Male novine

БРОЈ 294.

ПЕТАК 13 ОКТОБРА 1889.

ГОдИНА II

ИЗЛДЗИ СВАКИ ддн

БРОЈ 10.ПД.

ДЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ а Г °Д И "У 30 динара На по године дииара На 3 месвца 9 динара IIРЕТ1Т ЈОШШЛ, Оглао јевткно, по потреби и са сликама.

ДНЕПВИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

Претплата из унутр. полаже се само код пошта За Београд кема претплате — Лист се продаје на

ПиСМА И РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВлАСНИКУ „М алих Н овина" Топличин~венац бр.|17., на горњем "спрату. Првтпдата се дри ма код свију пошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од петит. реда 20. пр. дин. а на четвртој од петит реда 10 пр. дин. припос /ино Стаје 50 пр. д. од петит реда

ШШЕ ШТШ

За свако оглашење плаћа се држ. таксе 20 пр д.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДВИ

ОООООООООО ЈОЗОООООВОО оооооо

о о

§ само код

О о © о о о о

ЈАКОВА НДНДРИНА У к У ћи г - Милије Карастојаповића у кнез Михајловој улици број 21.

о о о о

Ц Можв С8 довро и јеФтиније но игде купити Мушно и дечије одело јер је избор тако огроман да сваки по евојој вољи мо?ке изабрати по нвалитету и цени.

Ч ; е о 1 §

ионизни

о о о о о © о © о о

721,5-10

Јанов Канарин р 60©0000000000100011па^Л^ —Ф А ПР0ДАЈУ „Малих Новина" потребно је неколико дечака, Нека се јаве администрацији овога листа.

позив КА ПРЕТПЛЛТУ силазак С претола Роман из живота Балканаца (г/ 90 глава) Услед млогобројних иорука решили смо се да роман „Силазак с престола" прештамнамо у засебним књигама. Цело дело изнеће 50 свезака, свака свеска два гатампапа табака ОТВАРА СЕ ПРЕТПЛАТА ПРВО коло које обухвата 25 свезака свака свеска кошта 1 грош дело коло 5 дипара. Претплата се прима само на цело коло. Штампаће се само онолико колико се претплатника јави. Штовани читатељи треба да похитају с претплатом ако су вољ ни да имају дело у целини. Прва свеска изаћи ће 18-ог октобра и излазиће даље редовно сваке иедеље по две свеске. Претплату ваља слати књижарници г. А. Пурића у Београду. За Аустро Угарску прво коло кошта 2 Фор. 50 крајцара а претплату ваља слати ВисћћапсИип^ А. Рипс Роа* Ке8*ап1;е 8еш1т. „Ур. М. Иовина".

3

Продаја налендара за иросту 1889 год. Хиљада 16 ДИНАРА, могу се до бити у улици 2 бела голуба број 8. Прима поруџбине и из унутрашњости. I БЕ0ГРАДСКЕ ВЕСТИ. Забрањен. Јучерашњи број нашега листа забранила је управа вар.Беоограда због белешке у београдским вестима „Писмо Краља Александра својој матери", налазећи ; да ее у] поменутој белешци наноси увреда Њ. В. Краљу и увлачи се у дис- ј кусију. Ми ћемо се у идућем броју вратити на ове већ сувише обичне Фразе у оптужбама управе вар. Београда према новинарима, али што за сад сматрамо за дужност номенути то је, да је ова белешка нрештампана из новосадскот органа наше владе, „Заставе". Кад орган једне владе може писати што хоће, зашто ми не бисмо могли све то прештампавати, тим пре, што не знамо да л ће то влади бити непово.љно. На против ми смо се надали да ће српској радикалној влади учинити задовољство, ако ма што нрештамгхамо из њеног новосадског органа. * Позван. Унрава вар. Београда позвала је г. Милутина Гарашанина да

