Male novine

14. пешачке бригаде у гали. На перону је била постројена почасна чета у паради с музиком и заставом и командантом батаљона на челу. Поджупан сремског комитата поздравио је кратким говором Краља; после чега су се високи гости с пратњом на колима патријарха Бранковића одвезли у манастир Крушедол За време проласка кроз свечано украшене улице карловачке становништво је поздрављало Њих. Величанства одушевсле сахата вожње стигло се у љеним узвицима: „Живели"! ПоКрушедол. Ескадрон хусара јахао је око крал>евских кола. У Крушедолу је новосадски владика Митрофан Шевић још пре доласка Њихових Величанстава одслужио свечан парастос уз велико суделовање свештенства. После парастоса владика је са свештенством изишао на главни улаз манастирски и ту дочекао Њихова Величанства. Владика и архимандрит Анатолије Јанковић одвели су Краља ■и Краљицу у манастирску цркву. где су Њихова Величанства на гробу Краља Милана очитала топлу и побожну молитву, а за тим на гроб положила два див на венца, једно кандило и једну икону. За тим је сервиран доручак за 30 особа, а о кујни се побринула будимпештанска дворска управа. После доручка Њ В. Краљ Александар иредао је лично ова одликовања: бану Хедерварију орден Белог Орла првог реда, жупану Јурковићу орден Св. Саве првог реда са звездом, корпусном команданту Клобусу велики крст Таковски, ђенералу Сандману велики крст Св. Саве, Јаналу и секретару Хервеићу командирски крст та ковски. владици Шевићу и пуковнику Ремену орден Таковског крста другог реда. Осим тога је Њ. В. Краљ раздао већи број мањих одликовања. У 4 сах, по подне Њихова Величанства кренула су се за Карловтде. Напред су ишла четворопрежна кола банова, а за тим Њихова Величаиства у екипажи са шест пунокрвних коња, праћена корпусним командантом и осталом господом. Његово Величанство Краљ Александар умолио је бана да у име Краљице и Њетово благодари цару и краљу на указаном гостопримству. Краљ и Кра љица су неколико пута изразили бану задовољство на срдачном дочеку и на*потпуном реду. Краљ је изјавио бану и Своје уверење да ће ова посета допринети, да се учврсте срдачни односи између Аустро-Угарске и Србије. На карловачкој железничкој станици Њиховим Величанствима указане су исте почасти као и при доласку. Њихова Величанства, уз одушевљене узвике становништва „Живели" ушла су у воз у 5*45 •сах. Краљ и Краљица иојавили су се на прозору салонског воза и својим марамама махали у знак опроштаја.

Бан Хедервари и корпусни командант Клобус, са својом свитом полазе одавде ноћас у Загреб. Земун. Дрорски воз с Њиховим Величанствима приспео је овде у 7 ч«сова. Многобројни свет одушевљено је поздрављао Њихова Величанства. Градоначелник је кратким говором поздравио Њихова Величанства, која су благодарила на нријатељском дочеку. ЈЗеоградске веетт/с Њихова Велинаиства, Краљ и Кра; љица, са Својом свитом, вратили су се синоћ из Крушедола. г. В. Д. Назавов из Софије, сопственик фирме „Трговински Прогрес", издавалац бугарског шематизма и пуномоћник -»Блгарског Трговског Вестника", приспео је у Београд у намери, да изради неколико илустрованих плаката за рекламе и препоруке београдских трговаца и занатлија, и да прикупи нове фирме за израду новог српско-бугарског трговачког шематизма. Укерени смо да ће наши трговци, занатлије и индустријалци радо прихватити ову прилику коју им пружа г. Казаков, како би он могао што боље и што потпуније да припреми ново издање свога шематизма, у толико пре што има најлепше препоруке од најважнијих светских Фирама и многих државних надлештава ; па и од наше дипломатске агенције у Софији. Г. Казаков се налази у гостионици „Касини". Поие^. Мријатељима и поштоваоцима покојног ми мужа. Војводе Марка Миљанова јављам да ћу му приредити двогодишњи парастос у Саборној Цркви, у уботу 1. фебруара у 11 часова пре подне. Београд 28. јан. 1902. год. Ожалошћена Стефа удовица Марка Миљанова. Г. ИШ«. ПавловуСћ трг. овд. изволео је поклонити 10. примерака најнови јег дела г. Андре Ђорђевића држ. са ветника из области прив. права (Грађ. права) „О државини 3 да се I аздаду добрим ученицима Правног факултета. Нека и од наше стране прими г. Павловић захвалност на овом пленитоме дару. За ава Трговачне АзичдеплиЈе. —- Већ су разаслате позивнице за ову забаву. Образован је и нарочити одбор госпођица; госпођица и господе, чија ћемо имена донети у листу. Одбор се свим силама труди, да забава што сјајније испадне. Трговачки сгалеж требало би да усрдно помогне приређиваче својим прилозима, јер је заиста племенит циљ ове забаве. Од чистог прихода зависиће колики ће број сиромашних ученика моћи учествовати у екскурзији, коју ће ове год. приредити Трг. Академија. Забава ће бити 5. фебуара у сали код Коларца. Улазна цена је за самца 3 дин. а у породици 2. дин. од особе. Добровољни прилози примају се са највећом благодарношћу, а имена приложеника објавиће се преко новина. Произееден. У чин резервног санитетског поручника произведен је др. Максим Глигоровић, лекар среза голубачког.

