Mladi borac

НАШИ НАЈМЛАЂИ...

Подвиг Јове пионира Око петнаест партизана је опкољено у једној појати близу Каменице. Другови će извлаче појединачно и са борбом. Појединци не познају терен за извлачење. Али ту је мали Јова. Он познаје све стазе и позива другове да пођу за њим. На углу клисуре приметише га неднћевци н хтедоше да га зауставе пуцањем. Он употреби и последњу снагу па и ову препреку пређе. Успе да спаси целу петорку. Том приликом би рањен у раме. Његова невина, млада крв доказа да омладина тога краја нема ничег заједннчког са народним издајицама и проказивачима. Јову су сви заволели, постао је командир пионира.

Пионир испуњава задатак Било је поподне. Једна партизанска тројка одмарала се у густом шумарку на ивици нашега села. Доле испод шуме налазиле су се њиве обрасле бујним кукурузима. 'Одједном се кроз жбуње помоли једна мала дачја глава и пред партизанима изађе један дечак од својих десегак година. Стао је мирно и поздрзвио са: „Смрт фашизму!" А онда правећи своје лице важним настави: „Другови, дошао сам да вам јавим да се доле у кукурузу налазе два кољаша". Ето тико је мали пионир извршио свој задатак.

Пионири Бресничића Дуга поворка пионира полази на рад. Беле титовке красе веселе детиње главе. Данас су они организовзни и својим радом помажу старијим. Некад док је овим крајем беснео окупатор и његове слуге, пионири Бресничића су својом храброшћу доказивали да су достојии својих старијих другова који се боре с пушком. Пионири чувају стоку крај пруге. Наилази воз пун недићеваца. Као nb команди они се построје, дижу песнице и узвикују: „Смрт фашизму!" Жандари псују, прете и пуца j у, а деца се сме|у и даље узвикују свој поздрав. Тако су они стално дочекивали возове. Једном је Један дечак разговарао нешто са Бугарима. Пионири су га осумњичили да је „шпијун“, претукли га н бојкотовали, Нико са њима није смео да чува овце, нити да разговара.

Албанска омладина поздравља Тита Први конгрес антифашистичке омладине Албаније упутио је.следећи грам маршалу Титу „Први конгрес антифашистичке омладине Албаније поздравља у Вама славног и великог вођу херојских народа Југославије, Врхоаног команданта несаломљиве Народно - ослободилачке војске Ваше земље. Антифашистичка омладина Албаније осећа дубоку љубав и дивљење према Вашој победоносној борби кроз коју je Ваша војска прошла са великим жртвама. Ангифашистичка омла ина Албанија високо цени велике напоре Вашег покрега за уништење немачких угњетача и њихових помагача. Помођу храбре Пгепрекидне борбе, борбе свнх народа уједињеног Балкана, кбју j'q био колевка сукоба и националних угњетавања, изграђује се братски демократски Балкан, у коме ће сви вароди уживати своја права и давати своју младеж за нзградњу новог и слободног света. Примери хероизма Ваше борбе, успеси Ваше правилне политичке линије дају нам снаге да и мн пођемо напред, да изградимо и ми нову демократску народну Албанију“.

Некад нисмо смели рећи да смо писмени Неколико месеци нема партизана у заглавском срезу. И једне недеље они су дошли. Народ одушевљено и радознало посматра партизане. Омладина је сва са њима. Прича им о тиранији коју су cnpoводиле Дражине банде над народом и омладином и који су хтелн да униште све што је добро и поштено. Ниједну реч нисмо смели рећи о' партизанима, о Русима јер смо одмах оглашавани комунистима, а кама је ту да пресуди. Много је случајева кад омладинац није смео рећи да је писмен и да воли да чита, јер би одмах био комуниста и „обојен“. Одједном долазе „они“. Слободно иду no кућама, поздрављају се. Ми смо срећни јер смемо да им кажемо да их волимо, да их помажемо. Пгртизани се спремају да иду, да другим селима донесу слободу. А тридесет мајки из Бучја спремају своје синове да пођу. са њима, да се боре за слободу и бољи живот.

