Narodna milicija

папина ј5>.

|

Nedavno su milicionari Ivan Delopond i Milan Jug, na službi u Stanici NM grada: BJelovar, sprovodili vozom jednog narodnog neprijatelja iz Bjelovara u kotar Križevce. Oni su u tu svrhu imali poseban kupe. Kada su bili u putu, nedaleko od Bjelovara, lice koje su sprovodili zahtevalo je da ide u iklozet. Drugovi, Delopond i Jug, sumnjajući u to da može pokušati bjegstvo a, shvdtivši važnost povjerenog im zadatka, oprezno su mu dozvolili izlazak u klozet s tim, što je jedan od milicionara stao ma stepenice vagona a drugi na vrata klozeta. Međutim, hapšenik je prilikom ulaska u klozet hitro i vrlo spretno, snažnim udarcem, odgurnuo milicionara Deloponda i uspio zatvoriti vrata,tako da je u istom momen–tu rukom, razbio prozor od klozeta i iskočio iz voza. U međuvremenu, milicionar Jug, koji se nalazio ns stepenicama vagona, kad je to vidio opalio je 2—3 hitca iz pištolja da bi dao znak mašinovođi da, smanji brzinu, ali kako je lokomotiva bila dosta udaljena te mažšinovođa nije čuo, to je voz išao istom brzinom. Milicionar Delopond i Jug ne razmišljajući mnogo odlučili su i iskočili iz voza, i trkom se uputili mestu gde je zlikovac iskočio. Prilikom dolaska milicionara, zlikovac je bio u nesvesnom stanju, što je posledica, skakanja iz voza. Na taj način on je uhvaćen.

Treba napomenuti da je ovaj bandit počinio teža krivična dela za koja će dobiti odgovarajuću kaznu koju je po svaku cijenu htio. izbjeći, odlučujući se, iako opasno po život, i na iskakanje iz voza Кој je jurio normalnom brzinom. Riješeni po svaku cijenu da Spriječe bandita da im umskne i milicionari Delopond i Jug su hrabro iskočili za banditom i pokazali da je u takvim momentima odlučujuća snalažljivost koju su oni ovoga imali, jer je ovaj slučaj izveden na takav način, da mu se ni milicionari nisu nadali a koji je svakako bio planiran od strane bandita. Ovo hvatanje bandita zahtjevalo je brzinu, odlučnost, snalažljivost, hrabrost — što su ovog puta milicionari Delopond i Jug imali u рипој mjeri.

Drugove Ivana Deloponda i Milana Juga ističemo 75 primjer, a ujedno njihov slučaj može biti i kao pouka, kako se oprezno treba ophoditi u vršenju službe.

Da bi pronašao izvršioce provalne krađe koja se nedavno desila u Humu, komandir Stanice NM Hum na Stuli kotara Pregrada, stariji vodnik Mirko Rakas ргеduzeo je sve mere. Jedne noći obijena je·prodavnica zadruge Tvornice stakla »Straža« u Humu na Stuli i tom prilikom je ukradeno, pored ostalih stvari i 14 velikih muških zimskih kaputa. |

Izviđajne radnje, na mestu gde je krađa izvršena, nisu dale nikakvih dokaza na osnovu čega bi se moglo tragati, te se u tim prvim momentima ostalo bez uspeha u hvatanju provainika. Ostalo je to, da se daljim traganjem kradljivac uhvati. Tako ie i shvatio vodnik Rakas. On je, poznavajući ljude iz okoline svog kotara, već pretpostavljao ko bi takvu krađu mogao izvršiti. Tako je on, imajući razloga, posumnjao u PFiršt Viktora da je on izvršilac ove provalne krađe. Rakas je svoju sumnju proverio ng taj način što je uzeo mlađeg vodnika Smolčića i

legalnim putem, uz odobrenje, izvršio pretres stana kod osumnjičenog. Prilikom pretresa ustanovilo se da je provalu izvršio osumnjičeni Viktor Firšt, Drugovi koji su pretresali stan našli su 2 zimska kaputa, od onih koji su ukradeni iz zadruge, koje je kradljivac zakopao u đubre, dok su još neke stvari, koje su takođe pokradene, pronašli skrivene u kukuruzu na favanu. Provalnik Frišt je priznao i otkrio da krađu nije sam izvršio već u zajednici sa Ivanom Balokom. Oni su oba iz sela Crletinca kotar Pregrađa. Provalnici bi ovom Кгадот, 42 nije otkrivena od drugova Rakasa i Smolčića, oštetili dotičnu zadrugu sa oko 130.000 dinara.

Iz sela Kukuljan, koje se nalazi u okolini Rijeke, nedavno je nestala sedamnaestogodišnja devojka Marica Kukuljan. Nestanak ove devojke zainteresovao je pripadnike NM koji su, u cilju utvrđivanja nestanka, tragali za ovom devojčicom. Posle nekoliko dana, došao je jedan prolaznik u Stanicu Narodne milicije II rejona i obavestio drugove u Stanici da je u šumi naišao na fragove krvi. Pravilno je ovaj čovek shvatio, on je pretpostavljao da se moglo raditi o nekom ubistvu, iako nije bio upoznat sa nestankom Marice Kukuljan. Komandir ove Stanice Đuro Stepanović, uz pratnju jednog milicionara, shvativši važnost toga, otišao je na mesto koje mu je opisao ovaj prolaznik. Čim je došao pažljivo je pregledao ovaj teren i ustanovio da se, pored krvi, nalaze i ostaci kose. Ovo je Stepanovića navelo ne samo da posumnja u ubistvo ove devojke nego i na to da odmah, razmišljajući o tome gde bi mogao leš biti, pronađe sve ostale tragove i izvrši izviđai do kraja, Obilazeći taj terem, tražeći znakove kopanja zemlje tj. mesta gde je leš trebao biti zakopan, on je naišao na jednu prirodnu jamu koja je bila u neposrednoj blizini od tragova irvi. Na njoj se zadržao i, na osnovu Svega što se desilo, zaključio je, da ukoliko je ubistvo izvršeno, da je ubica: žrtvu bacio u istu jamu. Ovu jamu je trebalo pregledali. Da bi ovo mogao učiniti Stepanović je pozvao drugove iz Vatrogasne čete i pregledom jame potvrdilo se ono što je Stepanović Pretpostavljao. Nađen je leš Marije Kukuljan, izmrcvaren od ubice. Ostalo je kao glavno pronaći ubicu.

Kako su o ubistvu bili upoznati svi milicionari koji su na službi: u Rijeci, oni su, u granicama svoje sposobnosti, počeli tragati. U traganju se istakao milicionar I Stanice NM Rijeka, Vinko Ujcić. On je uspeo da dozna od građana da se u selu Kastav kreće neko nepoznato lice. Ovo mu je svakako privuklo pažnju i pretpostavljao je, kad se radi o takvom licu, da mora nešto biti. Lično, odlazeći u to selo upoznao se detaljnije o kome se radi, kakav izgleda, kakav način kretanja ima, jer je seljacima bio sumnjiv. Ujsić je, znajući gde se ubica nalazi, istog uhvatio. Kad ga je uhvatio odmah je video, jer ga je i ranije Ujsić poznavao, da se radi o skitnici i neradniku, i već je mogao da pretpostavlja da je ubica, uhva-– ćen. Istraga je počela u Stanici NM i posle kraćeg vremena uhvaćeni je priznao da je izvršio ubistvo nad devojčicom Maricom Kukuljan, a u svrhu materijalnih razloga. To je bio Rudolf Perković — koji je od ranije poznat kao antinarodni elemenat.