Male novine

ге /ЕФОН ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА 13в

6ЕОГРАД, ПЕТАК 8, НОВЕМВРА 1902. ГОД,

ГЕЛЕФОН УРЕДНИШТВА 22в

ЦЕИА ЛИСТУ Ва Србију: ®'»4 :ина 6 мос 3 *ес. 1$ дин. 9 дии, 4*&0 д. 4а ечрр. земље: Г -дава 6 мес. 3 мее. 40 1ив. 20 дин. 10 двн. у злату. »а Боеиу и Херцеговииу: Годжна 6 мес. 3 мес. 30 $руна 15 кр. 7*50 НШЕД.ВР.5П.Д.

ЦЕНА ОГЛАСИМА: ат атрЈци Иетит ред . . . 20 и. л. чвтвт стрлвж Питит ред . . . !0 ч. л ВЕЋИ ОГЛА СН по погадби Прншммаиб од рвда Ј д Рувопнси се не араКл; у Стари број 10 п. дии.

вРОЈ 307

К1ЕШЕ 2ЕШЖ0

Директор и вдаснив ПЕРА ТОДОРОВИЕ

1Е РЕТ1Т ЈОИША! I ГОД.ХУИ

У недељу, 10. Новежбра 1902. год. у враљевачкој дркви венчаће ее

наш син

~^л/Х

Димитрије Радовановић

ГРАЂЕВИНЛР са гос ххож Леиооавом ћерком г-ђе Ленке и г. Васе Гавровића трг. из Чачка Због кратког времена позивнице нарочите неће бити, с тога овим учтиво извештавамо еве наше пријатеље на страни о овој нашој родитељској радоети. С поштовањем РАЈКА « ИСИДОР РАДОВАНОВИЋ ив Краљева.

ахоосх ххххххххххххххх;хххжх; 0ШШН М9ТЕНА КОД СВ. ЂОР1 А - ВРАЊЕ Снабдевена је поред свих официнелних лекова противу заразних полних болести, још и целокупним завојним материјалом; резни суспензорија; бужија и катетера свкх величина; Утега за децу и одрасле; иригатора ст&клених и од плеха већих и мањих; песарија; разних презервативних срестава за мушке м женеке и т. д. рИВЉН ЗВЈТИН 7 ФМЉШЖШЖ свеж, чист и ~ са јодним гвожђем, који је тако справљен, да га и најмања деца могу пити, истм ка л / 2 кгр. и 1 кгр. мно.го је јеФтинији, него на четвороугаоне Флаше од по 160 грама.

Хушакобпћа кокак

од стерог вина бољи је од наЈскупљег Француског коњака. Стовариште за Беогред — лрогернја Ј. Д. Јовановића у Карвџаћа улицм.

1 Дпстекбр КУШАК0ВИЋ. 8РДШЕ. М :ХХХХХ1ХХХХХХХХХЗСОСХХХХХ1ХХХХУ

ПР0ДАЈЕ1 КШ у Проте Матеје у,дици кућа је са два оделења, од тврдог материјала и носи до бру ренту, Услови за купца повољни. Упитати у уредииштву овог листа. * 545 УСТАВНА СТРУЈА Да довршиме с „Одјеком" рјрговор о „сдободи изнутра".

Видели смо у ранијем броју (види 304 бр. М. Новина од 5 Новембра ов. г.) примере из еловенсЈј историје, како је елободоумна и уставна Пољска провала и престала битисати као самосгална држава, а апсолутна и самодржавна Русија напротив необично је порасла и попела се на таку васину, да се данас броји у најмоћније државе светске. А сад да загледамо у нашу

|>о1)ену иеторију - , и • да види-мо какве иам примере и поуке она даје. Караћорђева Србија није знала за „Одјекову" „чисту уставност", а „слоподу изнутра" ту је регулисао „страшни пиштољ" Еарађорђев, који није штедео ни рођена оца и брата. Па ипак та је Србија била довољно „сиажна е поља", да издржи девет година етрашна ратовања с огромном и све моћном Турском, која се тада још ширила у три дела света! Силне војеке турске нагрта -1е еу и насртале на Србију, али она их је еве дотле ус пешно и победоносно разбијала и одбијала, докле год је елушала „тиранеке" зашзвести суровога и неумитног ратника и неограниченога „вожда" евога. Али и тада се нађоше неки „слободњаци", који еу почели сањати о уставу и тежити да ограниче „личну самовољу" Јарађорђеву, што је донело пометњу, растројство и слаб љење, док се најпосле није све завршило страшном катастрофом у 1813. год. Још су живљи и поучљивији примери, које нам даје Милошева Орбија. Она задуго' није знала ни за уставност, ни за онаке „слободе изнутра" какве

нам сад „Одјек" прича, па је иоак имала довољно и Физичке и моралне снаге, да сруши петовечно ропство; да из историјоког мртвила васкрене цео један еарод; да од турског пашалука створи с-лободну кнежевину Србију, да јој присаједини 6 новихокруга; да удари чврст и поуздан темељ држави ерпској: да васкрсне српски владалачки престо са еталном и наследном династијом народном, што је давало велико јемство за сам опстанак државни. Извршено је управо нешто невероватео, нечувено; створено је управо једно чудо исгоријско, да се једна шака сељака отме од надмоћније војничке државе и да под вођством једнога простога сељака створи и заснује своју засебну слрбодну и напредну државу!.,. И сви ти горостасни успеси постигнути су под вођством једнога шумадиског сељака, који је шограничепо и ажсолутно заиоведао и својом државом уирављао. И док је тако ишло, све је било сретно и напредно. Млада држава бујно се развијала и јачала, богатила ее и просвећивала, текла углед и славу и изишла на најлепши глас у свету. Али нађе се душмана, који су завидели овако дивном цветању младе Србије. Споља добацише мисао, да Србији треба устав, који ће „ограничити самовољу Милошеву" и „обезбедити права и слободе народне". Унутра у земља нађоше се сујетни и властољубиви великаош, који ту мисао нрихватише. И отпоче се борба око устава и „унутрашњих слобода", и наста лом и трвење. И дође до буна и преврата, до збацивања и протеривања владалаца, до туђинског мешања у наше унутрашње ствари. Млада кнежевина Србија бејаше из темеља заљулана и у мало не пропаде све, што је с тако големам напорима и жртвама стечено и из халиних уста отргнуто. Тако је 20 година трајала немоћ и боловање, док 1858. год. није