Male novine

а&о се реши да се прими за изборног судију у венецуелском питању, преседеик Русвел намерава да постави савет изборног суда. Овај би савет имао проучити делу ствар, јер преседник овако важну ствар не би хтео да повери једној једаној личноети а он сам није у стању да употреби време за оиширно проучавање етвари. Рим. „Агенција СтеФаеи" јавља из Вашингтона: Италијанска влада послала је влади сједињених америчких држава веома топло написану ноту, у којој италијанска влада начелно нристаје да со венецуелска ствар реши изборним судом. Италија би се, вели се у иоти, радовала да преседник Русвел прими дужност изборног судије. Али ако преседник не би на то пристао. онда Италија не би учинила никакве замерке, ако би се ствар упутила сталном изборном суду у X гу. Лариз—Ниш(СБРШЕТАК) Швајцарека то ието жели ватре но као и Италија, где су обравова н& три одбора: у Риму, у Мидзну и у Бриндиви, а у ивгледу је још један у Млецима, којижа је циљ да раде за Фосиљслу линију као најкраћу И1амеђу Калеа и Бриндиви. У одборнма има добар број нрвака политичких војничких и индустриеких кталијанских, са једводушним уверењем, да ке ова лииија развити увеликс саобраћај камеђу Италије и Француске А ко не види да ће ово економвко приближење двају народа ноолужити њиховом ко начном епоразуму и на нолитичком пољу? Прошлог 25 еептембра саетао се у Женеви међународни конгрес одбора Француеких, швајцарских и италијвнских, усТановљенах за Фо> сиљски тунел. Тај конгрее на коме су биле престзвљене Фраецуска, Швејцарска и Италија анатни« љу* дима имао је внатан усаех. Швајцареки преставници ангажовали су се тако, да је сбевбеђено новчано саучепЛе Федералног савета. А генерал Биготи рекао ]е у име Италије, да ће Фосиљеки тунел подићи вредност Симплонском и учинити међународну линију првостепеном Конгрес је једнодушво ивјавно да је „Јединн пут, који може аадовољити опште интереее Француске Швајцарске и Италије међународеа линија Ј1он—Ле—-Соние— Женева", Усвојенерезолуције кангреске такве су, да пројекат одмах ступи на пут остваривања. Тако Фоеиљски тунел данас нема нротивниеса већ само оне, који имвју каквог ингереса локалног ули шборног, У Фран цуској као у Швајцарској и Игалији, многи политичари међу којима Г Труијо, министар трговине, држи, да ја Фоеиљеки тунел ј^дно зкивотно нитрње за будућност Француске. Линија ие Париза на Оимплон кров Фоеиљ победиће дакле нротивљења јавна и тајна.

Када се оетваре поменуте радње у Француекој, Швајцаракој Итали ји и на Балкану баће готова линија Парив— Одеса и оетвариће се скорешњи Фориални закључак међународног одбора за Фоеиљеки тунеа: ,До еада је еаобраЂај иамеђу ла тинског и словенског света морао ићи вроз Немачку Благодарећ?* гра ђевинама и оројектованим иеправ кама односи латинско словенски по сгојаћв од сад мимо земљишта не мачког*. 0 ако је истина да је а<л>ир мација приближења с Италијом данашња политика. ништа не можв еважније доиркнети јој, као што горори г. Ш ЈЈоазо „него ова ли вија, која ће нас везаги са Русијом — оног I пута пр-кв Рима*.

ГОВОР којим ]е г. Раша Милошевић у име београдеког грађанетва 11 о. м. на желевничкој етаници иоздра • вио на рускоаа језуку гроФа Лама дорФа. Ваша светлости, од свију Срба много уваженн гроФе! Стуо&ј . ћи на земљиште драге нам отаџбине, допуетите, много уважени гроФе, Веограђанима дз Башу светлост иоздраве сраеким поздравом Добро нам дошли! Београђанв, к»о и сви Срби испу њееи су неисказаним осећашем радостИ; гледајући у свој ј ередини, као гоета нашег љубљеног Краља Александра I, Миеистов епољаих поеловЈ. Његовог Императореког Ве • личанства Николе II, дара целе Руеије и моћног заштитнкка евију Словева И еама аемљ :, наше миле отаџбине, кад 6и умела говорити,, казала би Вашој Светлости како јој је слатко, како јој је пријатно, што се ње дотакла нога првог Министра Његовог Императорског Величанетва чији су поданици нааојили њу крвљу својом наЈоредо е крвљу сриеког народа. Грађани престонице драгог нам Краља нашег најпокорније моле Вашу светлост да кзволи предач-и Ва шаж моћном Гоеаодару њихову нај дубљу, чврету вичим непоколеб« љиву в викада непресушну вахвалноет ва његове најмилостивије не исцрпне бриге о добру нашег љуб љеног Краља и српског народа. Нака маслинова гранчица, која ее високо лелуја на засгави његовог Императорског Величанства, и коју Ви уважени гроФе ироносите на це лом пространетву света, донеее и нама мир и епокојстно е испуњењем наших жеља и нада ! Живео цар Никола II, живео мили гост нашег љубљеиог Краља његова светлоет гроФ ЛамедорФ ! Живео! Ура!

