Male novine

Питамо надлежве виде ла они то ил не? Сигурно ће видети да од тог нрета опасност, ако се јед;<ог данн сав овај крај у пожар претвори. Ми скре^емо пнжњу иолиције на ово пошто је она у првом реду поивана, да отклони све оно што би могло праизвестн опасне последице — да се брине ка<о о личаој тако и имовној безбедипсти грађана. * Изложба коња у Шаицу. Као што смо )> није јавили, приликом стогодишд.цч,е прославе Госмодара Јеврема, биће изложба коња. Том прилаком изложпће се неколико грла | з ергеле Његбв. Вел. Краља Александра, који су овде однегованћ, а сем тог и два руска ајгира. * Члан утемељач. — Дознајемо, да Филолошко -историјска дружина на В. Школи „Даничић" хоће да сеунише за члана утемељача друштва „Св. Саве". * Почасни чланови. На ванредном скупу „Веоградекчг Певачког Друштиа" држаној 6 о м. изабранн су г. г. Јосиф Маринковаћ и Стеван 11.1 рнм за ночасне члинове овог прв г и најстај.ијег српског пекачког дру штва. Нарочита депутациј 1 од стране друштва известила је ову господу о њиховом избору. * „Ворац. " У доиуну наше раније белешке о поновном изласку овог политичког листа, можемо да јавимо: да ће прва два броја (1 и 2) од ове године изаћи уједно. и то, сад за Духове. По што је в^асник листа г. „ Америкаиац" и сувише оптерећен Д !>угич пасловима — да би га редовно могао издаватн —тоћесе „Ворац" и у будуће ;ављатпс.мо према моћи уредничке му снаге —одвремена на време — а продаваће се као н претплату рачунати, еамо на 6 ј ојеве. Најзад, о оравцу листа у стању смо толико напред рећи, да ће „Ворап" и даЉе ост^ти орган самосталнпх либерала, али да ће и помагати своју (либералву) странку у борби протвву данашњег стања и активно радпти на њеној будућностп, ако, то јест, она (странка) на идућем гл. скупу у Нишу покаже иотпуну независност своју и од јучерање ирошлости и од нладајуће садашњости.

Од сво1*е страие, „Мале Новине" поздрављају у „Борцу" свога и старог и новог пријатеља, и желе му сваку срећу и успех. * Задоцнио погреб. У прошли пегак требало је да буде у 3 часа после подпе пратња Милану Сретеновићу жел. чиновнику. Нородиц покојникова јавила се општини за све што треба, на и за мртвачка кола, која су тачно у 3 часа после подне требала да повесу мртваца од куће. Прија г ;еља и познаници скуиили се и чекају, чекају да дођу из општине кола па да се крене сфовод али огштива не шиље никако но т а. Многима се досадп те се разиђу. Најзад неки пријатељи оду око четир ипо часа у онштину и протес твују због таквог немара. У општини су им се извињавали д су з б равили. А кад им је речен * да се кола одмдх пошљу кући покојниковој, одгов рено им је да се кола мо гу носчатн тек после један, један нпо сахат, јер, знате, с«д се коњи поткнвају. Са ове и оваке уредностн општинске, погреб је био тек око 6 часова увече, иошто су сенајпре сви ј пријатељи п знаници покојникови и сувише начекрли и разишдв, мислећи да пратње неће ни бити ;«ад ко | ла нпкако нема. Питамо општинску унраву, каква ј је ово иеуредност у општини? Зар да се са немара и непажње њених органа мртваа, сарањујс читава два с.^хата доцније? Ако немак га, који би се о томе старао, или ако неће да води ричун о тој ствари, која општини доноси знатна прихода, очда бар нека објави те да се људи више не обраћ ју ооштини, во да се помогну на другој којој страни. * I Либерлни скуп. Главни одбор либералне странке сазива 17 јуна о. г. скуп либерадве стра ке Сг,уп ће се држати у Нипи, а на днев ом реду бкће 1>ви н слови; извештај г. авног одбор: ; ; одобрење годишњег буџета; начин кандидовања носланика за наролву скупшти); предлози нојединих одбора и чланова; избор чланова за главни одбор из Београда и унутрашњости. * Полагање рачуна. Данас у 10 часова нре нодне биће ва „Вулевару" јаван збор, к ји је сазвао г. Јовчн Авакумовић, адвокат и оив. иосла-

ник На ов^м скупу ће г. Авакумовић дати бирачима рачун о његовом посланичком раду на народној скувштини. ♦ Из суДа. — ЈЈче је био претрес у суду вар. Београла Петру Хрвстићу, овд. због иокушаја опасне крађе. П. тар је до сада био осуђиван два пута због опасне крађе. Судио је поротни суд. Од државних судуја, били су председавајући г. Ђ. Ј. ( Гинић, а од судија г. Лука Вукомановић и заступнпк судије секретар II- Туцаковић. Оптуженог бранио је г. Мих. Јо« вановић писар суда. Поротни је суд по свршеном претресу донео одлуку да Петар није крив а државни суд у смислу оддуке поротног суда пустпо Петра као невина* Пожар. Једанајестог овог месеца између А и 4 часа изјутра, изгореда је канцеларвја у управи монопола дукава. Пижар је произишао усдед тога, што је служптељ, кад је у вече угасио лампу од светлећег гаса осталио исту отворену, те се канцеларпја напунила гаса. Кад је изјутра са свећом ушао у карцеларију гас се запали, и служитеља као и остале ствари пдамен обузме. Пожар је одмах угу пен, а служитељу указана пом ћ Шлета износи до 1000 динара.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ Изложба справа. — Ср^ско пољ нривредно Друштво приређује при ликом просдаве стогодиш. Гос. Јеврема у Шапцу, о св. Тројцама о. г. поучну издожбу свију најважнијах савршених пољопривредних слрава. Поре; справа које ће друштво изложити, примиће радо и друге иољопривре>;не справе које се у земљп израђују. С тога друштво позива све оне, који уСрбијп израђују ма које нољопривредне справе па бш хтели Дн их изложе Н1 овој издожби, да Друштво о томе извести а справе о свом трошку пошљу у Шабац. Ако би ко желео какву олакшицу на железници, нека се обрате Друштву, и оно ће за, то подејствовати код надлежног госп. мпнистра.

