Narod

СТР- 2 .

1 утоиобал грегази за сат и по ј (20 китоуетарм» 1 г г г * ' ОН лгта НвГКи а г*С'.:.ч :.м г.р кпикрота. Преил 1.И<'ћ<* ПП" оС.јав 1 .ује »ЛЗ<‘.'ЧЦинс|.а штам . 1 а«, у шсци нераи-ених, са којима су правт.ени опити, нотпуно су задовољавајући. Човек се на иосилииа осећа као иа љуљашци п врло брзо ладрема због помрчине и пујаиа елисе. ХладноЛа се ап.солутно л не осе(.а. Л ва неколико мгнута вожља је пе!г свршена. Али. рећи ће се, ипак ина трусканл при спушташуСви који су прсбали овај санитетски аваон кал у, трускан,е је тако 'незиатао и тако блато, да оно готово ни је ништа нрема онсм шго ау тоиобил изазива кроз тлиб и и кроз чагаљ. Санитетскн авион би се дак ле ногао употребнти за пренос тетких ран.еника ила оних којима је зресење нвјшкодљтвје. Очигледна добит је ипак доста мала, пошго је број месга мали. Да ли Сн саннтегски аввон требало свуда упозребитв'.' Го је јога прерано. Потребан је један период експеримената. А још сада може се рећи, >а има незгодних места, тде би спуппање било тегако и опасно, или те и протаз пре■ијалиштима није могућ. Бијш како му драго, за сад се може донети само овај суд: треба ершпти пробе, треба правити опите. Не треба 6и;а велики пророк па рећи, да би и у време мира санигетски аплон бво од неоцењене користи за цивилне рааеннке у пољу и у селима. Чбог тога је желети да Шасепов санитетски аваон буде подвргнут што саваснпјем испвтиваљу. СПРЕМЕ НА ЗАПАДУ Хћг. — 'Аустријске трупе са руског фронга прелазе преко Белгије. Оне кантонирају са немачким трупама источно од Брисла. Источна граница Белгије препуна је трупа. Сиаких шест минута и дању и ноку пролази по један воз са трупама. Возови, који се вра ћају из Белгије и из северне Француске носе много пољопринред ног материјала према Русији. ИЗ НЕМАЧКЕ Лозана. — -ЈГајицигер Фолкс ЦаЈтуи « констатуједа је наступвла ве.шка пометна у немачком народу г.бот стварног стања ствара и да се, крај свег обеКања шзаде, вије ни вз двлека могла ддвол.нтв народна потреба. Лозана. — Према »МинхенерНајесте Нахрихтен' власти у Франкфурту решиле су, због оскудвце у утл.у, да се становнинпву допуств да се до седам сатн у вече може грејатв у кафанама а да не троши виштаСа сввх страна јавља се да су фабрвке престале са радом због оскуднце у утљу. Амстердаи. — Са границе јааљају »Ханделсбладус Ек-

сплоаија у Крупоаој фабрица Сила Ч у зфаЈ . 1 , где је рапилн на увладу раанвга Нвко а>>|<» погинуорвла \г јј.ч ИуГ !,у>и. обуотгввен V овг.м дс!у фабрнкв. Сав дрвени део фабрике вз горео је. Магаине су чакође потпуво уништене. Пазел. — Пз доброг взаора јавллју, да је син једнсг нотпредседчика Рајхс т ага у хагпнен због велеиздаЈв. Давашња потпредседници Га јхстага су Пагае и Довг. Хаг. — »Телеграф« јављп дп је хапшење шефова социјалиетичке мањине у Немачкој у вези са насилним хап шењем г. Минстера, директора револуционар ног' холандеког листа »Би гка.« који је ухапшен на холандско немачкој граници. Г. Минстер је примагмљен на границу, као до има неко важно писмо за њега и кад је био на мосту који чини границу, немачки шпнјуни су га из заседе ухапсили. ТГБИ ПРСТИ Цврих. — Ллстови донссе почиивјску наредбу за ханшење немачког социјалисте Вајбела н швајцарског анар^всте Ичнера, хојп су окра већвнв да су организовали не реде уЦнриху и да су вршили шпијун жу за рачун једг.е стране силе. По озој оптуж бн се види, да су нергде у Цзриху припремилг сфана агитатори. Одређена је награда од оОО фра-ака ономе, који прапо мог. е да се ухватп ма који од ових оптужених. ИЗ РУСИЈЕ Пстрогрзд. — У политичким круговима много сс коментарише изјава једног болшевика, интимног пријател,а Лењиновог, коју је учинио пред више чланопа Уставогвор. Скупштине. Он је рекао: »Ако социјална рсволуција мора да пропадпе, ми више во.тимо да се успостави монархија, него буржоаска република. Монархијска Немачка ближа јесоци палној револуцији, него неке буржоаске ргпублике. Буржоаска република у Русији одложила би социјалну ревоЛ)'ЦИЈу тимс шго би расплинула револуционарни дух, док би монархија својим крајности.ма довела до нове народнеексилозије, која би, на боље припремљеном терену, најзад учинила да се успе у социјалној револуцији. Хапаранда. — Револуционарне социјалиссте изгласали су у Пе трограду једну резолу цију, да употребе сва средсгва, па ма како била насилна, да загарантују слободан израз народне вол>е. Чернов је изјавио ово: »Ми, који смо се увек борили за Уставотвор-

