Male novine

ницама дочекивао и поздравл>ао руског министра спољних послова гроФа Ламздорфа. Државни саветник г. Светозар Гвоздић, који у име Њ. В. Ераља прати гроФа Ламздорфа допратио га је до Цариброда, где су гроФа дочекали руски дипломатски агент Вахмећев министар преседник др. Данев, министар унутрашњих ноелова Људсканов, минисгар грађевина Попов и начелник миеи старства спољних послова Цоков, бивши секретар бугарске дипломатске агееције у Београду, који је придодат на слтгжбу гроФу. На станици се искупило доста света, који је гроФа поздрввио узвицима „Ура". Пошто су учињена узајамна престављања и пошто се срдачно опростио с изаслаником Њ. В. Ераља г. Гвоздићем, гроФ се кренуо даље за С офију , где је стигао јуче у 4 часа по подне. На станици је гроФа поздравио у име кнеза Ферди« нанда први ађугант ђенерал Николајев. На софијској станица искупљени министри, преседништво и посланици собрања, ОФицирски кор и чиновнештво, и по улицама силан свет поздрављали су гроФа клицањем. На станици је у име софеског грађанства гроФа поз дравио краткам говбром софиски главни кмет и предао му хлеб и со. Са станице се гроФ после престављања одвезао у дворским колима, праћен једним коњичким пуком, у двор. На све поздраве гроФ је, као и у Србији, одговорио кратко „Благодарју". Скнезом Фердинандом гроФ Ламздорф конФерисао је на само, али се не зна о чему. За то свет свашта нагађа. Међу тим као иоуздана Факта могу саопштити ово: На целом путу од Цариброда до СоФије гроФ ни с бу гарским мрнистрима инти иначе Ј е д н о Пророчанство ИСТОРИЈСКИ РОМАН ИЗ СРГ1СКЕ ПРОШЛОСТИ) (182) (нАСТАВАК) Када се овако сломије значај Свупштине, војска ои онда ивведена била у варош, кнеза Александра повратили би ез града, узели га у средину војске и одвели у касарну, да за веко време ту борави и одатле збмљом управља, док се шрилике не стишпју и положај не разбистри. То је у главеоме била замисао кнегиње Персиде.

с ким није говорио о политаци апсолутно ништа. Синоћ, упетак, 13. децембра, кнез Фердинанд и овд. руски дипломатски агенат г. Бахмећев позвали су на банкет све партиске вође да их упознају с грофом Ламздорфом. Они су дошли, били су пресгављени грофу, али он ни с једним од њих није улазио ни у какав разтор. Према раније утврђеном програму за вечерас је била заказана бакљада, коју су по највише хтели да праве Ма ћедонци. Али им је поручено да ои боље било да не праве никакве бакљаде и параде, и сва је прилика да их неће ни бити. Хитам да вам на брзу руку пошљем овај кратки извештај, јер после подне полази поштански воз, те се бојам да не одоцни пиемо. Оппгарније ћу о свему јавати у идућем пи сму. Овде ћу да нагласим само то. да по свима знацима гроФ Ламздорф има поруку само за кнеза Фердвнанда и што буде рекао, рећи ће само њему, а с осталима ееће ни да говори.

ИЗ СРПСКОГ СВЕТА Привредни оокрет у Приморју. ИнФормацији пишу из Задрвгг 0 потреби привредне организапије у Далмацији нису прожети само владини кругови, Хрвати и Италијани, иего и Срби. С тога је и основана у Воки К; рској народна банка под именом : „Српска штедионица за Боку Которску". која је протоколисана код которског окружног и трговачког суда 28. авг. 1901. Већ орве године прављен |е обрг од 1,501=000 круна, што за тако сиромашни крај, какав је Бока, много значи. Међу тим 26. нов. 1902. издала је далматанска За ове намере Карађорђе« ваца знао је н Вучић, а и остала уст&вобранигељи. Али они су налазили да им њини рачуни налажу, да ову заверу не кваре. Нису је хтели лично они помагати, али је нису хтели ни кварити. Решили су бнли да пусге догађаје нека ое развијају даље својим током, па куд изађу. Свакојако рачунали су да ће отуда бити за њих вајде. Ако завера успе, то би било згодно средство да сс опросте кнеза Милоша. Јер кад бв Скуцштина била растерана, пало ба и њено решење о повратку кнеза Милоша.

