Male novine

он никоме не може бити од вајде, а најмање ће послужити лепоти саме вароши. Према томе, уверени да г. министру лежи на срцу како добро и напредак наше преетониде, тако и интереси појединих грађана, који не треба да буду упропашћени ни криви ни дужни, ми покорно молимо г. манистра да нареди стручне људе који би изашлн најдаље до у четвртак после подне, да виде и оцене овај рад и да стану на пут даљем раеконавању наших кућа. У исто време свраћамо пажњу на ову ствар а наше општиаске власти, као и дотичног општинеког енжењера. Та општини треба да је прво удужности да заштити интересе грађана кад су неумесно и неправедно нападнути. Као грађани ми смо сматрали да нам и дужност и наше право налажу да учинамо овај јаван аиел, на надлежну власт, ко]а, вадамо се, нсће оставити нашу молбу без своје помоћи и решења по овој ствари, Београд 6 Јуна. 1889 г. С обичним поштовањем. Угрожени становници калимегданске улице.

ЖЗ СРДСКОГ СВЕТА — €метње Косовској прослави. Мађарска влада као да се боји петстогодишње успомене н» Коеово, па је почела правити прекосавеким Србима озбиљие еметње у ствари Косовснз црославе. Ми ћемо се за сад ограничити само на то, да забележимо какве се све сметње стављају. Мађарски министар унуграшњих послова разаслао је својим подручним оргаиима наредбу, да о Видовдану забранеСрбима скуаове, говоре,)иесме, ношење литије, дакле мађарски министар наређује да се његове власти мешају у чнсто аутономне црквене ствари српске. Али министрови органиидуи прекоте наредбе. Они су је гшошгрили па чак забрањују и прославу у манастиру Раваницл; они забрањују чак и скупљање прилога, којима би се вмали иодмирити трошкови око те прославе; забрањују да поједина невачка друштва иду у Раваницу и ту учеетвују у Косовекој цроелави. Прекосавске црквене власти опет забрањују, да се том приликом по црквама држе придике. Миниотарска наредба сматра ову ирославу као противдржавну демонстрацију па за то наређује да тога дана „не сме бити никаква, па ма којим именом названа сиољашња проедава, екуп, збор, банкет или демонстрације са заставама или иначе каквим знаковима. — Зборови и заједнички ходови и т. д. имају се забранити, или ако се иште дозвола за то, та се доззола не смедати"... С овим је јамачно у вези и она наредба, коју смо у јучерашњем броју саошптили, да се без великих пасоша не сме нрелазити у Србију. Тиме се свакојако хоће да спреци те да нрекосовски Срби не долазе овамо и с нама заједно учествују у колико тужиој то4ик.) и славној Косовској прослави. Ми ћемо се на ову отвар вратити. ИЗ ЕЕЛА СВЕТД — Међународни женски конгрес. 30 о. м. биће у Паризу под преседништвои Жил Симона међународни конгрес за женске радове и установе. Генерална улрава париске светске изложбе разаслала је један позив о конгресу, у коме се између осталога вели: „Француска влада сматрала је да је

чраво да женским радовима и устаеовама уступи ддстојпо место па изложби. Од једног века аа озамо сваким даном расте значај друштвене улоге жене, благодарећи либералним идејама и у модераом свету онште признатим начелима хуманитета. Модерна жена из сопствене иницијативе ставила се па чело доброчииих дела; у настави заузела је положај, готово раван човеку". Носле овога нозивају се жене свију земаља да учествују у савето' ањима о побољшању судбине жена. Конгрес се дели у четири одсека: 1. Филантропија иморал ;2. педагогија; 3. уметност, наука и књижевност; 4. грађапско законодавство. Оне женскиње, које би хтеле да учествују на конгресу, имају да ношљу 10 динара у „8есге4апа1; (1и Соп§гез МегнаНопа! (1е8 осугев е! ЈпвШиИопв 1ет1птез 21, рабзаде 8аи1тег" на адресу благајника Мансеа. Треба нријавитч име и нрезиме, занимање и адресу. — Дариску изложбу посетило је прошле суботе 100,000 душа.

СЛУЖБЕНИ ГДАСНИК — Петар Јелчић, порески надзорник треће класе за срез лесковачки, округа нишког, на основ § а 76 ог закона о чиновницима грађансвог реда у интересу државне елужбе огауштен је из исте. — Постављенн су : за пореског надзорника четврте класе за срез лесковачки, округа нишког, Душан 0гњановић порески надзорвик исте класе за варош Веоград, ио потреби службе ; за пореског надзорвика четврте класе за срез прокупачки, округа топличког, Мнхаил Ђорђевић порески надзорник иете класе за варош Пирот, по потреби службе. за пореског надзорника пете класе за варош Веограде, Живојин А. Нешковић, порески надзорник исте класе. нореске управе, по потреби службе. — Одобрава се : министру војном да на 0 (фавку и препокривање шупе топовске у Нишу, може утрошити суму од 2589 дкнара из партије оиравакт; грађевина, одређене буџетом за 1888/9 рачун. годину. Општини грабовачкој, у ср. кључком, окр. крајинском, да она пошто не не може највишим решењем од 2-ог септембра 1885 године одобрени јо> зајам од 10575 динара да нађе. може покунути од својих грађана на 6 полгођа, а по сразмери плаћања непо средог пореза, нрирезом 8145 динара почињући то купљење од 1-ог полгођа ове године, па тим новцем исплатити своју новоподигнуту цркву; Опгптини габровачкој, у срезу и округу нишком, да може од својих грађана покупити, по сразмерн плаћања непосреног пореза, прирез еве 1888/9 рачунске године. и тим новцем подмирити расходе по буџету свом, састављеном за иету рачунску годину; Општини коцељевачкој, у ср. посаво-тамнавском, окр. шабачком, поступа њен, што је она, по пристачку збора сељана селч, Коцељеве, дала једно парче своје земље нод ситном шумом Илији Ковачевићу ондашњем у размену за његову земљу, на којој је она подигла себи цркву, по што ниј еимала за то удесног свог општинског земљишта; — Оиштини малопожаревачкој, у ср. грочднском, окр. београдском, да може, по изјављеном жељи збора љи збора сзљана села Сенаје, путем јавне лицитије, продати сеоско земљиште у Осаљу постојеће, од кога општина нема никакве користи, па отуда добивени новац уптребити на грађење суднице и оправку сеоекога коша.

