Male novine

ВРОЈ 234

ИЗЛАЗИ СЗАНИ ДАН д *ПГл

=^===

Веоград, Петак 25. Новембра 133 8

ГОДШ

=====

ИА. ГОДИИУ НА ПО ГОДИ.НЕ НА 3 МЕОЕДА ИБОЕЧНО . .

▼ V

10 1ХАРА БРОЈ

МДЈ1Е НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

8 дин. 4 дин. 2 дин. 1 дин.

претплата се п1аље МедЕЦИЈАНУ И КиМПАНОјЈв! у Београду Обилићев венац бр. 1 Може се претпдатити и код свију пошта у Србија цене"огласа Мали оглаои 1.50 п. д. ил 1 ^ па ра од петитногреда

о« гчг-

10 ПАРА БРОЈ

Јф-ИЗЈШИ и НООЈ1Е НРАЗИИКА'

ЗА СВАКО ОГЛАШЕЊЕ КЛАИА СЕ ДРЖ. 'ГАКСЕ 20. П. ДИН.

ВЕЋИ ОГЛАСИ 110 ИОГОДВИ'

СЛАЈЈУ ИАИ1У (ЈВЕТОГ АЈ1ИМ ПИЈА 26. т. м. СЛАВИЂЕМО. Молимо наше сродчике и иријатеЂе да нас тога дана посетиги изволе стан „Мостарска улица број. 12." Атанасије Милојкавић бив: чиновник Јоца А. Милојковић Рудпрска инжињер секретар министар: Народ. Привреде

8—8

рш

..^^.^иштјтмттпмп^^мшшмтм

Марија жена Николе Јовановића кувара Димитрије Син Владе Илићасвирача. Јелена Кћи Т»оке Алексића. 83 Новембра 184 умрли су. ЗоркаКћи Васе Поповића надничари Петар Мирковић надничар. Паја Стоишић Тамбураш. ТриФун Челиковић пиљар. Хуго Пфара раденик.

к у р с

КАФАНА КОД ,.ДВА СОКОЛА< добила је ових дана нова цриа и 6ела иајбоља иеготиисва вина и иро даје ио 50. пар. дин. литар 4—5

1/*УИА са слоном, три простране соба, иредсобијем, кујном, шпајизом подрумом, просграном и бунар <1м и келиком баштом продаје се, Кућа се налази близу ,Славије ц на здравом месту, а за цену унитати уредништво

јВ

Дукат . Нанолеон

5 77 9-65

календар Православни: 25 П, Клим. и П. ал. Католички: 7. Вл. Амбросијо Сунпе излази: у 7 сах. 39. м. залази 4 сах. 11 мин. Нов месец 21 у 10 с. 56 м, пре подне. Мраз ведро на лено.

дневни билетен Рођених и умрлих у Веограду а) умрли: » 12. и 22. Новембра 1838. год. Васа Нетровић надничар. Јоваа Димигријевић лебар. Фллин Апсић надничар.

ред примања п0 министарствима Мии. унутрашљих дв»\а: Овакн дан нрв поднв од 9 и ио час до 12. и по подне од 4—5 часова. IV- ин. иностра нихдела: четв^тко М од 11—1 часа пре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 пас. сем недеље и правника. Минист. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова прв подие. Мин. просвете и цркв. дела: Пвтком од 11—12 час. пре подпе. Минист. привредс: суботом од 8—5 по подне, Минист, Финансије: Уторником и пе тком од 10пре подив.

ред цензура п0н0вчаним заводима Привилегована народна банка: Понвдвљак, ореда и петак. Београд. креднтни кавод: Уторак и петак. Задруга аа ме^усоб»хо помагање и штедњу: ИоМ8дел»ак м четвртак. Српска кредитиа банка: Понедељак, среда, петак и субота.

ВЕОНИК

Јавно нредаваље наВедикој И1хоДа. У недењу 27. ов. месеца држаће ир .ф. Др. Милан Јовановић-Блтут авно аредавањз у сали Вел. Школе: О пашим дневним иогрешкама ирогиву здравља. Почетак предавања је тачно у 5 часова. Улазнице стају 50 нара дин., а могу се добити у свима књижарницама и у вече код домаћи на Вел. Школе. Ово иредавање би &е у корист сиромашних ђака Вел. Школе. * Кандидати Као што се поговара за началника министарства спољних послова, кандидати су г. г. Коста Христић пред. вар. суда, Риста Данић посланик у С офији и Др. Милован Миловановић проФ. Вел. Шкоде. По свој прилици да ће г. Данић бити најпре наименован. * Аудијенција. Нов румунски посланик на нашем двору, г. Вакареско, примљен је јуче од стране Његовог Величанства у нарочитој аудијенцији којом је приликом предао своје акре дитиве. * Иогрсб. Јуче је био иогреб државном саветнику Гаји Јеремићу. На пратњи је ирисуствовала и војска, јер му је сдата иукоаничка почаст.