Уважена оставка. Артилериском потпоручнику Војиславу Поповићу уважена је оставка, коју је поднео на државну службу. Шумарн. Постављени су: за окружног шумара треће класе ори окруж. шумској управи у Крагујевцу Игњат Марковић, бив. ванредни секретар треће кл. министарства народне привреде и вршилац дужности окр. шумара; за контрактуалног подшумара , треће класе при окр. шумској управи у Краљеву Васа Вучковић, контрактуални подшумар исте класе при окр. шумској управи на Рашкој, по молби. Утемељач Дома Старица. Г-ђа Стојна и њен син г. Ђока Марковић пуковник у пензији, приложили су Дому Старица 100 динара и тиме уписали њиховог драгог покојника Аксентија за члана утемељача. Срдачна хвала приложницима од стране одбора, а пок. Аксентију вечан и светао помен међу нама. Оелин « успех, пожњела је нова оперета у Браниноме орфеуму, која се вечерас по други пут приказује, у одличноме програму од многих тачака. Вредно је поклонити велику пажњу вечерашњој Браниној представи. Убиство. Тома Немет, момак касапски извршио је јуче убиство над Розом Филипе, служавком код г. Љубе Срећковића, дир. кланице. Он је' заволео Розу још ' од пре шест месеци и хтео је да се венча с њоме и дао јој вереничко обележје: један прстен и јадну бурму. После тога су ишли заједно по забавама и игранкама и одводио је код своје куће. Пре 5—6 дана они се нешто пореч-, кају и тако се растану. Синоћ кад је затворио дућан, он дође својој кући и затече Розу код куће и упита је ш га је дошла. Она му одговори ла је дошла да узме своје хаљине што и учини и преда слу^и г. Срећковића, који је с њом дошао те јој ствари однео у кл. Тома је упита том приликом што то чин*и и зашто је љута на њега. Она му одговори: зато, што он проноси лажне гласове о њој као да он живи с њом у недозвољеним односима, — а то није истпна. Преклињао је да не верује тим гласовима. Од куће Томине иођу заједно баштованџиском улицом да је отпрати до кланице, у путу им се придружи и Душан Букуровић, касапски момак. Томи није било мило што је и Душан ношао али најзад помисли да ће боље бити да пред њима Роза каже име сплеткаша, који му је срећу разорио. Целим путем молио је да му каже, ко јој је то казао али му је она одговорала кроз смеј: нећу да ти кажем. Кад судошли до кафане „Весели Двори", он је хтео да је пољуби и да је одобровољи, али га она удари руком преко лица говорећи му: »марш, ја имам ко ће мене да љуби«* То доведе Тому до лудила, истргне нож и удари је у леву страну више леве сисе и један пут у слабину. Тома се одма пријавио кварту, где је и саслушан, а Роза је од удараца остала на месту мртва. Царнус Хенри. Приводе се крају радови на колосалној згради, која се подиже на празном плацу код „Пролећа" за циркус Хенри. Можемо са свим слободно рећи, да се овај циркус са садашњим снагама, може мерити са циркусима, који постоје : у

Берлину, Паризу, Петрограду, Бечу и т. д. Цело друштво стиже у Београд у петак пре подне, засебним возом, који се састоји из 20 вагона. У исто време стижу коњи, слонови и остале животиње и упутиће се циркусној згради. Друштво се састоји из најбољих снага, које ће изводити продукције до сад невиђене у Београцу. Можемо за цело рачунати да ће га београдска публика имати у виду, јер су јој остале лепе успомене још из раније на г. директора Хенрија, и циркуске представе посећивати. Прва представа биће сасвимсигурно у суботу 1 фебруара у 8 сахати у вече. Улазнице за ову представу могу се добити у дворској посластичарници г. Ј. Пантелића на Теразијама као и на дан представе на каси циркусној. Г. О. Етингер бави се од неколико дана у нашој средини и учинио је све потребне припреме, да представе испадају на опште задовољство. Нласча Лутријз. Извлачење бројева и згодитака срећака срп. држ. Класне Лутрије за другу класу 25. кола извршиће се 3. Фебруара. Оодднстан је "морао изостати због 'нагомиланог материјала.

ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ Ноћу између 26-27-ог Јануара ове године, око 1—2 сахата после по ноћи, запаљена је зграда Обрада Милојевића, трговца овд. која је сва изгорела; мени, као првом комшији претила је ограмна опасност : као и осталима. Онога часа на лицу места био је начелник срески г. М. Влајковић са писарима г.г. В. Јанковићем, Марићем и Јелчићем а тако исто преседник општине г. И. Илијћ сачлановима опш 1 инским и мноштво грађана и грађанака, који су сви са највећпм пожртвовањем спречили даље ширење пожара те ја с осталим бих спашен. Нарочито су се у овоме послу око угушивања паљевине одликовали: г. Марић пис. срески, Ђорђе Митровић, Панта Стајановић, Петар Живановић, Тодор Павловић, Алекса Живановић — Звезданац, синови Обрадови, и остали граћани и грађанке, којима изјављЈ'јем свима највећу благодарност, што сам ја и остали спашени од недогледних последица, јер би том приликом цео један крај Гроцке стра дао, и од наше имовине. било би једно згариште. Хвала им ! Гроцка, 30. Јануара 1903. год. Еетар Т. Ристик 50 Начелник срески у пензији. вмесице Девојиа осуђена на смрг. У Лондону је скоро осуђена г-ђца Бајрон на смрт, јер је недавно пробола у пошти једног члана берзе. На суђењу се показало, да је уморени завео речену девојку, која је из честите породице, даље да ју је на најсрамотнији начан злостављао и да ју је, само да је са курталише, прогласио за јавну блудницу. Судија је сам пожалио, што му закон не допушта, да изрече блажу осуду, те је изјавио, да суд гаји симпатије за оптуженицу- Порота прогласила је оптуженицу за криву, али је изречно нагласила, да она очекуЈе, да ће осуђеница бити помилованч .