Male novine

дне државице твоје — Србије и Црне Горе. Али су ошнирне и далеке међе докле допире име српско, докле се чује реч срнска, докле се одлеже слатка цесма срнска. Једног дана ти мораш пробити железни котар у који су те скоткали; ти мораш брзо, као соко, као муња, полетети у далеке заробљене крајеве српске и однети им прво боЈНИ узвик, којим се задобија слобода, а после маслинову гранчиц^ мира, којом се штите крвљу купљење тековине. У те далеке крајеве, у те забачене кутове раскомадана српства аонеће те добри, крилати, брзоноги коњи српски. Теби треба да однегујеш ове најверније и најноузданије савезнике твоје; теби треба да однегујеш „коње ластавице", који ће те као муња однети онамо куд пожелиш куд помислиш. Ти се мораш свикнути да на коњу дањујеш и ноћујеш, да на кољу ручаш и ночиваш, ти мораш срасти с верним коњем твојим, ти се мораш свикнути да си на коњу онако исто свој као на сопствееим ногама својим, ти мораш створити сриску козачку гарду; народну гарду, где ће старо младо, силно на и нејако постати душману страх и трепет, јер ћеш га облетати са свију страна, назити сваки његов по крет, сазн авати сваки његов миг, и давати з*\Г1;во1о1 до.хше иобедети. Србине, на твоме верном коњу ти мораш постати неуморан крилати орао срнски, који ће кроз најудаљеније покрајине срнске пронети свету тробојну засгаву српску и проклињати свету и моћну реч слобода! Тој мети тежи друштво ,,коло јахача" — том идеалу оно служи, у то име сирема се ова свечана утакмица шабачка, с тога узвикнемо браћи Мачванима који су узели нрвенство у том ! Слава им. Слава вам дични осветници и покојници косовски ! „КОЛО ЈАХАЧА" 0 тројичким празницима наше вредно „Коло јахача 4 приређује у Шапцу светковину и јавне наградне утакмице у трки коња; и правилном јахању. Тим поводом вредно једапрогоримо коју о овом патриотском друштву и његозом раду. Мисао о оснивању овога корисног удружења зачела се на Ђурђев-дан прошле 1888. год. Неколико родољуба у дружише се да оснују друштво, коме би било задатак да ради на побољшању нашег домаћег соја коња и на уздизању јахачког духа у народу.

Правила ';вога друштва потврђена су 24. маја пр. године, тако да је сад управо таман година дана како то друштво живи. У кратком року од године дана ово је друштво ностигло сјајне успехе. Оно је до сад приредило већ две групе јавних наградних утакмица, једну лане о тројицама, а другу 4. сентембра као на рођен дан пок. књаза Михаила духовна патрона друштвена, чије име друштво носи. Ов^ године друштво је приредило велику лутрију, у којој је први згодитак био краеан коњ домаћа соја, у вредности преко 1 0 дуката. За непуне 2 недеље распродато је преко 4000 срећака, доказ да друштво наилази на леп одзив. То сведочи и утемељачки фонд друштвени, који је сталан, (не троши се) и који је већ нарасгао на десетак хиљада динара. Друштву су се вољно одазивали нрилозима и помагањем : министарства привреде и војно, која дају помоћ од 7—8000 динара ; нољопривредно друштво, које је у два — три маха да вало повеће прилоге; шабачка општина, ко.ја је друштву номагала повећим сумама; као и поједини родољуби, који су се по могућству одзивали прилозима. Но највећа помоћ учињена је №„11V.' итаГ-краља^МилГнаГ^а^: Величанетво Краљ Александер нримио се да буде стални покровитељ друштва. Као друштвени орган за сад служи „ Шабачки Гласник". Утакмица у тегљењу није се могла спремити с тога што друштво није још могло набавити справу, којом се мери теглећа снага ст^ке. То је у најкраћим потезвма историја овога родољубивог друштва, које има скроман иочетак, али које може имати и велики и благотворан утицај на велико дело нашег народног ослобођења и уједињења, ако само сви родољуби нојме његов озбил,ан задатак и својски га приме. вес БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Изложба . У београдској реалци биће сва три дана Духова изложба ученичких радова. Пристун је сваком слободан. * „Авала" живии рудник. Народ. Банка иримилаје из ЈЈондона нривремене призаанице (а11о <;теп1) за акције друштва за екеилоатацију живног рудника „Авала" и иозива све оне, који су код ње уписала акције реченога друштва да од 1. до најдаље 15. Јуна ов. г. иоложе на каси банчиној за сваку акцију 8 шилинга то јест дин. 10 20 у злату. Сваки уписник добија онолико акција колико је унисао. *

