Male novine

БРОЈ 5

ПЕТАК б ЈАНУАРА 1890.

ГОДИНА III

ИЗЛДЗН СВАКИ ДАН

БРОЈ 10. П.Д.

ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ а 1-одину . 30 динара На ио годше. . 15 динарн Вч. 3 меседа 9 динара № РЕТ1Т Ј0ЦКНЛ1 Огласн Јсвтвно. по потреби и ва сликама.

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже св сашо код псшта За Београд кема претплате — Лист се прадаје ма

ПиСМА и рукописи шаљу СЕ ВлАСНИКУ „ Малпх^, Новина " Топличкн венац 6р. 17., на горњем спрату.

Претплата се пркма код свију пошта у СрбиЈм оЦЕНЕ ОГЛАСИ^А На ирвој страни од иетит. реда 20. пр. диб. а на четр.ртој од петит реда 10 пр. дин. ПРИПОСЛАНО стаје 50 пр. д. од петит реда. тт 2Е1ТИН&

За овако оглашење плаћа ее држ. таксе 20 пр. д.

ВЕ11И ОГЛАСИ 110 ПОГОДБИ

оп к \

:ПО X

ДОКТОР Драга Љочић

Добротом г. Ммнастра унутрашњах дела, г. К. С. Таушановића, после осмегодишње беспрекорне елужбе у Оиштој Државној Волниц«, отиуштена је 1 Јануара 1890 г. из сиужбе због тота, гато је ематрала уа евоју дужноет да ее не иокорн незаконитој наредбп љеговој; тиме јој је дата могућаоет да евоје лекарске услуге стави на расположење болесницима и пре и после подне. Болеенике ће примати код куће нре подне од 8 до 9 а после подне од 2 до 4 часа, оетало своје време посвећује својој лекарској дужности ван куће.

ш о*:

12

1-3

Р\ | д | б;:

1>е слсе; ил! ни уду ЈЈ да А ну Ц ј«

наг. ШЛ: } ва.

X

- 8

Препоручујемо Велннн иввор у внше нвалнтета н у свановрсним н новим војама: Свиле. Атлаза, Надифе ВЕНЕДИЈАНСКЕ Ш ЛИОНСКЕ Цене су умерене, на захтев шаљемо М У С Т Р Е. Терзнвашић и Ђорђевић 1003, 1 —10 У Београду и Крагујевцу.

му (

к џ « • к ф п е 2 4Ш

тшжшжшжтжџттшл Фкшш 0 слави нашој СВ. ЈОВАНУ

ЕИС Че А у

Због слабости не м^гу при-| мати посета а слави мојзј СВ. ЈОВАНА. Пирот. Светозар КостиБ 14, 1—2 благајник батаљон. Читај! Једап добар Батар за четири персоне продајем са повољвим условима. Потребујем једног вредног момка који је и за коње вичан, одма може до бити место.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ На изјаву М. Гра ^чшгааца телеграФасте глав. београд. штације, има«о да кажемо ово: Мв смо позитивно дознади за очај „случајио" залутали, акт — комбинпцију ноја је, на конФеренцаји, П')Д председнишгвпм г. министра вар. приреде, усвојена од стране комисије за т > одређене. И у том акту, тој кОмбинацијн брзљирало јг> име М. Градиштанца. Што је овај Градиштанац там ! ушао, врло је прост разлог. Јер, Градпштанип, к*о што счо уверени, слаб > је унотреблч.в за манипулацпју. А и иначе и сувише је „лак" и ио саецијалној и оиштој сареми : нпје млого ии учио, а још мање шта читао. То се видк чи',1 отворн уста. И да се нпје нашао еарзднпк П Д. Јиста" да му иише оне „његове" изјаве ■ћутао би грешник као риба! И кад ! ба хтео да што наиише, видела би | се његова „Соломонска" памет. Д«. ће бити отиуштен — врло је вероватно. Само ако се оће гдедати на споеобност и спрему званичн.ика телеграФских — он је први ту. Али бо'зна ! И ако сва пмају о њему рђаво мишлење, — и на сву придику оставп ћд га г. мчнастар за „мустру" тедеграФСку. С ад је радикалац и прошао је кроз све метарм >р®озе и ланас није на часто собом. Са Градиштачцем од сада говорпти озбиљно — била бп лудорија И ако још стане пасати „своје" пзјаве ио новипама — изноћемо га као предмет један за каквог га и његова најближ! окодина и друштво лржп. * Одложеч претрес. Претрес којије имао јуче бати уре^ниву нашега лисга, о Јложеп језа даиас у 9 сахати пре п >дне, је;> се није могао саста-

дочекиваћемо у стану нашег Ђоке, закупн дворске апотеке вити довољчн број судија за суђење,

15 1—3

Пастасија удова п. Максима Марковића са синовнма.

