Male novine

бојништву још није ислеђена, нити му је раније саопштено да ће се о томе судити, те да он учини да се изишту потребна акта Држ. тужилац остаје при тужби и тражи да се суди. Пошто ствар о разбојништву није рашчишћена, то преседник прекида претрес над њима, док се не изиште извештај о тој ствари, а приступило се извиђању кривице проФесора Добре Ружића. Кривица Добрина Добра Ружић оптужен је за увреду Краља и Краља Милана. Бранилац је г. Влада Бошковић. Држ. тужилац пре но што прочита тужбу тражи да се искључи јавност, јер оно што има из тужбе да се прочита није за јавност. Тајна седница Суд је донео одлуку да се држи тајна седница, и публика је у 5 и четврт уклоњена а у судници су остали владин комесар г. Антоновић, бранилац, једна рођака оптуженог и двојица познаника његових, које је он означио. Тајна седница трајала је до 6 часова, кад је и публика пуштена у судницу. Продужење јавног претреса Кад је публика пуштена у судницу, прочитани су испити Ружићеви код иследне власти, где је исказао да о атентату на Краља Милана није знао ништа пре, док му Мијаило Церовић није казао да је пуцано на Краља Ми лана. Даље је код иследне власти рекао да је он писао оптужена „Престоничка ћеретања" а да није писао „Загонетке-одгонетке;" које су још 1887 преписане из „Србобрана," као што се види из самога рукописа, нити их је коме давао на прочитање, а хтео их уништити но то није учинио, јер је рукопис био затурен међу књигама. је писао да иемеје данашњи режим али их није наменио зајавност, па их није ни штампао. А написао их је за то, што га је министар просвете отпустио из државне службе на основу § 76, и ако је стекао право на пенсију, па кад је од министра тражио решење да се против тога жали, министар му никако није хтео дати то решење. Добра признаје да су то његови искази и вели да нема ништа више да каже. Држ. тужилац остаје при тужби. Бранилац г. Влада Бошковиб вели, да су „Загонетке-Одгонетке" дело застарело, пошто је оно од 1886. Остају само „Ћеретања", за која Добра признаје да је писац и да је ту алузија на Краља Милана. Суд се из одбране Добрине уверио какве су га побуде нагониле да их н^апише, јер је веровао да је гоњен због Краља Милана. Истина Добра то није требао учинити; али се Добра задржао само на томе, није тај спис предавао јавности нити га коме давао на читање. Дакле, ту није случај из § 91 крив. закона. Зато се нада да ће суд узети све то у обзир и наћи да нема дела; ако ипак нађе, онда моли суд да узме у олакшавну околност то, да би Добра учинио веће дело да је тај спис штампао; даље да му узме у обзир добро владање и признање и то, што је при претресу у стану Добрином нађена само та једна ствар, која га терети. Пошто је извиђање свршено, публика је уклоњена из суднице, а суд остао да донесе одлуку.

Суд је нашо да је Ружић учинио дело увреде Краља Милана у изразима цитираним у тужби а у нагшсу „Престоничка Ћеретања". Суд није уважио одбрану што тај спис није штампан, јер је у неколико признао да га је саопштио Таушановићу. Али и без тога за увреду Величанства, не тражи се јавност. Увреда Краља Александра не постоји и дело „Загенетке" застарело Је. Према свему суд је с обзиром на признање и добро владање и с погледом на раније осуђивање осудио Руокића на две године затвора, који ће му се рачунати од данас; да плати суду таксу и свој притворски трошак, и браниоцу у име награде 100 дин. Свршетак претреса Суд је свршио рад у 6 и три четврти сах. у вече а сутра ће се наставити ислеђење над осталим оптуженима.

АДВОНАТСКА 1У10ЛБА Г. Г. браниоци осуђених по делу атентата и велеиздаје поднели су у понизности Њ. В. Краљу Господару следећу молбу : ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ, КРАЈБУ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ IНиш. Позвани законом, да по делу оптужених клијената наших својој дужности одговоримо, ми смо, крећући се у границама закона, старали се, да тим својим дужностима и одговоримо. Али, мислимо, да не можемо тврдити, да смо тој дужности доста учинили, кад би изишав из суднице, сматрали, да је тиме и наш позив свршен. Правда је судска казала своје. Ми се њој поклањамо. Ну великодушност и племенитост Вашег Величанства, који је као отац својег народа, код толико досадашњих прилика, и јуче изнео те Богом само дароване врлине човеко^е, даје нам смелости, да као браниоци осуђених за велеиздају, у најдубљој понизности и поданичкој верности замолимо Ваше Величанство за превисоку милост осуђеним клијентима осим Д,^ Крезовићу, Ранку Тајсићу и А. Урошевићу.У души својој гајимо непоколебљиво уверење, да ће милост Вашег Величанства најдубље продрети и одјекнути у срца осуђених, и да би подарена милост Вашег Величанства унела и у срца породица осуђених само топле сузе безграничне и искрене захвалности и синовље преданости На данашњи дан смрти творца Династије Обреновића, оца Србије, Милоша Великог, Ваше Величанство и пред Богом и пред Народом подигло би најузвишенији споменик, кад би превисоком својом милошћу за вечита времена задобио срца осуђених и њихових, сузама обливених домова, као и нас, њихових бранилаца, који се у најдубљој понизности усуђују да пред узвишени Престо Вашег Величанства ову молбу поднесу. Стет Добримјевић, Милутин Ј. Маркотћ, Милан Ђ. Димитријепић, Косша Д. Шпартаљ, Милан Милопанопић, Коста Томић, Владислап Бошковић, Мирослав Љ. УзунмирковиЛ, Бранимир Ј. Рајић, Милић М. МилиИгвић, Милан Р. Поиовић, Чедомир Бркић, Ђорђе Кара]овановић, Чедомир А. Косши&. БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Раз"ешен. Г. Васа Симић држ. тужилац Преког Суда разрешен је од ове дужности и

