Mladi borac

БИОГРАФИЈА О ТИТУ

Наш песник Радован Зоговнћ спевао ]е познату поему „Биографија о Титу“, која се сасгоји из пет песама. Ми доноснми другу песму:

Питате о Титу: ко је? Машино, машинко моја, пиши 1

Тито то смо ми, сви, ви знате наш курљум и славу I

И он је пун нас, и велик и ми у њему виши, виши за људску главу! Оца Титовог знате, и мајку што роди Тита. Знате их, и знаћете их, и знати! Тита је родио у гњеву, у чежњи стварања титан

Народ и борба мати! Он се родио свето из прве ћелије КаПе И родио се опет, на Виру и Убу, с првом устаничкои гранатом.

И рађа се снова с бригадама Коче и Пека са сваком новом бригадом. И живи у сваком борцу. Под срцем му мисли и дише.

Јуриша с њим, и дијели и тугу и хлеб и славу И пун је нас, И велик, и ми у њему виши, Виши за људску главу !

Живео I Конгрес антифашистинке омладине Србије!

НАШЕ ВЕСТИ

Народ масовно устаје на оружје и одл-за у нашу војску. Из Ужица се пријавило доб; • вољно 1.000 нових бираца, из Врања 1.000, из Пирота 1.500, из Истоше Срби;е неколико хнљз. с, из Прокупља је са ко-ференције отишло у нашу војску 200 омладинаца и омладинки, Из Бруса н Александровца где je три године владала четничка кама, дошла _se масн омлидинаца у војску. Велнки народни зборови одржани су; у Зајечару од 5.000 људи. Медвеђи 2.000, Лебгну 1.000, где je сз збога отишла у војску маса омладинаца и омладинки. Позив на такмичење уиутио je пусторечки срез осталим сре -овима лесковачког округа за предконгресно такмичење, Омлазина тих срезова прнмила je познв и одговорила да усваја такмичење. Лесковачки округ упутио је позиа за предконгресно т кмичење топличк м, кр/шевачком округу и 11l српској бригзди и они су одговорили да усвајају презлог предконгреског такмнчења. ХШ бригада позвала ie омладнну целе бригаде да се такмичи за 1 конгрес у што више побијених непријатељских војника и савлађивању техннке свог оружја. Изашао је први број „Млади антифашиста°, лнст Окружног одбора УСАОС-а за Лесковац. То је леп резултат напора лесковачке омладиле на развијању свог културно —просветног рада и штампе. Окружни одбор УСАОС-а за Зајечар издаје свој лист Једннство Омладине, Окружниодбор УСАОС-а за Топлицу формирао је културно-просветну групу. 17 ов. м. одржана је у Лебану окружна конференција Лесковачке омладнне, где }е извршен избор новог окружног одбора, Конференцнјн је приствовало око 300 делегата из разних срезова. 10 ов. м. извршена је смотра Моравске радне бригаде, на којој је извршена предаје заставе, као награда најбољој чукуревачкрј .четн. Смотрн је прис>твоаала маса народа. Она претставља ванредну манифестадију повезаности нашег фронта н пбзадине.

МАРШАЛ ЈУГОСЛАВИЈЕ -ДРУГ ТИТО У СЛОБОДНИМ ЧАСОВИМА СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА ИГРА ШАХ

8

МЛАДИ БОРАЦ

Број' 9