Иилован Т. ЈанковиЂ, због слабости у ку1ји, не може примати посете о својој слзви Св Јовану. 17 1—3

1012

Коста Димитријевић Амамџија у доњ. град.

п у вредности од 30 ПрСТбН ДУ ката > који је изг губљен у мојој кући пре шест месеци, нашла сам. Онај чији је нека дође да га прими. 5, 1—3 Терчика Бирд.

Г. Алекса Ђ. Поповић, пошто је положио испитправозаступнички одлично, постављен је за јавног нравозаступника за округ ужички, и отпочео је адвокатску радњу у Ужицу. 4, 1 — 3 СВЕТОГ ЈОВАНА моје крсно име као сваке тако и ове године славим у мојој кући ибарска улица бр. 10 сниже реалке. Стеван ЈевтовиЂ дворски здатар.

погати је јуче био још један претрес због убиства. 0 овој оскудпци судија говорићемо у идућеи броју. * Стављ:ни под суд. Никола Узелац и Владимир Савпћ овд стављепи су јуче под аоротни суд п у притв >р, за извршену крађу Ђорђу Илпћу, овд. трговцу. * Скуп. У суб)ту 6. овог месеца у 3 часа по подне држаће певачка друж1.на „Станковић" свој главни годишњи збор у стану дружинском. Дневчи ред биће: Извештај о раду дружинскж; извештај о стању бдагајне дружпнске; бирање управнсг одбора; бирање контролног одбора и предлози. Позивају се члановп ове дружине да и4воли у одређено време доћи на збор. * Стре&ачки збор. — Главни годншњв збор савезне београдске стрељнчке дружаие биће 12. ов м. у ^8. часова у вече у „Краљевој Пивари".

Дневип ред по дружинском устројству. * Стрељачки бал — бпће 1. Фебруара ов. г. у просторијама „Краљеве Пиваре". Ирипреме се чиие вели^е ■ ке сумњамо, да ће бад бита сјајан, који и иначе спада у најоддичније забаве у прест ницп. Позиввнце разаслаће се крон који дан и важе само оне које носе жиг — мур — дружииски, а треба пх показати при уласку на пгр 1нку, на шга ће се особито пазнтн. С тога је боље обратити се одбору за позпвпицу. Ко је не би добжо а желео би да пде, него пћи без ње. — Надамо се да ће овапграика иснасти још боље но досадашње, а госгима достављамо до знања, да је приход од ов>г баланамењен прослави 25-г>Д0шњице београд. стрељ. дружине, па н доброЈољви пралози не ће битп на одмет друживи. * „Мрка капа зла прилика". Дозвали смо да ће се редукцпја поштан. - ј елеграфског особља извршити данас Спремљено је све, укази су иапасани. И тако од 70хиљада дпн. — коликч, цифра треба да се изравна отпушташем званпчника,— пада наиослужитеље који ће се сада отпустпти, по свима надлештвимау Србија—25000 динара. Онима пак којп се задрже у сдужба, редуцираће се плата—сем београдскпх служитеља. На пензионовање чиновнпка пчшће око 30000 динара. Остатак пак пзравн ће се отпуштањеи званичника. Биће их седморо отпуштено п с ј вестан број пензионоваи. Ако се и овде пе увуче партизанскн прст т'. минвстрове околине! Пре свега морал тражи дасевредни и сиосоЗни званичници не огпусте; а неун требљивн и несиособни задрже Да јш ће г. ми-^истра руководнта та*ав морални закон видићемо. Адп „мрка капа зда прилпка". Онако како чујемо, та седморица, којима се сиремн „колач", замешен квасцом партијским, — најбољи су телеграФисте п образовани људп; а остави ће се у служби онч, кији су биди калдрмџије, келпер.1, маргери, ш (ајдера, абаџије и онакав елеменат, нокулљен са „Дарданела", који нигде ни]е пристао до у телеграФ, — онк ће дакле остати, које треба брезов >м метдом чистити из сгруке. Мп ов(е не мислимо на све наше телеграФисте; пма и красних људи међ њима. Кад се сврши с^а та галама, као што смо обе^али, говорићемо о овоме, иу стањућеио бити да праведво угатинемо за образ и све оне, који су решавали тако важно питање о истеривању људи спремних и способних, и одузимању хлеба њима и породици њпховој. Ми би се још више радовади ако неаамо нужде да о овоме пишеио. Нека надлежни не решавају ов > иитање на претруп, и ако су до сада