се од капиџика вратио својој кући. Два зликовца, који су били уавлији, нападну на њих и иочну их злостављати, но на вриску њину притрче људи из вароши и одбране их од ових разбојнака. Штете никакове нема јер разбојници ови нису ништа однели у кодико се до сад сазнало; само су поце'»али аљине г-ђи Наталији које је на себи имала, а снаху њену изгребли, г-ђа Наталија прича, да јењена снаха загризла прст својим зубима једном од разбојника. Ово је већ трећв нокушај напада разбојника на г-ђу Наталију од ове године; Али се никад вајдили нису, већ су се без уснеха враћали својим стаништима. Истрага за проналазак ових разбојника предузета је од стране власти, и да ће бог да се срећом сви лако похватају и казни подвргну, те да се искорене зли људи из земље. Хвала нека је пироћанцима на заузимљивости њиховој, јер су скоро сви притрчали у помоћ, на први глас нападпуте госпође. Истога часа када су људи гомилама стајали око куће г-ђе Наталије украден је један сандук ЈГазару Микићу дуванџ, овд. пун дувана, такође од непознатих лонова.

београдске вести Пројекат устава. Јуче је разаслат пројекаг устава свима члановита У" сгаворног одбора. Како смо извештени, иослаће се иројекат и свима редакцијама.

д0мађе вести Разбојници. Синоћ 21-ог овог месеца, око с:дам сати у вече, напали су иеиознати зликовци, њих 10 на броју, наоружани, на кућу г-ђе Наталије Вогдановића овд. Но како је ова са својом снахом била на поседак код Димитрија Димитријевића, трговца овд., то су исти почели отварати врдта на кући, да би исту претресли. У том њином бављењу око огварања куће, наиђз г-ђа Наталија са сзојом снахом, а праћена до каииџака ограде сином Димитријевићевим г. Тошом порезником овј ., који

стр а не вести | Читуља. Из Митровице нам јављају ово: „Коста Трумић, адвокат у Митровици, умро је данас 10. новембра у 57. години, напрасном смрћу од капље. Родио се у Старој Пазуви, где му је отац био свештеник. Бурне године 1848 и 1849. ;учествовао у бигкама у Вачкој и Банату као кадег са дичним Варадинцима. У млађе своје доба одаочео је радити и на кљижевном пољу и превео *је с немачког „Цветну Лвју", којује посвет;10 оздашљгм грађааану и взликокупцу Сгевану нл. Георгијевићу Ми -

П0Д1ИСТМ

.л^СССССС

ЖЖ ДЕДА ИЗ БОТаОЛЕ КРИМИНАЛНА ПРИ110ВЕТКА од Е. Габорија ш>евео М. А. РашковиК

(ндставак) „Монистрол је невин! 1 ' замишљао сам несреКника, како се опружен на својој постел.и, мучи и пати, и номисао, да све то трпи као певии, омекшало је срце моје и ја сам га из дубине душе жалио. Али у сред овог сажалеља, нородило би се иитање. „Ако је одиста Монистрол невин , зашто је онда призвао злочин ?"

VIII.

Што ми је тада оскудевало сам сто пута и сам нриметио

а што беше

вештина, практика и знање, којим бих могао да правим оните полицијске. Знао сам, да је њихов преглед био тек онако на дохват, и да би се ја нашао у забуаи, кад бих позват био, да понравим њихове иогрешке, кад бих требао рећи, шта је требало учинити. Па сам при свем том, као што сам и нре казао, био веома заинтересован за Монистрола. Изгледало ми је, као да је његова кривица и моја, па готово је тако и било, јер је и моје знање било стављено на коцку. Прва сумња у његову кривицу породила се из онога, шго сам нронашао и изгледало ми је,као да сам позван, да покажем његову невиност. Мој говор са г ђом Мешине и њена романтичиа али логична теорија, тако ме је збунила, да нисам знао, какав начин одбране да изберем. Ма коју одбрану покушао, предусрела би ме г-ђа Мешине њеним побијањем и тако сам л, тао од једне до друге, пе знајући где би се требало задржати. Као што се свакад догађа, кад човек мисли, тако је и са мном било, моје мисли беху испреплетане као конци у детињој руци. Ни сам могао ништа паметно смислити, а у глави ми беше хаос.

Беше већ девет часова у јутру и ја сам још лупао главу мислећи, кад г. Мешине веран своме обећању уђе у моју собу и рече: „Усганите, устаните немамо времепа за оклевање." Саочио сам на ноге и одмах сам пошао за њим. Сишли смо низ степенице и изашав на улицу примегио сам, да је мој сусед пажљивије одевен него обично. Изгледао је као сразмерно богат Паризлија са љупким нонашањем а беше весео као човек, који зна, да иде да поб 'ди. „Дакле," рече идући низ расинову у/.ицу; „Шта мислите о мојој жени? Великани у управи сматрају ме за вешта човека, па ипак сте видели, да се са њом саветујем и могу додати, да се често пута тиме користлм. Ту нема никакве штете. Зар Молијер није имао обичај саветовати се са својом служавком. Каролина има само једну погрешку, коју сте без сумње приметили. По њеиом убеђењу не постоје глупи злочиаи, и на тај начин она свакоме харамији придаје ђаволску вештину. Моје је убеђење опет противно њеном. (наставиће се)