земаљска управа наоснову §. 7. царске наредбе од 20. априла 1854. наредбу, да пом. штедионица обустави рад, пошто је магновено прекорачила свој задружни делокруг есконтовањем и реесконтовањем меница. Та мера је посве нејасна и изазива бојазан, пошто и др. сличне штедионице у Задру, у Дубровнику и Корчули сгоје пред истом опасношћу. Министарство унутрашњих дела пак дозволило је да се штедионички рад и даље продужи, а то значи што и укидање пом. наредбе покрајинске управе. Тим кораком земаљске управе много је оштећена ном. штедионица, и кад се то доведе у везу са гимназиском аФером у Дубровнику и затварањем Фабрисовим, добија се довољно повода за то, да Срби који су поздравили ступање Ханделово на чело земаљске управе, сад ступе у жешћу опозицију против њега.

ИЗ БАЛКА.НИЈЕ 1а1.едонске реформе. Комисије за јевропске вилајете турске, која заседава у Ца* риграду нод преседништаом Ферид шше, држала је 10. о. м, опет своју седницу на Порти. Овој седници присуствовао је један члан жандармериског деаартмана, јер се на њој расправљало о организацији жандармерије. У Солуну је образована нарочита комисија која има такође да ради на орга низацији жандармерије. Велики везиријат телеграфски је наредио валијама јевропаких покрајина да Филзјалима земљорадеичке банке положе 5 од сто прихода њихових покрајина, што ће се употребљавати на јавне грађевине. Према извештају н а р о ч и т е комисије, наређеао је министарству трговине, минастар-, Међутим уставобранитељи рачунааи су на то, да ће помоћу Турака успети да кнеза Карађорђевића задрже у гра.ду, и како су советоку и министареку власт већ имали у рукама, неби им теншо било да се дочепају и влаети привремена намееништва, које би се носле протезало што дуже. Ето, то су били рачуни уставобранитеља, да не сметају завери која је спремана. Све то смишљено је и утврђено ноћу између 11. и 12. Децембра. Те ноћи сазрела је и војничка завера, коју је сутра

ству јавних грађевина, валијама јевропских покрчјина и главном инспектору за те попокрајине, да на време иошљу планове и предрачуне за путеве, мостове и друге радове, који се имају извршиги идуће Финансиске године. Одмах су стављени под суд сви они чиновници, које је главни инспектор јевропских покрајина обележио да су чинили злоунотребе. Зија беј. мулазим у законодавном одељењу државног савета, постављен је за секретара комисије за јевропске валајете. Најзад, Официри и војници у јевропским вилајетима добили су своје плате. Вар тако све ово јавља цариградски „Мош^еиг ОпеШа!*.

ИЗ БЕЛА СВЕТА 1ауарски во]:ш кривични ооступак. Прошле недеље су заступниа маџарског министра правде, један проФесор пештанског университета и заступник маџарског министарства за земаљску одбрану нодробно проучили нови војни кривични ноступак. Министарство војно већ је одавно ноолалО тај иројекат маџарској влади, али радови на, њему врло споро напредују, тако да ће ао свој прилици проћи још доста времена док маџарска влада учини своје примедбе маџарском мнистарству војном. Још сада наглашују, да овај нацрт само у врло ограеиченој мери задовољава жеље о модерном војном судству. То се види већ и отуда, што није најире дошао на ред војни кривични закон, но само Формални део кривичног поетупка. Али и у новом кривичном поступку по нацрту министарства војног начелу јавности дато је врло мало места. Немири у Марону. Мадридски „И.маарци_у1л" добио је из дан 12. Децембра требало остварити. (НаставдА.« ев)

БЕОГРАДСКА БЕРЗА Беогр «д 14 децембра 3 штник од 20 дин. (наиолеондор) иродат је по 1 47 н^ђен по 21-58 гр жен о 21 51 Ауетриоке Фориате (за 100 Фор ) продато по 226 41 понуда ио 226 41 гражено по 226 —.

МАЛЕ НОВМЗЕ Најбоље је претплатнти код своје мвсне поште.