Male novine

ттгтзрззгЕЗзза: јгист

БРОЈ 12

Београд, Недеља 8 Јануара 1889

ГОДИНА II.

ИЗЛАЗИ ДВАПУТ ДКЕВНО ПРАЗНЈЖОМ И ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

НА ГОДИНу НА ПО ГОДИНЕ НА 3 МЕСЕЦА МЕСЕЧНО

12 дин 6 дин *6 дии. 1 дин,

ИШ НОВИИЕ

НРЕТПЈЕАТА СЕ ШАЉЕ МЕДЕЦИЈАНУ И 1С нМПАНОВИ1> У В еограду ОбилиКев венац бр. 1 и Васина ул. бр. 6. Може ое претплатити и код евију пошта у Србијв ЦЕНЕ О ТЈ АСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 пара динарски.

1Е РЕТ1Т ЈОТЈЕМ! ДНЕВНИ ЛИСТ 8А СВАКОГА К1ЕШЕ 2Е1ТТОС

РГИУЛАЗМ и 1Ш€ЛЕ ИРАЗММКА'

8А СВАКО ОГЛДШЕЊЕ ИЛАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. И. ДИН.

"ВЕ'Ш'1 ОГ .1А1 II 110 НОГОДВИ •

ПРЕШ

Признанице сзмо дали рашосачима, с тога молимо, да мм ее положи претплата. Уредништво, администрација и експедиција Ваеина улица број 6.

Мвснист. грађевине: (Јваки дан од II—12 часова пре нодде. >1ин. нросвеге 'ш цркв, дела: Пзтком Од 11 —12 ч.чс нре нодие. Минист. приврадс: суботом од 3—5 но п>дке Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 нре подне.

РЕД ЦЕНЗУРА П0Н03ЧАНИМ ЗАВОДИМА Привелигована народна банка: Понедељак, среда и аетак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга ва међусобио помагаље и штедљу: Пон«д,е,д»ак и нетвртак. Српска кредитиа банка: Понедељак, среда, петак а оубота.

КА/ЕНДАР Иравославни: 8 Преп. ТВорђе Д. Католички: 20. Ф,1б. и Сеа. Сувдс излази: у 7 час. 36. м. ир. п. залази 4 час. 48 мин. Црва четврт 12 у 5 часа 19 мин. у вече.

к у Р

Дукат . 11 • полеов

5 69 9 55

РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутрашн»нх деда: Сзаки дан нре подне од 9 и по нас до 12. и по подне од 4—5 часова. ?»1ин иностраниж дела: нетв-тком од 11—1 чаоа вре подне. Минист. војни: сваког дана од Н—12 нас. сем недеље и прааника. Минист. правде: Оваког даза од 9 и по "чсасова до подн^,

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ „Даворије," уз пријатвљско суделоваше „Пднч-вачког српско-цркВеног иевачкчг друштиа 11 и п женсв >г иевач ког — муаикалног друштва" овдаш. прирсђује 8. Јануара ов. г. у иросторијама „Краљеве ииваре" Комцерат с игранком у поЧаст двадесетаетомдигињег рада на нољу сриске иесме и свирке г. Даворина Јенка комп>зитора. Улазница је за самца 3 дин. а за породицу 2 дин. од особе. Иочитак у 8 час. Певаће се само слављеникове композиције. Ред концерта кдо и ига ра издаваће се засебно на каси. Само иозвани имају приступа * Иочорлд!'"?-' - .- К Ј Нес.уђени, шаљива игра у 4 чина од др. Милана Јовановића. Ово је нов комад. Врачарско позориште чечерас нрестивл>а: Милоша Обилиба или Вој на Косову, трагедију у 5 чинпва. II ч у 8 час. а улазна цеа 60 п. д. код г Скуа штине. а * Нлешшитост. — Чујемо да ће данас чре П'чне, у »Фициоској касиви, бити

изабран нов учравни одбор, оФлцарсие читаонице и касине, и тои праликои, дч ће се и потпоручаку г. Стевану А. Сганковићу ађутангу VIII батаљона, одредити сума новаца, да ч!гампа његову композицију „оФицар! ско коло* коју је посаетио оФицир^ ском кору. * Јавно предаваље. — Данас ћз у 1Ворници В^дике Шиоле држати јавчо аредавање г. Си\<а Л »занић о светој вештини и алхемији почет. у 5. час. по подне. Улазнице сгаје 50 п. дин. и могу се добити у свама књижарницама и у вече на каси. Ово је предааање у корист сиромашних ђака Влд. П1к »ле. * Јубилеј — Наша умстница у својој струци г-ђа Милева Радуловићка стални члан кр. срн. народ. позоришса славиће 15 ов. мес. свој јубилеум двадесет и пет година на нољу уметности. Г-ђа Радуловићка ]е ступила првн иут на иозорницу 1864 год. у Н. Са ду. 1869 год. дође у Београд и ту је била све до 1871 год, по том оде у Здгреб и 1875 год. врати се у Београд и од то доба је непрестано била На дан славе преставља ће се у ноз фчшту „Врачара" очерета од Мило а. Насловну улогу — .Врачару" ириказиваће сама слављенаца. Ј|адамо ое да ће сви поштоваоци . . у о(мвхс, к паропи ро аоштоваоци уметности г-ђе Радул 'вићке сгећи се тога вечера у позориште и одати достојну хвалу јубиларци.

