Male novine

ВРОЈ 331

ПОНЖДЕЉАК 3 ДИЦЕМБРА 1890.

Т СДИНА III

шш сзлкж ддн

БРОЈ 10 П. Д. ИЕНА. 5А СТРАНЕ ЗЕМЉЕ ИА ГОДЖЖУ 30 ДЖНАРА НА ИО ГвДЖНЕ 15 „ ИА 3 МКСИЦА 9 л II ИТГГ Ј0ШИ11

шмт ДИКВШ1 ЛИСТ ЗА СВАКОГА -т- Претплата из унутр. полаже се само код пошта

За Београд нема претплате - ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ ^

ИЖСМА И РУКОПИСИ шаљу СЕ ВЖАаИМЈУ „МАЛ-ИХ НОВИНА" ЦАРШТДДСКА У1НЦА БРОЈ в. Црбтилвтн св прииа код вввју вошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На ирво.ј втраии од жвтитиог ркда 20 пара ди«. а на четвртој од петвт реда Ш нара дв«. ПЈРИПО 1ЛАН0 ЕТАЈЕ 50 ПЛ.РА ДНН. ОД ДЕТИТНОГ ?ЈШ ЈШу1.1 м ш, I III у

ОГ1АСН ЈЕВТИНО И СА С.ШКАМА

З а »вако •гдашвњ* маћа ое државнк такок 20 г1ара дии.

ВЕЂ.И ОГЛАСИ ПО НОГОД

п о к л о н

Гоеподи претилатницима „Малих Новина" обећали емо у ночетку ове четврти да ћемо им дати на поклон „Дела *ј* Светозара Маркови^а" — књигу у којој еу ове етудије: 1. „Српској Омладини" 2. „Литературни вечер", 3. „Како су нае васнитали и 4. „Певање и мишљење". Сад ево хоћемо да испунимо дано обећање. Уза еваки број Малих Новииа, што их пре* дајемо пошти, биће иредан и ио један примерак обећане књиге. Те ћемо књиге ириложити уз 333. бр. нашега листа, Молимо штоване читатеље да еваки од реда иотражи и књигу од евоје месне поште, ако му елучајно не би била предана уз 333. број. Она господа претплатници који до еад нису држали наш лист, али се упишу код своје по* ште еадза м зсец Декембар, такође ће добити ову књигу. Њимаће књигабити разаелана уз божћни бр (

КРУШЕВАЧКА ЗАДРУГА за помагање и штедњу донела је на евојој ванредној скупштини, држаној 18. ов. мес. закључак, да се уплата на удеонице прима само још до 1. Јануара 1890 год.; с тога се позивају сви удеоннчари задругини, да своје удеонице до 31 Децембра о. г. изравњају, и то 209 недеља погато 1|в све онс удеонице, које до тога дана небуду изравнате, управа ноништити. 20. Новембра 1890 год. у Крушевцу. 839, 24, 28, 3. Управа.

ОВЕ године нећу примати честитања на дан моје славе , ; СввТ0Г Николе" Никола Врсаловић предавач и* Ниша. 959 1-1

к| & М Р« о

Х| *з: о ЈК

I

-Ј-

Продаја срећака 1-ве краљ. срп. држ, класне лутрије за привред. циљеве. Част ми је поштованој публици, како овде у Београду, тако и у унутрашњоети, доставити, да сам се поред моје шнедитерско — комисионе радње, коју од више година на овд. пијадн обав.«>ам н продајс срвћака—1-ве краљ. срп. држ. клаене лутрије примио. Ова новоустановљена државна лутрнја, има свега 30.000 — ерећака, од којих у пет вучења — и то: 1-во вучење 3. јануара, 11-го 4. Фебруара, Ш-ке 4. Марта, 1У-то 3. Априда и У-то од 3. до 15. Маја 1891 год. — морају сигурно добити 15.000 — срећака, са овим главним »годнтцима 150.000 — 75.000 — 50.000 -- 40.000 — 30.000 — 25,000 — 20.000 — 15.000 10.000 и т. д. динара у сребру. Сре-ћке за 1-во вучење коштају: 1 дела (*/«) оригинална срекка днгара 24 у сребру. 7» „ ( 4 /») >> » >• 12 V« „ (V.) >• „ >> 6 '/ 8 / 8 7? П 11 )■> " П Свакн кунац срећке добнја беспдатно план вучсња, сва друга обавештења, као и званичну листу иосле сваког вучења. Молнм поштоване муштсрије, да ме што нрв са иоруџбинама удостоје и унлату за п])ВО вучен.е поштанском унутницомјнли аманетним писмом, непосредио на моју адресу — пошљу.