Летња забава Велика летња забава коју је ириредило „Београдско Пе вачко Друштво и у четвртак 25- о. м. у башги вел^ке ниваре, исиала је нреко сваког очекивања ејајно.—Ми смо у самом почетку казали да се надамо лепом уснсху, и то онаком к;<ком само доликује нашој најстаријој певачкој дружини која има част уживати највишу заштиту Њег. Ве личанства Краља Александра 1. и заиста не само да се нисмо преварили у нашој нади и жељи него смо бил;» гата вигае пријатно изненађени, кад смо видили велику башту краљеве пиваре дуиком пуну најотменије п> блике, цвета нашег грађанства, и заиста „Веоградско певачко друштво" зас.лужило је такав уснех. — Овај одзив наше нублике био је сјајан д^каз, колику поиуларност у нашем грађанетву ужива „Београдско певачко Друштво" којега су чланови, узгред буди речено, такође све сами грађани (трговци, чиновници, занатл.) наше престонице. Па шта да кажемо о самом ирограму ? Војна музика под уиравом г. Чижека, концертисала је на ошпте задовољство, све пијесе изведене су са највећем тачвошћу а да су брилантно одсвиране мислимо да не треба ни спомињати, јер дивном свирашу наше ! ОЈне музике, навикли смо. Све песме по ирограму отпевалоје „Веоградско Певачко Друштво" врл лепо ане утгп/ијући се у разматрање поједивих тачака програма, споменућемо само да су руске нарочне песме ед Славјанског изазвале опште з -1Д0вољење и морале еу бити нонављаае. * Босовска прослава и војска. Из свију оних. трупа, в. вадлештава и завода, која не могу т согроге участво! чати у петстогодишњици косовској, учјхпјЛс оо ида.сл.нимцп ои до Нијс иродвиђено и за Краљ'*ву Гарду као ни за војно техничке заводе у Крагујевцу. Не мислимо да је тако требало да буде кад знамо да Краљева Гарда у име целог народа срнског дано ноћно неумерно бди као почасна стража пред ирестолом Нзеговог Величанства и кад знамо да је војнотехнички завод један од најзначајних и најугледнијих војених установа наших. — Ми држимо да су обе те установе и технички заводи и гар.ча с' пуним правом достојне тога, да на реченој прослави бјду заступљене. Но оно што је елучајво предвиђено, да се иснравити. Ово у толико пре учинити треба јер је можда дотичнима баш врло жао што су заборављени. * Редак и скупоцен дар. Велику слику Књаза Михајла у маеним бојама, руком рађену, уоквирену у врло богат рам на коме се на четри места налазе разне иа;риотске изреке, иоклонио је Госнодар Арса Лукић, колу Јахача Књаз Мијајло. Та слика и по правииности и по величини и ио богатом украсу свом доиста је јединствена. Председник кола јахача већ је у име дружине изјавио писмену захвалност господару Арси, на том и по сриство и ио друштво значајном ноклону. Данас лађом однесена је та слика у Шабац те ће се ирилом сутрашњих и ирексутрашњих утакмица моћи да види. И ми с наше стране благодаримо Госиодору Арси на таквом патриотском ноступку а уједно желели би да ни један од утакмичарских гледалаца не пропусти да не види ту ретку слику великога и многозаслужнога српског Књаза.

Чујемо да ће слака сутра ириликом парастоса бити намештена и у цркзи шабачкој. * Здрав је. Пронесена вест да је г. Ст. Новаковић, посланик у Цчриграду, опасао болестан, није истинита. Г. Новаковић је био болестан пре месец дана. а сада је иогпуно здрав. * Из нрес бироа добили смо ово саопштење: У данашњој министарекој седници потписан је указ, к^јим се Његово В^сокопреосвсштенство г. митроиолит Теодосије и г. г. епискоии: Ииканор жички и Димитрије нишии по сомственој молби стављају у с/гање иокја, а Његово В к'пкоиреосвештенетво г. Митрополит Михаило васностављз се за архиепискона београдског и митрополита Србије, Њег. Преосвештенство г. епи -кои Јероним за епископа нишког; жичка епархи}а остаје за сада упражњена У молби својој за иензионовање наглашују г.г. отстуиај^ћи Архијереји, да је у интересу државном било нужчо, да своја места уступе пређашњим Архијерејима, који су се у отаџ^ину повратили, и да то с једне стране мир и углед наше цркве, с друге пак братољубље и правичност захтевају. Из ових разлога стављају своје еиископске катедре на расположење Њетвом Висо«опреосвештенству г. митрополиту Михаилу и друговима му, а у исто време моле, да се у смислу постојећих закона ставе у стање покоја са еа пензијама и издржааањима, који им по годииама службе припада. Најпосле призивају г. г. отсту ајући Архијереји благослов божји на Његово Величанство нашег младога Крал,а, на Отаџбг.ну, владу и све синове наше православне цркве. * Лали оставку. После толиког наваљивања од стране владе, она је на;.^а д успела да нагна митрополита и владике да даду оставку на досадашње положаје. Они су већ дали оставку, или како је то сиоразумом Формулисано, тражили су да их влада нензионује. Као што се види, из овог саопштења, које смо добили,- с поуздане стране, и онога из нресбироа, има „мало разлике" * Подлистак. је изостао због тога што су чланци заузели његово меето. * Идући број нашега листа изаћи ће у среду због преустројства, које је у штамнарији нредузето услед квара причињеног од руље 14. маја о. г.

11ИСМА УРЕДНИШТВУ Уреднику „Малих Новина" Госаодине Уредпиче, Ма да је 10-ти број „Борца" дат у штампу, жао ми је што морам јавити: да неће ире, него тек иосле, иразника духовских моћи да изађе Узрок је томе, норед сталних материјалних тегоба, ираво да кажем, и рат који је радикална влада г Борцу« огласила; јер га, од како уредник истог изађе са осудом 14-ог и 15-ог Маја, ево тужи и за „ увреде" које су још пре три месеца Намесништву нанете! Штета, само ш го до ј уче нападач атрибута неиогрешности у „Борцу" не може сада да буде и надлежни судија намесничке неирикосновености, јер би се онда испуниле (како чујемо) неиристрасне жеље г. Ђоке Ж. Ђорђевића и нашло да има „дела" и „злочина и и онамо где га нема — те на тај начин отишао „Американац" коју годину у евоје место рођења!) Ну, било с тим како му драго —