/еремија Стано/евић

Говоримо о братству...

Неда Маровић, члан Секретаријата Централног одбора УСАОЈ-а, пише у своме чланку „Три године борбе": „Омладина Хрватске несаломиво је повезана с омладином осталих народа баатске за|еднице у Уједињеном савезу ан гифашисгичке омладине Југославије. Тако се данас, после три године борбе, родио ноа тип младог покољењз. Ноему су туђе све шовинистичке настраности хрватска омладина постала је носилац новог југословенског патрнотизма". Значај јединства народа Југославије тумачи Црногоркч Стана Томашевић: „Омладина Црне Горе и Боке зна да

федерална Цона Гора ке може постојати без федератиине Југославије. То је идеја братства, идеја међусобне љубади омладине, која треба да постане водиља сваком омладинцу, свакој омладинки". Муслиманка Нађија Бисер, борац XVI муслиманске бригаде, сликовито приказује ту жељу за јединством: „Да сте видели, другови, сузе у очима наших бораца кад су угледали српске омладинце, кад су видели да српска омладина у најтежим часовима пружа помоћ муслиманској омладини! Онн су се тада уверили да је то братство створено и исковано кроз крв и борбу и да нх више нико неће моћи поделити ~

Живео Први конгрес омладине Србије!

КонФеренција УСАОС-а

У ослобођеним градовима и селнма Србије, држе се велики народни зборови и конференције. Пламти реч истине из уста народних бораца, ослобођени народ манифестује своју љубав према НОВ, демократској федеративној Југославији и свом вођи маршалу Титу. Масовни зборови од по неколико хиљада људи, одушевљено бирање своје властн НОО-а, говоре јасно шта хоће Србија. Омладина је нарочито активна. Бирају се одбори УСАОС-а и делегати за Први конгрес, држе се политичке конферекције. © У Врању је одржан велики омладински митинг на коме је било присутно око 4.000 омладинаца и омладинки. У име Окружног одбора УСАОС-а, народне власти, Јединственогнародно-ослободилачког фронта, поставили су пред омладину задатке које је она одушевљено лримила. Са митинга су послати поздравни телеграми Националном комититу, маршалу Титу, Центрзлном одбору УСАОЈ-а н Главном одбору УСАОС-а. 0 21-1Х одржана је конференција омладине среза добричког у Прокупљу. Са песмом, у колонама, са транспарентима и. з 'ставама долазила је омладина на конференцчју. Говорио је поред чланоза Среског одбора у име главног одбора УСАОС-а друг Радован Пантовић. 0 28 IХ-1944 одржана је у Блацу конференција омладине среза јастребачког, омладина јастребачког среза, коју у току трогодишње тешке народноослободилачке борбе никакав терор није могао да истргне oi борбе за слободу и живот, одушевљено са песмом, у колонама, са транспарентима и заставама долазила је на конференцију. Многи од њих били су боси и у исцепаним оделима, али то их није омело да дођу на своју конференцију. И у борби били су они први, први су и данас у манифестацијама снаге и јединства нзше омладине. Ппред осталих говорника говорио је и у име главног одбора УСАОС-а друг Ранђел Младеновић. © У Рибарској Бањи одрж.на је окружна конференција на којој је изабран Окружни одбог. УСАОС-з. Конференцији је присустовало око 300 делегата из разних срезова. Омладина је показала ванреднО интересовање за сва горућа питања нашег фронта и позадине. За претседника Окружног одбора УСАОС-а изабран је једногласно друг Милић Милосављевић, ©2l и 27 септембра одржане су среске к.инференције УСАОС-а у срезовима пусторечком и лесковачком. Конференцијама је присустовало преко хиљаду омладинаца. У дневном реду је било расправљано о актуелаим питањима: претконгресним припремама, такмВчењу, политичким догађајима. Конференцнје су поздравили претставници НОО-а, ЈНОФ-а, АФЖ-а. Упу-ћени су поздравни телеграмн. Изабрани су срески одбори УСАОС-а од по око тридесет чланова.

8

МЛАДИ Б О Р А Ц

Број 10