се врати у Србију. Она га позива по оптужењу због догађаја 14 и 15 маја. * Личне вести. Наш познати песник Змај Јован Јовановић бави се од' неколико дана у нашој ередини. * ! Умро. Др. Стеван Мачај умро је.; Седа старина познат је многим на- ј шим крајевпмакао дугогодишњи ва- ј љан и ноштен лекар. Покојник је био ј члан српског ученог друштва, и ра-! ди тога на В. Школи, где је стан учињеног друштва, вила сејучецрна; застава. | * | Из пољепризоедног друштза. Заједничка седница евију еекција нољонривредног друштва која је заказана за јуче, није држана јуче због смрти друштвеног члана. Она ће се држати данас у 5 часова по подне. * Поииштена решењз. Као што смо новића Американца за. чланак „Хоће ли и кад Србија бити уставна зеиља" у 5 бр. „Борца", налазећи у њему увреду за г. г. намеснике. Суд је био нашао, да у чланку нема никакве увреде за г.г. намеенике и г. Николу ослободио. Но но жалби управиној, Касациони суд је поништио решење суда вар Бсограа Исто такопоништио је решење суда вар. Београда донето по тужби г. Марка Велизарића нроФ иротив Пере Хајдуковића ђака Вел. школе за клевету, нанету у „М. Новинама". Ми смо у своје време испричали овај случај т а сад ће мо само напоменути, да је суд вар. Београда донео решење, да према поднесеним доказима нема места да се г. Хајдуковић стави под суд, јер је исти доказао да је све оно, што је у новинама изнето нротив г. Велизарића, истинито. По жалби г. Велизарића, Касациони Суд вратио је суду варошком дело да оцени још неке доказе, које раније није ценио, и судје ипак нашао да Хајдуковић није крив. Но но поновљеној жалби г. Велизарића, Касација је ноново поништила решење суда вар. Београда. Шта буде даље јавићемо. * Концерат. У суботу 14 о. м. баће, као што смо јавили већ, у сали велике ииваре велики концерат с игранком, који приређује г-ца Сидодија Илићева, уз еуделовање „беогр. пев. друштва", „беогр. гудачког квартета", г-ђе Зорке Теодосијевићке и целокупног оркестра војне музике под управом капелника г. Чижека. Програм концерта је ово : I. део Лист „танхајзер -ПараФраза" свпра г-ђца Сидонија; Тоналовић „ој облаци" пева беогр. пев. дру-

нггво ; Лист „Фантазија "свира г-ђца Сидонија са пратњом војсног орке стра; Ј. Це—„ој" пева г-ђа 3. Теодосијевићка; Толглнгр „сватовац" свира г-ђца Сидонија; П1уберт „квартет ес дурр" свирају г. г. Мелхер, Мокрањац, Шрам и Свобода; Шуман — „полет" свира г-ца Сидонија;Шуман — „полет", Рајнхолд „импромту" свира г-ђца Сидоиија. II део игранка. Почетак у 8 сати у вече. Улазница је за самца 4 дпнара а за нородицу 3 динара од особе. Улазнице и програм концерта могу се добити у књижарницама гг. Пурића и Ћурчића. Узроком разносача ако који недо. бије програм овог концерта, м 0же га добити у књч ж ари код Пуриј^ и Ћурчића књижар а а и на каси. Фамилијарни распоред. Један напх пријатељ нослао нам је ово иисмо Паде нам у очи ваша нотица „Фамилијарни распоред оФицира" и даде повода проматрању распореда разлазимо до уверења : д - сте у потпуном праву, што назвасте носледњи распоред ОФицира Фамилијарним. У ствари је нежно Фамилијарни, распикућски и баш невојиички испао !! Ми вам за сада именујемо неколико чланова Фамилије и иријатеља, који су распоредом награђени. 1. Сродник, пријатељ и другизинтендантуре у српско-бугарском рату потпуковник Александар Протић враћен је из пензије у дејствоипостављен за начелника економног одељења војног министарства; дакле зг набивие. и лиферациј ! Бравос богме, благо нама и војсци ! Желили би да нам секаже, зашто је речени оФицир стављен у покој'?. 0 њему, шго онај вели, зли језици говоре свашта, на чак и да је у аустријској војсци био неки наредник — полиц мајстор, па бо-гме и да је осуђива:; као одвећ добар економ. Добро кад се нађе српекој војсци овакав добар економ и начелник. Благо преблаго њој. - А Шандор бачи умећ себи стећи кредит и препоруку. 2, Зет Мијајло Наумовић поручик иижињер, за ађутанта иншпек. инжињерије и „хонорарног" — то је главно — нроФесор помоћника војне Академије. Чета зетова иала је у руке младом ОФшгару који ни исиит за виши курс војне академије није умео да иоложи. — Али знате п овај младић ту скоро постао је зет, па му треба мало иоложаја а Богме и додатка за мало лепши живот. Још су и два братучеда, као млоги пријатељи овим расиоредом награђени. А кад се сви ови заједно са Крстом Шећовићем и новим му положајем — До1се {'аг шеп1:е —, прочешља, мора се рећи: „Свашта кана вашару".