Male novine

БРОЈ 192

УТОРАК 17 ЈУЛА 1890

Ш&ЗИ СВМН Д1Н - -ежа* —

број 10 п. д. ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ на годину ....... 30 динара НЛ ИО ГОДИНЕ 15 „ НЛ 3 МЕСЕЦА 9 ис рет 1 т Јоташ

мшмм ДНЕВНИ ЛИОТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се сагао код пошта

За Београд нема претплате - ЛИСТ СЕ ИРОДАЈЕ НА Г.РОЈ

ПиСМА и РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВЛАСНИКУ Г МАЈ1ИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6, Претплата се прима код свију пошта у Србији

ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од иетитиог рода 20 пара дин. а на четвртој од иеТит реда 10 пара дин. ПРИПОСЛДНО СТДЈЕ 50 М.РА ДИН. ОД ПЕТИТНОГ РЕДА ШЖЕ ШТШШ гчрч Ип м РчА 1*01 1> : &1 /Ч гч ЧИ

ОГДАСИ ЈЕВТИИО И СА СЛИКАМА

З А СВДКО ОГЛАШЕН.В ПЛАЋА СК ДРЖАВНЕ ТАКСЕ 20 ПАРА ДИН.

ВЕЋИ ОГЛАСИ НО ПОГОДБИ

Нашем милом и нигда непрежаљеном оцу хцш рист1 ншовш бИЕ. ТрГ. ОВД. даваћемо у среду 18. ов. м. у 9 часова нре нодне шестомесечни номенђ у саборној цркви. Молимо наше сроднике и пријатеље наше и нокојникове, да овом тужном номену присуствују. Ожалошћени : синови: Сима и Наун, кћи : Милица. 2—3 15, 16, и 17.

< о о_ о 0_

РАСПРОДАЈА! Н а ШУ КЊИЖАРСКУ — га» лантериеко-нирнбершку и еа ранним лукеузним етварима енабдевену ра* дњу преселили смо у кућу гоеи. Ник. Радојковића кнез Михаилова улица број 15 и сву још заоставшу робу испод коштања расподајемо. ФИЛИЈАЛ КЊИЖАРЕ Бра^е М. Попови-ка 469,17-20 ^нез Михаила ул. бр. 15.

9)9) V* V Ј ^Ј НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЋА иреноручује ее штованој иублици за израду сваковрсних штамнареких иоелова, н Израда је ванредно лепа и укусна, а цене еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој ериекој штампарији. Нарочито ее иреиоручује гоеподитрговцима и гоетиоиичарима за израду етвари које њима требају. Новчани заводи и општине из унутрашњоети бнће иоелужени брзо и тачно за еве, што им иотребује, а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду еве поруџбине ггредају ее у нашој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. ()., спрам „Ноларца"': а из унутрашњоети еве поруке ваља елати: Сииљеву, штампарији Пере Тодорови^а Београд.

III Т А П однет 14 ов. м. у II 1 , сати пре подне из министар. војног: нека ми дотични господин ношаље, иначе тужићу га суду. 15 VII 1890 г. Мих. Р. Варјакт. Златиборац хшсар канц. краљ. ордена, 1—3 17, 18, 19.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Неистикит глас. У јучерашњем броју донели смо всст „Дневнога Листа", да ће краљица Наталијазбог познатог решења архијерејског сабора са свим отићи из Србије и настанити се на своме добру у Јалти. Ми смо сматрали за нашу дужност да се о овој ствари известимо, и колико смо сс могли известити, краљица нема никаквих разлога, на ни због познатог архијерејског решења, да одлази и» Србије. Она нити јс мнслила нити мисли да оставља Србију, већ напротпв тврдо се решила да у Србији стадно живи. Шта више, она ће нрисуствовати 6. августа о. г. троносању ново озиданог манастира Св. Петке Нараскеве (Петковице) испод Цера у шабачком округу.

Природан појав. У недељу око нодне Београђани су могли видети леп природан иојав. Око еунца, на всликој даљини, образовао се велики тамно светли круг. Узрок овој нојави је сувише нагомилана пара у околини. сунчевој која је нреламала зраке сунчеве. * Српско јахачко удружење, како чујемо, меето да ради на свомс задатку и да сс стара да покаје ногрешкс и недостатке приликом нрвнх својпх утакмица, оно се унустило у борбу око старешинства према другим јахачким удружењима, нарочито нрема „Колу јахача кнез Михаило" у Шапцу. Ради I тога сс из околине управе преко овд. листова пуштају чак и поједини ногрдни чланци нротив управе шабачког „Кола Јахача", а нарочито нротив њеног једног члана. Ми, нојмећи задатак, овакнх удружења, не можемо а да не осудимо уиуштање унраве срнског јахачког удружења у овако излишну и некорисну борбу против једнога од најстаријих удружења наших, које је нрво започело у том нравцу рад и коме припада нрва и највећа заслуга за нодизање витештва и доброг соја коња у нас. Осуђујући овакав рад београдског јахачког удружења, ми ћемо се у скоро вратити на ову ствар, расветлити је и изнети праве виновнике ове узалудне и неуспешне борбе. * Удавио се. У недељу поеле подне I кунајући се у Дунаву испод Карабур'