првостепеног суда за град Београд. Рекор - -Ј^.аликом шампионата „П. С. В. Д." који је одрж.чн 12. ов. мес. створен је рекорд Шабац-Обреновац за један сат и четрдесет и један минут, а то ће рећи да су тркачи прегазили на еат по 37 километара и 800 метара. Овај су рекорд створили г. г. Светолик Савић и Дарко Рибникар, чланови „II. С. В. Д." Кад се узме у обзир, да на овој трци нису тркачи имали рирунг (вођење) од Шапца као и рђав пут, онда се овај рекорд може подпуно упоредити као и на страним тркама, где су куд и камо бољи путови и где тркаче целим путем воде по неколико одморних кватру или квинтупљета. Оеим тога, што пут није најбол,и, тркачима је и време сметало, јер осим мале кишице, дувао је јак ветар од Ушћа до Обреновца. Друштво Св. Саве. Умољавају се друштвени чланови утемел>ачи, који ниеу више у оним местим, из којих су се били уписали за чланове-утемељаче друштвене, да изволе доетавити, у што краћем времену, управи друштвеној (Дом Светога Саве. — Београд) своје нове адресе, како би им ее могла друштвена издања послати. Вредно похвале Уирава „П. С. В. Д." налази се побуђена да ода захвалност полицији, која је држала ред у прошлу недел>у, за време трке Целим су путем коњаници били распоређени, а и у Обреновцу по улицама. Нарочито у Остружници и на Чукарици, били су зкандарми распоређени и целим овим уским путем, био је ред да се боље пожелети не може. У Београд су тркачи стигли без да им је кроз варош шта сметало, пошго је и овде ред био примеран, за што се полицији има да за благодари. Београд 14. Септ. 1899 Управа „Првог Српског Велосипедског Друштва."

ИЗЈАВА Ја до данас нисам припадао ни једној партији јер сам се скоро упунолетио, а при том пре годину дана отпуштен сам из сталног кадра по одслужењу двогодишњег рока свог. Опијен војничани духом остајем храбар војник, веран и одан своме Крал.у Александру I, Бзеговом Величанству Краљу Милану команданту аЕ ^тивне војске и отаџбини својој гинућп зо династију Обреновића, дајући номоћ и храброст своју, владаоцу и народу свом на сваком кораку. Живео Крал> Александар I. Живео Крал. Милан командант активне војеке. Живела држава и народ српски у дугој љубави и слози. 20 јула 1899 год. Почековина. Радослав Вукчевић 887 из Јасиковице.

ОРФЕУМ БУЛЕВАР (ОКРНЕИМ ВОШјЕУАТШ) ПРОГРАМ Г-ЂИЦ.А МЕТА ЛАСЕ, певачица Г-ДИН АДОЛФ ШТАИНАУ, комичар Продукције Сан Марно Трупе: I.' Венецијанска Баркарола, соло с хором. II. Из Вердијевог „Риголета", арија за сопран. III. Из Росинијевог „Севиљског Берберина", дует за баритон и сопран. Г-ДИН САМИ НАЈ1МАН, мимичар и комичар с певањем ШАЉИВА ПРЕДСТАВА Г-ЂИЦА ЕЛА КАШЕ, певачица Продунција Сан Марко Трупе: I. „8 г 81 ТпезИ," соло с хором. II. Из Роеинијевог „Севиљеког Берберина каватина за баритон. III. , Јатта! Јатта!" неапол»ска народна песма, соло с хором. ША/ђИЗА ПРЕДСТАВА играју комичари САМИ НАЈМАН и А . ШТАЈН АУ 1005 Два стана од 1 Новембра издају се у кући Николе Спасића Кнез Михаилова улица. Упитати чувара куће. 990