Narod

СТР. 2

БР0.1 2 :уа

Н А Р 0 Д

Одговорни уредник Крста ЈБ. Милетић.

Штампарија Акуарони.

Непријатељеви губитци су нечувени. Да би сакрили што дуже времеиа сзоје губитке пред својим становништвом, Немци евакуишу своје р^њенике преко Белгије. Заробљеници једногласно изјављују да су им губитци ужасни; 88 и 45 дивизија већ првих дана биле су потпупуно уништене. Лондон. — Друга фаза великс бигкс јс у највскем јеку. ГТовлачењс под огромним немачким притиском престало је. И поред тога лдто је притисак појача н св \ма свежим дивиз иј ам а, ко нтра н а п ади Савезника, всћ мењају ток битке. Контранапади су изведсни с огромним снагама. Теренје прелазио из руке у- руку, али и поред тога непријстељ је' имао само местимичних успеха. Настулање неприја гељезо је заустављено. Цирих. »Фосише Цај■гунг« коисгатује, да би Берден могао поново постати важан у овој битци ц претпоставља да би Французи могли са ове стране покушати офанзиву. Рим. — Борба на западном фронту и даље истом жесгином траје. Амиен се може смаграти као осигуран. Борба прелази у кориет савез^ ни!;а. »Ђорнале д“ Игалија« дознаје из Париза, да су у пределу Ноајона пресгали немачки напади. СВЕ ЗД ПОБЕДУ Лондон. — На апел Лојда Цорџа радници ратних фабрика у Енглеској радили су на Велики Петак и за време Ускрса.

СПРЕЧЕН ОДЛДЗАК Лондон. — Секретара социјалисгичког интернационалног комитега, Хјусмана, који је према споразуму на последњем социј а л исти ч ком сасганку у Лондону имао отпутовати у Америку, спречили су морнари да отпутује, и тако је лафа, која је имала одвести Хјусмана, отпутовала без њега. АМЕРИЧКИ ДУХ Пуковник Рузвелт, иа вест да јс и.сгов рањепи син, на фронту Лорена, одликбван ратним крстом, упутио му јс ову честитку: »Ми смо брижни, али више горди него што ти можсш веровати. Твој крстје драгоценост, коју наша породица није никад имала«. ' ИЗ РУСИЈЕ Париз. — Све савезничке амбасаде, изузимајући Енглеску иФран цуеку налазе се у Вологди. Ту је и посланство Србије. 1'рчко посланетво је у Сен Мишелу у Финекој одакле миели да оде у Шведску. Париз. — Јављају из Петогреда, да је стање Лењиновог здравл>а прло озбиљно. Болује од неке тсшке грудне болести. НЕМДЧНА И ТУРСНД Лондон. -— »Манчестер Гвардијац« анализирајући положај Турске према њеним савезницима каже: Турска има извесно утисак, да је њени савезници третирају врло нскаваљерски. Турска јс V врло рфа!..о.м положају. Опа види да је Немачка сгеже, на. начин иа какав Русија никад то

УКРАЈИНА Париз. — Агенција Весник из Москве јавља. да се са Украјинцима раме уз раме боре и армије Совјета и да је морал руских и украјинеких трупа, које напредују, изврстан. Рим. — Јављају из Москве, да су у току борби V Украјини руске трупе нанеле тешке губитке Немцима, и гонили их у ееверо-западном п р а в ц у п р е к о Хомни. Париз. - Једном депешом из Цириха јавља се, дајенемачка штамца врло узнемирена објавом рата Немачкој од стране Украјине. »Арбајтер Цајтунг« јавља, да је генерал Макензен питао председника румунске в л а д е Маргиломана, какав ће одговор дати Румунија на позив Украјине да и она узме учешћа у отпочетим нападима на Немачку. пијс учинила. Немачка јој је понудила Карс V. Бнтум, пошто су гх Руси напустили, али да е г их Турска добила, потребјјо ј.е, да преговара са Кавкаском Ренубликом. Преговори су прекинути, јер Кавказ неда ове вароши. Турска треба да се бије да би их добила. Перспектива врло иепријатна. Пемачка се не показује ни мало волша да јој помогне. Извесно је да Немачка не жели да Гурска заузме ове вароши. Псмачка ће се пре задовољити п])ијател»етвом с Кавказом, него што ће помо!»и Гурској у њеним прохтевима. ЈЕДИНСТВО ТЕЖЊД Н)ујорк. — Хјуз, који је на последњим изборима за председника био п ротирн И К В И Л 30 II о в, одржао је говор у друштву Сен Давид, да би ангажовао Американце за борбу до краја прогиву немачког мира. »Није моменат да се говори о миру, рекао је, јер је очевидно да ако се сада уфе у по-

