цени у трговини Враће Б Јоцића на Батал Џамији у црквеним дућанима. Може се добити сваке јачине. 1—3.

КАЛЕНДАР Православни: 3 Ђурђиц. Католи«ки: 15. Леоиолд, Суние излази: у 6 сах. 23, м. залази 4 сах. 46 мин. Нов месец 21 у 10 с. 56 м, пре подне. Мраз ведро па лепо.

РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА

Мип. унутрашњих дела: Сваки дан нре подне од 9 и по час до 12. и по подне од 4—5 часова. Мин_ иностраних дела: четв^тком од 11—1 часа пре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем недеље и празлика. Минист, правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне, Минист. грађевина: Сваки дап од 11—12 часова пре подне. Мин. просвете и цркв. дела: Петком од 11—12 час, пре подне. Минист. привредс: суботом од 3—5 ио подне, Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 пре подие.

ДНЕВНИ БИЛЕТЕН Рођених и умрлих у Београду а ) умрли: 1 Новембар 1888. Јован А Поп вић штинсни. Лазар Јовановић

, контролор опслуга. РЕД ЦЕНЗУРА П0 Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА

Привилегована народна банка: Понедељак, среда и петак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга ва међусобно помагаље и штедшу: Понедељак и четвртак. Српска кредитла банка: Понедељак, среда, петак и субота.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Указом. Како дознајемо, у министарству правде спрема се ових/дана велики укзз. Међу тим, знамо да су многи правници која су ове године свршили школу добили службу а и ииаче су многи унапређени.

ПОД а

ИСТАК

К Р А Љ И Ц А Н О Ћ И или ЛОВАЦ 'МРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОМАК ИЗ ИСТОРИЈЕ МЛЕТАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ КЊИГА ШЕОТА

IНАСТАВАК)

азз)

III.

Неочекивани избавиоц. На путу који је водио од крчме „код Палме" на обалу Лагумску, и то кроз не опасне баруштине са житким песком, видела се нека црна прилика да иде. Из даљине чула, се потмула вика . . . Црна прилика, која је чула овај глас беше висока. Ммала је црно покривало на

глави, на коме с.е блисташе звездице. Покривало јој надаш • скоро до земље. То беше Ј1уан, Краљица Ноћи! Она је чула да неко виче па стаде да боље чује. Ко ли то вича? Да није какав човек наишао. на баруштине са житким песком? Краљица Ноћи, која је врло добро нозпата била са овом околином, нарочито са путем који је опкољен опасним баруштинама од житког песка, погледа на ону страну где је крчма. Тамо је у даљини видила неку светлост. Исто тако и на десној страни, али млого ближе, беше још једна светлост. Ова се светлост налазила баш тамо , где се деле путеви с једне , што води крчми, а с друге стране, што води обали где је Миранска кула. Да ли то беше какав знак? Шта зн^че ове две светлости? Краљица Ноћи могб 1е лепо да види обе ове светлости, јер оно место где је она стајала беше узви шено. У томе се опет чу потмула вика. Вика је долазила с десне стране! Дакле тамо је какав човек залутао у песковите баруштине?

какав I

Она је одмах знала да је тамо човек залутао, и да му је сигурна смрт Краљица Ноћи нмје се дуго промишљали, њу је чисто гонило да иритече у помоћ несретнику. Она беше једина у целој околини близу оног места, где је несретник заспао. Света јој је дужносг да несретнику нритекне у помоћ. Али јој је изгледало да је још досга удаљено то место, то је приметила по гласу. Она нође брже, управо тамо, одакле је долазио глас. Она светлост, што је била на крчми, исчезе, а ова друга долазаше тој све ближе и ближе. Она никако није могла себи да разјасни, нашто је ова светлост и то баш тамо, где су најопасније баруштине. Па ипак јо.ј нека слутња наговешћавалада је та светлост нарочито тамо била намештена; да је каква замка, да је дакле лажна свет лост! Она готово трчаше путем. Глас се није чуо више. Никакав шушањ, никакав гласак не чу се. Како је рачунала, морало је бити бли. зу места, х\це се налази несретник, ког је лажна светлост намамила у баруштиве.