На основу тач. 1е пралога „В„уговору о трговини, закљученом између Србије и Аустро-Угарске министар Финаеције јавља свима царинарницама, да је, по берзанским листама, један златан новац од двадесет динара вредео у прошломе месеецу маја 9 Форината и 42 к -(1а:ц, па ваређује да се цар. у озом мее кад наступи потреба, да преобраћају у динаре Форинте аустријске вредности којима би вредност еспапа у дотичним Фатурама била означена, држе овога курса од 9 Форината и 42 крајц. ПОЛИЦИСКИ ДАСНИК Кажњени. Пресудом полициском кажњени су: Филип Петковић, Спаса Петковић и Андреја Стојковић, сви налилулпи због пијанчења; Јоца Крим патић Фијакериета, што је с колима стајао на забрањевом месту; Мило рад Јовановић, овд. што се тукао и Никола Вуловић, овд. касанин, што није следовао позиву влаети.

ТЕЛЕГРАМИ „МАЛИМ НОВИНАМА" 6. јупа Беч, Услед новинарских напада што Хенгемилер у овако тешким околиостима иде на одсуство, доноси „Политичка Коресновденција оолуслужбено саопштеље, да је Хенгелмилер давно дато му осуство до сад одлагао. Али ако бига ускоро употребио, министарство епољних нослова умеће се нобринути да тиме интереси Ау стро-Угарске не трпе штету. Берлин, „Н. Сл. Преса" јавља да се поуздано зна да ће руски цар овога лета посетити цара Вилхелма. Цар ће доћи 16 августа у, Немачку. Петроград. „Гра.љданин" уверава, како руска влада сматра опстанак Србије и Црне Горе под њиховим историјским династијама као потребу. Уједињење Срба могуће је само у два центра:Цетињу и Београд „Новости" разлажу" потребу даљих руских спрема великом ратном спремом Аустро - Угарске, за шта на случају рата инцијатива никако не би могла орипасти Русији. Софија. Ускоро ће бити претрес нотписницима адресе егзаху, који су оотужени за велеиздају. Оштро се критикују револуције српеке либералне странке. Ове резолиције сматрају овде као уображење величине, које је постало од руског утицаја Полузванична „Свободах ономиње Србију да не изазива даље Аустро-Угарску, којот, кад је остави стрпљење, ни сам цар не може спречити да уђе у СрбијУ- Берлин, „Когс1еи1:есће и јввља да су руски и немачки заступници учинили представку швајцарској влада, да Швајцарска злоупотребљује признато јој право на неутралност и да не врши обавезе, које су везане с тим правом. Берн. Савезно веће је одговорижо обема царевинама на прес-

тавку у ствари о полицвји над кранцима, даје Швајцарска свесна својах међународеих дужности и увек готова да их строго одржи. Савезно веће поднело је савезној скупштини законски нредлог о бољој полицији еад странцима. Париз , У скупштини јуче отпочела дебата о буџету марине. Адмирал Дом Пијер тражио је обнављање Флоте, чија су возна срества и сувише стара. Француска мора одржати положај друге номорске силе. Флота треба да је бар толико исто велика, колико и немачка флотз. Рим. Приликом буџетске дебате у комори, Бакарини је нредложио дневни ред, којим би се аФрикански дневни ред све она осам милиона и даља заузећа учннила зависеим од парламентског овлашћења. Криспи је бранио поступање владино у Америци. Пошто је Криспи ставио питање о новерењу, Бакаринијев предлог је одбачен а усвојен с огромном већином Балечијев дневни ред да се скупштина изрази у корист владИна рада. Беч. „Фермденблат" говори о чланку „Малих Новина" за уступање Босне и Херцеговине Србији па вели да ове политичке шале потичу од радикалца То доровића, који је измислио и вест о српско-руској војној конвенцији. Познати подбадач очигледно хоће да створи неприлике српској влади па мисли да може и нас једити. У ствари он тим само чини- исмешним себе, свој орган и велико-српске Фантазије.

МАЛИ ГЛАСКИК [Оваква саопштења шгаћ&ју се§ само 50 п. д. ва 1. пут. !100 акова Ремедеревска, на продају. Ушитати каФани код скуп-1ри "ш тине. 8—1,5 (св. д. 11)] 11 Н оГТГГП ПО ГРЕИУЈе |АЈ_и.СХ р X С1 одмах бакал ека радња г. г. Мраовића и| Шарића на Варош капији. бр. 7 1—3

€) г л а с

и

Г10СЕТИ0ЦИМА ;:К И С Е Л Е 2 0 д т Арапђеловац Иреко иута самог нарка; :има за издавање укуппо:; или понаособ 5 соба с оп-;: дптом кујном Исте су собе санитетски;: 'прегледане и иризнате у'; свему за здраве. За погодбу унитати Ан-: ;дрију Вулићевића трг. у А •ранђеловцу, или мене овде.

-1

13В

П. Б. АрамбашиЛ. •■285 у. ч. с. 11—20