годбе, једини могући мир, биће мир немачки.« Хјуз је гврдио, да су потребни велики напори да би се постигао циљ савезника и Амсрике. Овај део декларације пропраћен је са одушевл»ењем иодобравањем. Дневне Вести ИЗ СКУПШТИНЕ За првог потпредседника Народне Скупштине изабран је г. Урош Ломовић, а за другог потпредседника г. . Буб. Р. Јовановић. БОМБАРДОВАЊЕ БИТОЉА За прошла 24 сата непријатељ је избацио на сам центар вароши чстири гранате, а на периферију 29 граната. Погииуло једно дете. Рањено четири човека и четири детета. Оштсћсне четири куће. ШОФЕРСКИ КУРС При Аутомобил. Команди огворен је и други курс за шофере, који почиње 1 јуна, а примиће до 100 слушалаца. Примаће се: добровољци младићи који су ослобофени војне службе, и неборци из позадине. Уелови за пријем: да кандидати иису млађи од 18 ни старији од 35 година; дасу здрави и способни за шо<}>ере, и да нису кратковиди ни сакати, што ће накнадно утврдити комисија; да се обавежу писмено да •ће послужити у Аутомобил. Команди најмање годину дана: да су свршили најмање целу основну школу или коју другу равну њој, на пр. запатску; да своје пријаве пошљу редовним путем до 20 маја најдаље Начелнику Саобраћај ног Оделења Брх. Команде, а пријављецц каидидати да се ли 1 10 јаве на дан 25 маја

команданту Аутомобил. Команде. Принадлежности биће према постојећим прог.исима. По свршетку курса сви ће слушаоц.. пс Јагати нспит. Ко не покаже задсвољавајући успех или буде доб|) 01 ’ вла_ања уп,ти е се Допун. оманди.а расгшред. ЧИТАОЦИМА Ббог (бјав.љиван.а гово' а г. Н. , ашићи изрстављ н је из Д1 нашњег броја фе.»тон, као и сврг етак »Мсмоара кнсза Лихновског«. У МЕСОПОТАМИЈН Лондон. — Званично се јавља, да су на Еу 7 фрату енглеске трз г пе продужиле напредовањс до на 70 миља од Анаха, и том приликом су заробиле доста Немаца. Меф)' ратним пленом има и два топа од десет и по сантимстра. ЈЕРМЕНСКИ ОТПОР Лондон. — Јавља се, да после заузећа Трапезунта, Ерзе])ума и Багума од стране Турака, Јермени нису могли да дају отнора гурским трупама у приморју због бомбардовања са турских ратних лаћа, али су се одлучно борили у унутрашњости. Он-и су добро снабдег \л оружјем и муницијом, ју су Буси оставили и 1 дано је да ће у планинс »I крајевима огорчено бр: ити своје положаје пред рцима. Јермсни су пре, тернативом : борити се 1 и бити масакрирани. БАРИКДДЕ ОД ПДМУКА Париз. — Из Петрограда: Знатне количине памука уништене су у току борби које су вофенс у Туркестану измећу урофеника н војске Совјета, пошто су обе сгране употребл»авале бале памука за привремене барикаде.

ВАНПНИ ИЗВЕШТАЈИ

к ФРАНЦУСКИ КОМИНИКЕ Ноћ је била релативно мирна на фронту Оазе и Соме. Артиљеријска активност на једном делу бојног пол»а. Француско енглеске трупе су напредовале ноћу измефу Соме и Демиена. У области рововских линија код Калоне и код Бан де Сат Французи су са успехом извршили два испада и добили заробљеника. Код Шамбрете непријатељев покушај да нападне француеке предстраже пропао је. 23 сата. — Дан је прошаоу артилеријској борби, која је била нешто јача измефу Мондидиеа и Лаг син.иа. Француске батерије тукле су оде.љења непркЈатељева, која су се прикупл»ала западно од Конгињиа. Одбили смо једну јаку патролу иемачку, на левој обаеи Оазе, југо-западно од Сервеа. У Бевру и Горњем Алзасу испади нсмачки остали су без резултата.