ВВ0ГРАДСКТ8 васти Отпутовали у Ниш. Јуче у подне отнуговали су засебним возом у Ниш чланови дипломатстог тела и друге званице с госпођама, те су синоћ били на свечаном ручку. који је Њ. В. Краљ приредио у част рускога минастра спољних послова гроФа ЛамздорФа. Дунавска капела, која је

до сада била у св. савском дому, пресељена је у зграду дунавске основне школе. Капела има свој засебан улазак из Дубровачке улице. Бави се у Нишу. Директ.ор нашега листа I 1 . Пера Тодоровић налази се од јуче у јутру у Нишу. ^арсни фотоплаетикум. У недељу 15. о. мес. г. Ђорђе Попара и друг отварају у Беграду најновији проналазак „Дарски Фотопластикум". У њему ће се моћи видети слике цредела и сцене из целога света, и то тако пластично, као што су и сами оригинали. Фотопластикум се налази у Ко ларчевој ул. бр. 7. Шенице. Г. министар ФИнансија укинуо је бланкетску дажбину код садањих меница и есконтних листа, која код меница изноеи 020 дин. а код ес&онтеихлиста0'10 дин. Према томе за менице ће се од оад плаћата само таксена вредност, а есконтне листе само ао такси поја је 0-20 дин. Уки нути бланкета менични и ес контних лиега остаће у течају за време од 1. јануара до 1. априла 1903. 1. јануара 1903. год. пустиће се у еабраћај меменице и есконтне листе новога течаја, које ће се поред оних старога течаја моћи употребљавати и биће у потпуној важноети, Грађансна касина. У суботу 14 ов. мес. биће у локалима Граћаеске Касине једанаесто касинско вече са великом томболом за коју су сгвари н&бављене из Оликарске школе г. Вуковића и Пазара Београд. Женског Друштва. Улазак слободан само члановима, чланицама и њиховим породицама. Почеаак је тачно у 9 час. у вече. Одело обично. Улазна цена: самац 1 дањ, особа у породици 0.50 дин. Музеју Српске Земља поелао је преко Зоолошког Завода Велике Школе, г. д-р Јанко Сенкијевић лекар из Пирота један ванредно леп примерак тице Мегд-ив шег^апеег Е , која је убијена у пиротској околини. Музеј сматра за пријатну дужност изјавита г. Сенкијевићу своју дубоку захвалност на овоме лепоме дару.

Ороглао срооке омладине у Петрограду Од како је, пре 80 година, расту рена уједињена омладина, ретко ее је у јавном жввоту чуо омлкдински глас, па и то без негдашње моћи и значаја. Међутим прилике, које су после тога наступиле и данашње у сва-

ком погледу врло тешко стање нашег народа, више него икада аахтевају, да еви, којима је на срцу његов опстанак и бољитак, из све енаге пораде за народну стаар, јер иначе: „Бити ће дана. ал' неће среће, И биће људи, ал' Срба неће!"... У таквом племенитом раду омладина мора предњачити, ако хоће да буде доетојна оног поверења, којв јој је народ дао, наававши је евојом узданицом, као и зато, што емела и отворена борба, искрена и правична реч о њој најбоље доликује а њена енергија, прегнуће и самопожртвовањв, ув млиђани жар и одушевљење, најбоље обезбеђује успех и напредак. Схваћајући тако дужноет омладине према своме народу и да би тој дужности што боље одговориди ми смо прегли опет подићи заставу уједињене омладине, и«купити под њом еве српеке омладаБце и новом снагом, а етаром љубзвљу, ааједнички и сложно отпочети акцију у корист ерпске мисли, српских и опште човечанских идеја и идејала. А да не би овај наш покушај, као> многи ранији, — запео на првом ксраку и да би омогућили што брже остварање те аамисли, ми смо изабрали нарочити одбор, коме је дужноет: а) да води ову етвар у име наше дружине и б) да изради оенову будућег омладинског уједињења. Овим оак позивамо у првом редЈГ сва акадеиска удружења и поједине другове — омладинце, а за тим еве наше и народне пријатеље, да нам што пре саопште своје мишљењв, жеље, наде, савете и све могуће примедбе и обавештаје о овој ствари, јер оабиљност и важноет предузећа ззхтва, да предходно еаелушамо мишљење иајширих кругова, како 6и наша оенова што потаунија била, тв да тако, колико је могуће, избегнемо бескрајне диекусије о појединим тачкама правила и пгогргма. Уједно молимо, да ее оеобито обрати пажња на два главиа питања: о организацији и делокругу уједињене омладине. и да нам се о томе нише подробно и тачно. У* сваком елучају наш ће одбор свој рад продужити, и када статути бу. ду готови, разаелати их свима омладинеким корпорацијама на оцену и претрес, Ми не прецењујемо на своју снагу, ни тешке околности које нае и наш народ окружавају, али смо тврдо уверени, да се свагда може и мора радити да је само у раду спае и иојединаца и народа. У то мме још једанпут молимо браћу омладинце и све остале родољубе, да се нашем позиву одазову, како бк се »огли што пре договорити, оргвнизовати и опет повести ионоеито омлединеко коло, те да нам други песник запева у смислу: „Омладино, дико стара! Омладиео. наде јил д! И опет си етарог жара И опег си рушигргд!*... Све што се на ову ствар односи, нека се шаље преко нашег иредседника: Демкдов пер. д. бр 9. кв. 14. У Петро^раду, 1. дец. 1902. Бр, 18. У име академеке омладине: Тајник: Препседник: М. Р. Бошковић »1, !1иш елмћ з1ис1, Љео! оаа(1, јиг.