Male novine

II Тг

'X

Велики број

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЋА препоручује ее гатованој публици за израду сваковрсних штампарских поелова. н Израда је ванредно лепа и укусна, а цене еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој ериекој штампарији. Нарочито ее препоручује гоеподитрговцима и гоетионичарима за израду етвари које њима требају. Новнани заводи и општине из унутрагањости биће поелужени брзо и тачно за све, гато им потребује, а гатампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду све поруџбине иредају се у нагаој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. 6., епрам ..Коларца": а из унутрагањости еве поруке ваља слати: Смиљеву, штампарији Пере Тодорови-ка Београд.

пријављених млађих, ]сао: со- ц барица, куварица, служавки I и покуЂара и све врсте у " опште има | БИРО код „ШЕРК7РЛ" 1 на зеленом венцу. ш

4—10

А Д В О Е А Т д;. Јк. КОЕН са канцеларијом у кући г. Мацлијаха до трговач* ког суда. 586,

УД0БНИХ СТАН0ВА за самцз или омање породице, с једном, две иди више соба; намештених и.ш без намештаја, има одмах за давање под кирију у мојој новој кући. Унитати у „Балканији" или потписанога. Пера Тодоровић.

КУРС БЕРЗЕ

Берлаи, 30. јула Српеке железничке обвезнице ш 1 , А. мар. 89'10, 11Т. В. мар. 86'00, ернске златне зјиожнице мар. 8940, ерпска рента од 1884 године мар. 86-00, дуванска рента мар. 86'10, наполеон мар. 16*21.

КУРС РОБЕ 30. јула. Беч. Јесења шеница Фор. 7 *24, кукуруз ф. 6'76, шећер 14'60. Будимпешта. Јесеља шеница Фор. 6*99, кукуруз Фор. 5 р 6б, јесења зоб Фор. 6'04. Праг. ШеКер Фор. 14*60 Хамбург. Кава за август 89 септ. 88 '/,,, децембер 80%. Хавр. Кава за авг. 111С0, окт. 112-00.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ. Четвртак 2. Маркова сабља. Недеља 5. Радничка побутга. Нонед. 6. Сеоока хоха.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Рођен дан Краљев. Данас је рођсн дан Његовог Величанства Краља Александра, који ће се ирославити на уобичајени начин. Војничка парада, као

што смо всћ јавџлиу јучерашњем броју, биће на Бањичком брду.

Светосавска забава. Б е ч с р а с у 8 '/к часова биће у новоподигнутом са .10ну Коларчетове иивнице забава с игранком, коју ирнређујс д]>уштво „Св. Оаве" у корист довршења Св. Савског дома. Свраћамо пажњу наших читалаца и родољуба да не иронусте а да нс носете ову забаву. * Враћа се. Његово Величанство Краљ Александар враћа се прексутра из Ниша са својим оцем, немесником г. Нротићем и осталом свитом. Бивши краљ Милан, веле, продужиће одмах даље пут за иностранство.

Услови за ђенералштабну струку Г. министар војни издао јс овс проиисе: Усљед предлога начелника главног ђенсралштаба, а сходно члану 4. уредбе о ђенералштабној струци од 22. Фебруара 1884. год. ФНпЈ\» 1383., ирепоручује се свима командама и надлештвима, да позову својс ОФицире на пријаву за сирему за ђенералштабну струку. Услови за то — према тачци 4-ој номенуте уредбе — ови су: 1. За поручике: а) да су својим радом доказали да имају довољно онште сп])сме и снособности, и бј да су служили бар 3 године у строју са добрим успехом. 2. За капетане и више ОФицирс, сем прве тачке иод 1., јоџ1 и да су командовали каквом јсдиницом са нохвалним усиехом. Сви дакле норучици, капетани и виши ОФицири, који испуне горе означене услове, имају нрава на огкомандовање за спрему у главни 1,енералштаб, ако изјаве жељу за ово. Ва превод пак у ђенералштабну струку норучици и канетани дужни су да претходно положе испит у своме роду војске а затим и испит за дотични чин ђенералштабног ОФИцира.

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА З а свако оглашење плат»а се државне таксе 20 нара дин. ВЕТЛ! ОГЛАСИ ПО НОГОДБИ

БРОЈ 208 ШШ СЗАКК ДАН

БРОЈ 10 П. Д. ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА ИО ГОДИНЕ 15 „ НА 3 МЕСЕЦА 9 „ 1Е РЕТ1Т Ј01ЈЕШ

шш

1890

Ж1

у башти код скупштине пева свако вече ШД ДА ШАРА у8 пратњу оркестра под управом г. Драгутина ТаФанека 583,4—10

»Ш 1 1 ћ Ш ЈујДујуИ

]

п о з и в На Иреображење 6. Августа т. г. Његово Високопреостештенство Архијепископ и Митрополит Српеки Господин ШИ2АИЈ10 освештаће (троносаће) ново озидани Манастир Св. преподобне Петке Нараскеве (Петковицу у шабачком округу испод Цера планине) задужбину г. ЈосиФа Ј. Куртовића пензионара у Шапцу, којој свечаности изволеће по нарочитој молби потписанога нрнсуствовати и Њено Величанство КРАМЦА НЛТЛЛКЈА, узвишена мајка Његовог Величанства владајућег краља Србије АлександЈ)а I. Ову свечаност објанл,ујемо, и позивамо све православне Х ј»ишћане, пријатеље, познанике и поштоваоце ове свете обитељи, да изволе доћи и својим присуством увеличати ову свечаност. На Св. Архангела Гаврила 1890 г. у Шапцу. ионизни: Јосиф Куртовић игумани: Доситеј и 538 13, 22, и 2. Мелентије са братетвом.

ГОДИКА III

ПиСМА И РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВЛАСНИКУ Г МАЛИХ НОБИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6. Претпдата се прима код свију пошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од петитиог реда 20 пара дин. а на чотвртој од петит реда 10 пара дин. ПРИПОСЛАКО СШЕ ЕС ПДРЛ ДПЕ. ОД ПЕТЕТКСГ ?ЕДД ШШЕ ШТШ

ЧЕТВРТАК 2 АВГУСТА 1890

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта Ба Београд нема претплате Ј1ИСТ СЕ ИРОДАЈЕ НА БРОЈ