Male novine

'јмг.» " >> ^* ог Ј1ГТРЕ1В11 аг^согг ВРРЈ 8 Београд, Четврт ак 5 Јануара 1889 ГОДИНА II. излагш двап^ дневно празнккпм и лосле првгплата се шаље Медецијану и 1Симпановчћ v праз ник а једанпут ШШ Ц 11 Г | | ЈЈ I Ј | | Ј" Београду Обиаићев венац бр. 1 и Васина ул. бр. 6. '' ■■нМ II ■■ Р* &®Н 1 I јС ВтИ §■■ Може ое иретилатити и код свију пошта у Орбијв на тодину 12 дин | Ш ! I Ш.Љ II I 11111111||1 на шо тодика 6 дин I ® I г% # 1 Иш 1 1 : 1е# жшр 1111 Иш ЦЕНЕ пгласима на 3 меоеца ... Н дин. На првој страии од речи 10 пар. д., а на четвртој чвгк чпо 1 дин, од иетат реда 10 пара динарски. 1Е ГЕТСТ Ј0ШШД1 ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГ ЕХЕ1ИВ 2Е1ТТЛ Т5 40ГИЗЛАЗИ И ИОСЛЕ ПРАЗЋИШ-Џт за свако оглашење плаћа се држ. таксе ао. п. дин. §р$*ВЕ1Ш ОГЛАСИ ИО ИОГОДБИ-^

»I 08ДЕ

Ирмзнанмце смо дали разноеачима, с тога молимо, да им се иоложи нретплата. Уредништво, ад министрација и експедиција Насина улица број 6.

ТпЦј ШјЈ |)Ж III !М II и М 11 ЈПшПш

Ш| [ Ш1111[П 111111 Ј11|[ШШ

?ПИВНИЦИ КОЛАРЧЕТОВОЈ им-а добар ручак еа четири јела аа један диеар. 6—20 (ч. н. у.)

нин

ДНЕВНИК КАЛЕНЛ4Р Православни: 5 Кретов даа Катодички: 17. Антоније Сунце излази: у 7 час. 38. м. пр. п. залази 4 час. 42 мин. Прва четврг 12 у 5 часа 19 мин. у вече.

К У Р с

Дукат . Наполеон

569 955

ДНЕ6НИ БИЛЕТЕН 3 и 4. Јануара 1889 умрли. Јован Наранџик из Херцеговине. Милорад син Јована Милојковића. Милица кћд Пере Јанковића. циганина. Стеван Зорић надничар. Милева Богдановић служавка. Ђорђе Николић надничар. РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. укутрашн.их дела: Свакза дан нрв нодн« од 9 и по час до 12. и ш» нодне од 4—5 часова. Мин. иносхраних дела: четв^тком од 11—1 -часа нре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем недел,е и правника. Минист. нравде: Сваког дана од 9 и но часова до иодне. М инист . гр&ђевине: Сваки дан од 11—12 чамЈова пре подне. Мнн. просвеге и цркв, дела: Петком Од 11—12 час пре подие. Минист. приврвдс; суботом од 3—5 по подне Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 пре подне.

РЕД ЦЕНЗУРА ПОНОВЧАНИМ ЗАВОДИМА Привелигована народна банка: Понедељак, среда и иетак. Београд. креджтни вавод: Уторак и петак. Задруга ва међусобно помагаље и штедњу: Понедељак и четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, петак и субота.

ВЕ ОХЗГХ-ЗПБС.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Раепоред. — Распоред за пркаене обреде о празнику Богојављења о вај је. На Крстов дан 5. јануара тек. год. дитургија у 11 чаеова пре подне са водоосвећењем. На Богојављење — повечерије с литијом и јутрењем у 5 и по часова иа јутра, а литургија у 9 часова пре подне.

После евршене св. службе божје ићи ће литија на водоосвећење: Из саборне цркве — на Саву; Из св. Наталије — на абаџијску чесму, Из вазнесенске цркве — на чеему код касарне; Из цркве св. ап. ев. Марка — па теразијску чесму, Из цркве св. Александра Невског — на Дунав; и Из Ружице цркве — у граду код „Водице." Распоред овај односно литије важи, ако буде угодно и леио време за ношење литије. * Село. — Одбор фонда за сиротне ученике и ученице овд. срп. основних школа даваће у очи Три Јерарха 29 о. м. село с шранком. — Одбор учтиво моли све корпорације, да би изводеле ово вече поклонити користи горе речених ученика и ученица. — Село ће ће бити на 3 места: V Краљевој апвари, у Урош*вој кафани на Теразијама в у ,Пивском извору " на Дорћолу. * Забавн е игранком. — Под високом заштитом Њег. Височ. Краљевића Александра, Београдско иевачко др-уштво првређује сутра на Богојављење вабаву с игранком у дворавама „ГраV- —>"■«• - - ! Програм забаве је овај: 2. У шума, мешовити збор одМенделсона. 2. Сриеве Народне Песме, — тенор соло — од Ст. Мокрањца 3. На Гондоли, — мешовити збор од Рубенштајна. 4. Потож жубори, — двопев од Ј. Маринковића. 5. Две Руске Народне песме, — мешовити збор од Прохаске. 6. Путу крај, — мушки збор од Ј. Маринковиића.