ЛАБОРАНТ апотекарски, моисс одма добити службу у савамалској апотеци. 6, (960) 3, 5, 7. Као еваке, тако и ове године, славићу моје к}> ено име Св. Оца Николу, у мојој кући, Авалска улица, преко пута „Смиљева" пггамиарије Пере Тодоровића - Енглезовац. Сима РистиЈ* канетан псшадиски. 5, 2, 3, 5.

»1

0 М0Ј0Ј СЛАВИ — Св. Николи - не могу ове године приматп посете. А. Ж. Воги г .ћеви'ћ 2—3 ђенерал.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ Уторак 4. Присни пријатељи. Четвртак (>. Мајчин благослов. Субота 8. Звонар Богород. цркве. Нсдел.а ». Немања.

853,

Стојан НиколиЉ САВСЖА УЛ. ВР. 9. 30. 2, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17.

РЕЗОЛУЦИЈА У нрошлом броју донвлн смо у глвноме суштину скупштинског решсља у кр«Ј!.ичиној ствари, сада иак доно симо речимиц« скупштинску резолуц*ју- Народна скупштина сматра, да то питање, изнешено пред њу није надлежна регаавати, а регаава да се иЈ)еко тога пређе на дневни ред.

У исто вроме изјављује, Народна скуигатина, жељу, да влада у спо| разуму са Намеснигатвом, настане јда се то питање повољно регаи, : како би се о т к л о н и л е све ! гатетне последице, ко.је би отуд? нотекле, држави и престолу. —4™*БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Одбор госпођа за сиротну децу. Нрестонички листови донели су вест, да је нрколико отменпх госпођа склопндо одбор, који ће спремити поклоие сиротној дсци. Циљ је племеиита н заслужује сваку хвалу. Ми би имали само једну скромну примедбу: листови швештавају да ће госпоће скунити прилоге за сиротну децу, која су у сиротињском дому на Врачарут-Ади сжротна дсца у том дому сиадају у ред најсретннје деце. Има их стотинама. има их хиљадама, који немају ми најнужнијих потреба, ни одеће, ни обуће, ни кошуље, а јадни им божићни поклоним ! У дом за сиротиу децу ушао је само мајушан број те дсце, стотинама је одбијено, јер иома места. Ово дапа био је један случ&ј, да један г. члан нолиције упућује ј сдно дете у сиротни дом, а отуд га враћају с нримедбом да су сва места попуњена. Не би ли дакле б.чло одговорено једној нречој потреби и једној већој нужди кад би одбор госнођа екупље не прилоге употребио на најпречс потребс сирочади ван врачарског нан; сиона. Надамо се да штоване госнође које су овом својом бригом ноказале племениту материнску нежност снрам еирочади, неће замерити овој нашој иримедби и да ће размислити о што бољој нримсни свога доброчинства. * Јавмо предавање на Великој Школи. Нре но нгго ће се извршити овогодишњи нопис љутсгва и стоке, г. др. Драгиша 'Иурић, држаће јавио нррда! вање на Ввл. 1Ј1коли о томе °како ее ! гај нопис врши. То је сигурно за то, што се з* тај попис нријавнло иајвише г. г. великошколаца.