ИЗ БЕЛА СВЕТА — Споменик. У аркадама бечког а университета открпвен је 7. о. м. споменик пок. професорима Онолцерима, оцу и сину, Споменик се састоји од дв струког попрсног медаљона. — Најстарији књижевник. ПретI пр шле недеље умро је у Вили Албито у Португалији нестор јевропских књижевника, португалски писац Верисимо Марија Гоналхе у 116 години — Експлозија барута. У 'Хавани, експлодирало је пре ведељу дана у једном дућану бурд барута. Кућа је сва порушена, погинуло је 22 душе а рањено до 100. — Самоубиство. Пре н е к и дан убио се чиаоваик провинцпјалве банке у Фиренци. Убио се уједномселу нокрај Фиренце. У благајни је оставио деФчЦит нреко мплион динара. Ово проневерење датира се од пре осзм 10дина. — Драма у Напуљу Ових дана нзазвала је једна породична драма у Нануљу читаву сензацају. Гаетано АлФано богаташ уби > је своју жену, затекавјпи је на љубавном састанку. Он се ире десет година оженио леном седамнаесто годишњом дезо чицом Аделом Пратином, која му је родила петор > деце. Живели су срећно и задовољно све до катастроФе. Директор пољоприиредног новчаног завода Карло Ретец загледа се у лепу ж^ну и удварао јој сена све могуће начине. Не зна се докле су дотерали ти шихови љубавни односи, али се зна. толако да их је издала нека слушкиња, која је Ретец ва пис.ма предала АлФану, место његовој же^и. Свану дан осБете и супруг затече своју жену према управнику. Ватра шпну, нет метака револверских беху избачена и илада супруга сва огрезну у крви. Упровник је нобегао, а власт је отпстела истрагу. — Паљеаина Јавили смо како је био п о ж а р у лудници у 7 Монреалу. Како сад јављ ју, м оги болесници, који су се из луднице разбеглп по околини за време пожара, добили су праву манију за пожарима. Где год стигну и могну, они пале куће, штале, зграде. Стан вриштво је преплашен .

Р-ЧОВЕК РОМАН ЕМИЈ1А ЗОЈ1Е превод с Француског (12) Она се на један мах прену, кад се поглед њенога мужа упре у њезине очи. Осеги как> је пређе хладна језа по образима. Хтеде одсовори ти, а не умеде, беше се чисто скаменила, — Ама ти си ми свакад вазивада, настави он, да ти је мајка. остави,;а тај прстен. На ово је већ могла што одговорити. Доста би било да се насмејала, да се учинила будадаста. Али се она узјогуни, беше се изгубила, ностала несвесна. — Никад ти, драги мој, нисам казала да ми је мајка оставила овај прстен. Рубо је погдеда оштро у лице, побледе и он. — Шта? Пикад ми ниси казала? Та казивала са ми по сто нута!... Није ружно што ти је нредседник дао прстен. Он ти је дао и друго што... Али за што си то тајала од мене? Што си лагала, говорећи ми о твојој мајци?

-- Нисам ти говорила. о мајци, драги мој, вараш се. Толико јогунство бешс глјно . Онавећ виде, да је проиала, да је он јасно чвта скроз; сад ба воледа да се тргне натраг, волела би да није ни изговорила оне речи. Али већ беше доцкан, ( сећала је како се мења у лицу, како и нехотице говори из ње приннање. Хладна језа осу се но целом њеном лицу, усне јој се грчевито стегчЈше. А он, страшап, на један мах поцрвене, рекао би крв ће му ударити из лица, шчепа је за руке, унесе јој се у очи, да боље мотри у њеном упл.шеном погледу оно што*није хтела исказати. — Сго му мука! промуца он. Она претрну, обори главу да се сакрије под његову руку, слутећв да ће је песницом. Тако сићушна, мали, кукавна, незнатна ситница само што је заборављена даж о том прстену, изнесе ето у неколико речи дедо на видело! И то све за један минут. Он је једним махом обори на кревет и груваше је песницама где стигне. За три године није је на прстом такнуо, а сад је ето млати, заслспљен, залуђен, занесен бесом звера, бесом човека с крупним ручетинама, које су некада гурале в гоне. — СтО ти всра, курво! Ти са спавала с њим!.. сиавала... снавала с њим!

Понављајући те речи, полузимао га је све жешћи бес, уза сваку је грувао песницама по њој, као да хоћаше да је смрви. — Наложнијца једнога кеше, курва!... Спавада с њим!... Спавала!... Од тешке љугине глас му већ промуче; само је шиштао, а ниЈе могао викнути. И сад је чуо само, како она, изнемогла под ударцима одговара: „нвсам." Дрјасчије се нпје могла бранити; одрицаше да је не убије. Али њено одришње, та јогуиаста лаж, раздражи га до лудида — Признај да си спавала с њим. — Нпсам! нисам! Он је опет докопа, издиже је у рукама, да јој не да погнурити лпцем у постељу, као кукавно ствурење што се крије. Он је присили да га гледа. — Иризнај да сп спавала с њим.; Ади се она измигољи некако, Вомаче, хтеде побећи на врата. Једним скоком он је достиже, с измахнутом песницом, иа једним ударом сруши је бесно п ред стола. (Наставиће се) ——