НАРО

&

16 $

ау Скупштину, јавно и свечино рбјављујемо, да ћ<,- ј:» , е,. ги о ■ ки млнадлку нп елобо гу Уставотворие Скупштине, са закл«?твом вратити стприм и крвавим методима, које смо употребљавали против народних л пветача за вре ме царизма. Ако они послушају наш глас, ако сс они одреку нове страшне завере, у толико боље.« Петроград. — Маото се говори о ргзмени заробљеника изме1ју Русије и Мемачке. Маоги гемач! н заробљеници,'. којд су до сада жввЈлв врло слободчо у Свберу не жсле впше да се врате. »Ми више волн<о> веле они, Сибнр-него западни фронт. Многи' од њих желе само д.ч се ожеве неком СвбарЈЈНКом и да стплно ос тану таио. Берн. — »Келпише Фолкс Цајгупг каже да треба приззаги, да је рдзвој догађчја у Јужној Русија управљен против гваког закључеп.ч мара. Штокхолм. — »Народ орган Чернова, тврди да се водн активиа анар.чвстичка пропаганда у циљу да се доведе на престо велики инез Алексије. Регенти 6и били велвкм кнез Пасле АлексендровмК и принц Леонолд Бтварски. /Кеиева. — Секција војника у Совјету изгласала је јсдну резолуцију против засебног мира, који бољшевики. ње таквог мира, каже резолуција, било би исто такио и.чдаЈ^ство према отаџбини као и издајство савсзничких деЈЈмократија.« Цирих. — Цсла немачка шгампа тражи од максималистичке владе да одмах закључи мир са Украјином, јер -Ј.е иначе максималистичка Русша бити изгубљена.

ЗВАНИЧНИ ИЗЗЕШТАЈН

спремаЈу »Закључс-

ЗА ИЗМИРЕЊЕ Лондон. — »Морнанг Пост« обЈ 1 вл>ује један чланак, којам тумати разлсге, збсч којахсу АуС1ро-11емци преду.чели о фанзиву у Игалијл. Ласт калази да је та офанзива дошла гбог трвсн.т изме !>у Немачке и Аустрије, јер је Немачка. која је у тегакој флнансијткој ситувцији, конфлсковала аусфоугарс*а имања у Немачкој. То је изгзза ло велико кезадовољство, које се морио некако изравнати, те је тако дошло до авантуре у Италији.

ФРДИЦЦЖН кОМШКЕ ► Извештај од Цмсати. — Преко ноћ је била јака артилеријска активност на фронту Бомон — Безонво. Јужно од Безонво Французи су извршили један препад и довели заробл>еиика. Извештај од ‘23сата.Сенероисточно од Ремсд према Пурсу французи су једним успелим испадому нсмачке ровопе, добили извссан број заробљсника. У Шампањи је њихова артиљ('рија вршила ус пешно разорно гађање V области Обрип. На десној обали Мсзе,.после артиљеријске борбе, Немци су покушали два напада у шуми Шом. И поред употребезапал>ивих течности, Немци су на оба. мегта приморани да се пог.уку под јачином францусгсе ватре а пошто су прстрпели осетнс губитке. Активрост обе артилерије и даље жива у овом пределу. Ни 1 лта важније на 6сталбм делу фронта. Авијатика. — У г.ремену између IX и 2 .Х децембра францускипи-