Велики концерат. — Како чујемо Академијско певачко друштво "обилић' спрема се, да на крају ових ®ашанака нриреди велики концерат с игранком. Зато сад чини велике спреме, а хоровође те дружине г. Душан Јааковић хоровођа певачког одоека и г. Јосиф Свобод:., хоровођа музичког одсека, старају се, да програм буде нов и што одабранији. Ове се године навршава пет стотина године од како је српско царство пропанудо, па, како би се ради тога требала учинити успомена српском народу на ту значајну годину, чујемо, да Академијеко друштво нарочито и даје тај концерат, те да од ирихода тог концерта приреди какву свечаност, као дружина, која носи ирезиме „Обилић", човека који је остао у успомени сваком Србину својим дели.ма, да се сети сваки Србин те године, какве је несреће неслога донела српском народу. Надамо се да ће се пуилика одазвати овом концерту с овако племенитом намером, а напомињемо и то а ће то бити последњи концерат ових, Фашанака. * Јавпо предавање. — Г. Андра Филиповић држаће на Богојављеље 6. ов. мес. код „Хајдук Вељка" јавно иредавање о Ј^арву низму или лесиенден тПочетак у 3 часа по подне; улазна цена 50 п. дин. Ово је нредавање у корист два ђака учит. школе. Улазнице се могу добити у крижар ницама г. г. А. Аћимовића, А. Пурића и Петра Ђурћића а у вече на каси. Како се ово предавање, поред, своје занимљивости и важности, тиче сиромашних ђака мислимо, да није нотребно, да га ваздан препоручујемо, већ ће поштовано грађанство само то увидети и досетити га-

П0ДЈШСТ4К краљица ноћи

или

ЛОВАЦ МРТБАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОМАН ИЗ ИСТОРИЈЕ МЛЕТАЧКЕ РЕПУВЛИКЕ НЊИГА СЕДМД

(НАСТАВАК)

(197)

Кад је хтео да савије иза једне омаше стене, опази на нуту једну његову козу — она је цливала у крви — Ускоди су убили ову јадну животињу, кад су је нашли у пустињиковој колиби. Стари пустињик ожалошћен стаде поред животиње, која беше жртва разбојничке руке. Он се саже — прегледи јој рану. Коза беше мртва. За тим погледа даље — на неколико корака даље, лежала је друга коза. Немилосрдни разбојници уживали су у томе, што су пролили крв ових невиних створења. Пустињик пође даље. У томе чу неки слаб, тужан глас —

то беше опет коза. Кад је изашао иза стене, он опази поред развалина своје колибе — јер су је Ускоци разорили до темеља, — и трећу козу. Она стајаше и покушавала да му пође на сусрет, али с тога, што је била рањена, није могла да се макне с места. То је пустињика тако ожалостило, да се је занлакао. Кад је дошао до козе, она му лизаше руке, као да би хтела да иште од њега помоћ. Рана, коју су јој задали разбојници, не беше тако дубока, и пустињик се надаше да ће бар ову козу одржати у животу. Он потражи по развалинама своје колибе, и нађе један стари лонад. За тим оде до једног оближњег извора, који му је био познат, и ззхвати воде. Како је био жедан, он се напије, и то га опорави. Набере траве, коју су козе радо пасле, и врати се натраг код колибе. Испере добро рану и привеже је, а траву јој даде да једе. Он се радоваше као мало дете, кад Је видио да је коза добро јела, јер је био уверен да ће остати жива. Међу тим је наступила ноћ. Дакле је

сад морао овде да преноћи у близини колибе. Он начини за себе постељу,а кози простре маховину. Кад се је пробудио, види на своју велику радост, да се опоравила коза. Она је весело пасла траву. То беше радост за пустињика. Он устаде, помилује козу и прегледа јој рану. Крв није ишла више. Коза ће остати жива. Он је помузе и добро се напије. Коза пође даље, пустињик оде за њом, и опази да она тражи траву за пашу. Кад се је пустињик кренуо на пут, да потражи бегунце, коза је ишла свуда за њиме. На поједина места он је још осећао болове, али је ипак могао да иде. Њега је храбрила нада да ће наћи бегунце. Он је хтео да их стигне, хтео је да заједно са њима оде на Млетачко земљиште, те да оствари своју намеру. Да опише сву пустош и разбојништво Ускока, и да позове војску у помоћ, те да се уништи њихово разбојничко гњездо. То беше за њ' света дужност, он је био опредељен за то, да је изврши, и то штс« пре. Коза је пратила пустињика, она је ишла за њиме као какво верно псето.