Пропутовала. — Њзно Вчсочанство принцеса Клементина маги бугарског кчеза чронутовала је јучерашши« ,0раент Ечсиресом" за СоФију. У Цариброду, као што нам одонудбрзо јављају дочекао јекнезс минастрима и бугар. великодосгојнаци^а , који су јој с нарочитим возом из СоФије доное изашли на сусрет. * Велка свечаност. — Њ Ниша нам пишу: При прекјучерањем водоосвећоњу као и лигургији чинодејствовало је Н>егово Виеоко иреосвештенство Еиаскои Димитри\е с многобројним свештенством. При водооевећењу парадирала је војека с војен. музиком а участвовало је све чиновништво на челу с окр начелником г. Бадемлићем, ОФицири и многобројно грађанство, кол'ко се скоро не памти да је било.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ Забава. — 28. Јануара ов. г. приредиће иододбор мачванеких учитеља забаву у к фист касе учитељског удружења. Програм ове забаве објависе ;| цн > је.

СТРдНЕ ВЕСТИ Савез. — Као што јављају фран цуске новчне ради се на сав^зу између Еаглеске и Италије. Лорд Дифреч ради сад сталијанским кабинетом основ Формалног уговора пре савеза. « Циклон. — Јуче с«о јавили како јеЦиклон починиогрдне гптете у Америци, али сада стижу још многи гла сови, какву је негереф у ао.л| отроииаа оркан ироизвео. М>ст над Нијагаром, недалеко од пада њезнно>а са свим је разруч1ен. Цео сре*њи део иао је у реку, стубови су поремећени Мостје био од гвожђа и челика. У Пенсилванији и у средњим америчким државама било је много људских жртава. Сликаоски атеље — и компанија жељезничке ируге Реадинг — ФиладелФија су разрушени, вагони који су се ту натачнли поквар'»ни су. Међ«' овим

ИСД.ШСТМ СС С С СССССС03"С0С30ССС КРАЉИЦА ИН>'Б И

или

-ЛОВАЦ МРТВАЦА У ВЕНШЦИЈ.И РОЖАН ИЗ ИОТОР2ЈЕ ЖЛ1ЈЛ1КЕ РЕПУБЛИКЕ КЊИГА ОБДМА <■ ■> 1.НАСТАВАК) 1,200) „Дакле ви сте пронашли једну такву иоридичну тајну?" уиита је Јакоио. „Међу нама речено, Јесам, Јакопо ! Тамо нреко у Грздо-у. Хм, ио кад што изненадно се дође до нечега, што је важно!" Сигурно је што о Краљици Ноћи?" „Не, боже сачувај! Није о њој! 0 њој се ваше не бринем, тај посао беше не благодаран, није ми доносио готово ништа/" „Па о чему онда? Кога се тиче?" упита Јакопо, „Ех, кад бих могла да кажем/ То не сме да вређе нреко мојих усана!" ,,А шта ће то да вам шкоди? Ви ми

можете онако наговсстихи, од ирилике шга је у ствари!" „Тиче се, тиче се — не, не могу! Не смем ни да вам наговестим, Јанопо," рече СтеФана. „То је мо]а тајна/ ' Јакопо норучи један бокал винаи ну ђаше СтеФину да није. Она не беше од раскида, иила је ненрестано. У томе се зачу опет врбачев глас. „Исилагите и овој двојици капару," рече он, ноказајући на Јеронима и Амадеа. „Овамо те људи! Шга оклевате? Двадесет скуди-и, двадееет са свим нових

скуди а

лсже на столу

Јеронимо и Амадео уз ше новац. Они буду записани у листу, и помешају се међу остале који су уврбовани. СтеФана се беше опила. Познало се одмах да јој је језик био тежак. „Ха, ха, Јакопо," рече она. „Пусти оне људе нека иду у рат; за нас је овде боље и комотније! ха, ха, ха, — кад ми устреба новац, ја само завучем руку у Иеп — — —" „А кад вам у џепу не стане, СтеФана, шта радите онда?" ,,Ха, ха, ха, Јакопо," смејаше се СтеФана и тапкаше га норагеену.| „Онда тре-

ба да одем само на Једно место, хе, то вам кажем Јакопо, само на једно место!" „Сигурно сте нашли какво сакривено благо?" „Влаго, ха, ха, ха. Јакопо — да, благо! Ви имате нраво! Али вам ииак не смем да кижем!" настави СтеФана полугласно и поверљиво. „Не могу да кажем!" „Та шта се устежсте! Говорите! Од мене неће нико да чује!" „Од вас? Ха, ха, ха! Зар од вас неће да чује нико? Баталите то! Ја знам боље!" „ 1а онда кажите ми, шта је?'„Пре свега морам још да пијем/" „Шта сте нашли у Градо-у?" „Тамо сам нашла — нашла сам Ад— — —, не смем да вам кажем, Јакопо! Ја сам се заклела! Зар хоћете да ме натерате, да погазим заклетву?" ,,Не, то нећу!" одговори Јааопо и удали се. Пред крчмом зачу се лупа добоша. Каплар изведе напоље уврбоване војнике. Веше уврбовано око тридесет њих. Врбач продужи врбовање и напољу. Свет ]'е долазио ненрестано тако, да је после неколико часова, имао доста уврбованих. Пред трупу поставе се два добошара.