|<)1И гу <)0г)1јили ј 6 н|»мачких ави/1на и један балон за<У осматрање. Потпоруч^ик Мадон однео је двг/десегу победу. Изг.ештај Штаба Источне Иој.ке. — Успелим испадом" ма секто1‘У Дојранскрг језера, британске трупе < т нанеле непријатељ^ озбиљне губитке. Са везн ич ка авијатика била је врло активна, ЕНГЈ1ЕСКИ КОМИНИКЕ .Цтрос ржо наШе тругш су извршиле успео препад у не 1 .рг 1 дтељске рспове источно од Лоса и добнле гт.лго заробљеника. Иначе ништа о*’< важнссти. I ИТАЈ1ИЈАНСКИ КОМИНИКЕ Концснтрација ватре наше артилериЈе на немријатељске труае у покрсту н а висоравни Азјаго. Пепријатељске патроле одбиЈСНс гу северно од Сиса Мелаго и Патадополи. 1д|глескиавијатичари оборили су 4 непријатељска авиона а један је пао у пламену, оборен од нашег пилога. Наши апарати су, са добрим резултатом,бомбардовали војне објекте у Вал ('угана.

НЕМАЧКК ЈЕВРЕЈИ Ачстердам. — Јгврејски фпнанснјерн у Немчкој, преча вестима, које су овде стигле, нису хтели да помогну упис ггоследњег нехачкогзајма, осим само под неквм условвма. Они су чргжилн да се не мачка влада не противи стварању јеврејске вржаве у Цалестинп, незавнсне од сваког турског господарства, као што је то обећала бритавска влада, Из обзира према својој тешкој фанаксиској ситуацији, кеиачка је пристала па овај услов.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИЈ . -т&.у.ои С-. БКТРОГВАД. — Овде је , 1с дошла у Берлин Лл сгпигла јсдна украјанска де- тражи признпн>е по*>легација са задатко.м да за- ске независности, кључи са макспмалистич ком чладом споралум о ства раи>у рускг федератионе ре публшс, са ценгиралном ор ганизацијом, коју Ф.с чинита демгати Сосјета. Украјинска Рада тражи да максималиспшчке трупе одмах евакуишу Украјину. ЛОНДОН. — Поморски саобраћај измсђу Финскс и Швајцарске, који је био обустављен од почетка рата, опет је ноЦео. АМСТКРДАМ. - По нова се говори, да 1\е, због неслагзњд са Хипденбургом, маршал' Лудендорф иступити из нсмачког штаба. БКРН. — Предсждник мађарске владе Пексрле и ауотријски министар финцнсија Цебер стигли су у Берлин. ЛОНДОН. — Дописник »Тајмса« ч из Ха;а јавл.а да су економске прилике у Фраикфурту и у Келну знатно погоршале. ВАПИШГГОН. - Сзд се налазе у грађењу 424 ла!)в велике димензиј**.- Америчке ла'ђе, које Ке пролазвти кроз забрањену зопу све су наоружане. ЛОНДОН. — Дописник »Тајмса« из Бериа

ВАШИНПОН. — У Ане рацн је отгпивена велика кореспонг*^ * са Неначхом к Лу.ттријом Д) Швеиском, писани кевидл.ивим мастилом. ЦМРИХ. — У току рада железнцда северно од Констанце, један берлпнски ин-. жнп.ср открло је рушевине сгаре, чувене румунске »ароши ГГгтрија. ЈТОНДОН. — .Тевна депутацп !1 - паноје отпутовлта је у Вашингтон да тр* ж & од амерачке в:аде да оризта незавнсност Литваније. ЛОНДОН. — Јапан(“ки адмиралитет званично јавл.а да је послао Једну ескадру у Иладипосток.

ОБЈАВА Р^днтељи, којв о*де у Солуну имају синове или кћери за школ< вж.е у вишим раа редама гимназије или ученица за те разреде без родцтеља, моле се да Делегату Министарстоа Просвете (Одос Отонс 3) јаве: име ђака, који је рачред гвинвзије потпуко свршво и 1 де сад сганује (нотпуна вдреса).

ШШ 0ГЈ8АСИ Српско Трговачко Друиипво Улица Лиександра Ве.чмког број <, обавл>а све бавкарске, трговачке « транс чортне послове. Предоручује нашсм с*ету, да се користи усгугама ове новчане устансзе за све своје послове. Врши на својој телеграфише да је Кај- благајни размену сш нои.1 ’ ■' ’ них конета по повољним днензер давао ручак у част пол.ске делегације, која

мни курсевима.

6—10

Ј^оворни уредцвк ДГАЈ\ С- ГОГШа.

Шадвдв!- АКВАГОНН,