Извештај Штаса Источне Војске. — Шива артиљериска активност западно од Вардара, у пределу Ветерника и Сокола, као и западно од Битоља. Аероплани савезнички су бомбардовали депое и логоре непријатељске. Више од 2.500 килограма експлозива бечено је на објекте. ЕНГЛЕСКИ НОМИНИКЕ Изузимајући један препад малога значаја, који смо извршили у околини Сера и заробил). јед у немачку патролу, дан е био м и р а н на ц е л о м де. • 'фронта. К АШАНСКИ 1 ОМИНИКЕ Наше патроле билс су активне у пределу Тснале и Бала са и добиле зар< )љеника У предслу Будиј 1рије источнб од Понте дела Приола расгерали смо ват])ом непријатељска одел»ен»а. Умсрена обострана артиљеријска патра. Ружпо в|)сме спречило јс акцију авиатичара.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Париз. — Хавасова Агенција јавља: У петак всче битка је била пононо отпочела на Соми са двоструком жестином на фронгу од (50 киломеглра. од Розиера до предсла источно од Ласнња. Французи- су свуда одбили огорчене нападе немачких трупа, које је непрестано бацао у борбу немачки кронпринц. Немачки су губитци страшни. Читаве колоне су десетковане нашом баражном ватром. Крвавије касапнице до данашњих Немци још нису доживели. Француска је линија остала нетакнута. Вероватно јс, да ће немачка в р х о в н а команда наставити своје напоре истом жестином, али први дан борбе улива наде да ће исход битке изаћи у нашу корист. Наше групе, које су тако сјајно издржале овакав изванредни вал, не знају за пораз. Јединство команде у осталом имаће срећног утицаја на развој операција. Ј а ш. — ' При одласку француске вбјнс мисије, једно изасланство румунског нарламента гц^едало је генералу Бертлоу дирљиву адресу поштовања и захвалности. Париз. — Јављају из Русије да је бољшевичка влада тражила пуштање у слободу бољшевичких шефова са Лландских Острва. Париз — Јављају да се у Украјини воде борбе све јаче и јаче. Цирих. — ГТрема информацијама швајцарске штампе, кнезу Лихновском сх' рекли, да ће доћи пред ратни суд. Париз. ИзФинскејављају о озбцл»ном поразу Црвсне гарде у околини Хамерсфирса. Ц и р И X. — »Форверц« дознаје, да 17нглези имају план да блокирају Немце. Париз. — »Ом Либр« коментаришући наименовање генерала Фока за гснсралисима кажс: Одлука Берса.љекс конференције је извршсна. Један је главнокомандујући на челу савезничких трупа, које се боре с истим осећањем и за и,сту идеју, то јест, да би се у будућсм миру развиле праведпе слободе, без обзира на границе измсћу земаља. У борби која ће се .водити до поетигнућа заједничких идеада, еавезници под командом заједничког шсфа саелавл.ају једну армију: армију која ће победити. Ми смо спокојни, јаки и поуздан и у сутрашњицу, ТО' су речи, које је Клемансо упутио Лојду Џо|)џу, а оне значе више него сви коментари о војничкој ситуацији.

Вашингтон. Француски и енглески амбасадори саопштили су Нилзону о одлуци својих влада да се управа евима опсрацијама на западном (фронту повсри генсралу <1>оку. Вилзон је одго 1 «)рио, да се погпуно слаже са тим и у начелу и у избору личности, и да ће сс аме])ичке трупе подчинити тој истој заједничкој комаиди. Изјавио је, да Сједнњсне Државе ништа ме ће п[>енебрегнути за што ширу америчку коопсрацију. Париз. — Лмсрички министар војпи, који сс малази у Паризу, изјавио јс да је врло срећан, што јс гснерал Першипг узсо иницијативу да на борбсни ())])онт пош.ке све групе амсричке које су сс налазиле у Француској. Париз. Војни критичар »Така« каже, да ће Неуспех непријатељев пружити Савазницима најславнија изненађења. Париз. — Абрами, помоћникминистра војног изјавио је: Француски генерали, који су учествовали у вслики.м биткама на Вердену и Со.ми, тврде да никад нису видели толико немачких лешева на бојном пољу као сада. Морал фрамцуских војника је одличан. Саме три француске дипизије задржале су тринајсст нсмачких код Мореја. Са великом радошћу примили смо понуду генерала Першинга да америчке трупе учествују у овој битци. Американци се всћ боре у Пикардији. Рим. — Ступање Јапана на бојиште на Даљњем Истоку садајесвршена ствар. Преговори савезничко-јапански довршени су. Транспорти еа јапанским трупама напустили су пучину. МАЛИ ОГЛАСИ Српско Трг. Друштво. Улица Александра Великог број 7, обавл.а све банкарске, трговачкс и транспортне послове. Препоручује нашем свету, да сс користи услугама овс новчанс установе за еве своје послове. Брши на својој благајни размену свих новчаиих монета по повољним диевним курссвима. 10 10

Мали џепни Речник изашаз) је из штампе мали џепни речник који садржи 46 страна најпотребнијих разговора српско-Француских, талијанских и енглееких. Писан српски. Приредили Ђ. СероФимовић и Ђ. Петровић. Може се добити у књижари М. Ристивојовића по цени 120 драх. кома-д. Поштом се може слати најмање 10 комада. 2—5 »Народ« прима огласе по умереној цени.