Narodna milicija

PRVENSTVO NARODNE MILICIJE U FUTBALU

Od 16—25 juna ove godine u Ljubljani održano je prvenstvo Narodne milicije u futbalu, kao sedmo takmičenie za sveukupnog pobednika Na-

Slovenija — Bosna i Hercegovina а

Crna Gora — Slovenija 4:1

Srbija — Crna Gora 5:2

Otvaranje futbalskog prvenstva NM — major Košnelj pozdravio je takmičare

rodne milicije u fiskulturi za 1950 ~odinu, a za prelazni, pehar Ministra unutrašnjih poslova FNRJ, generalpukovnika Aleksandra „Rankovića. Na takmičenju su učestvovale ekipe NM svih narodnih republika.

Takmičenje je otvorio pomoćnik načelnika Uprave NM za Sloveniju, major Košnelj Zutin. Zatim je uz sviranje himne podignuta državna zastava koja je označavala početak takmičenja, Takmičenje je u potpunosti uspelo. Borbe su bile uzbudljive 1 interesantne, tako da se do zadnjeg kola nije znao pobednik.

Na takmičenju najbolji futbal je igrala ekipa NM Hrvatske, dok su najborbenije bile ekipe NM Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Tehnički rezultati takmičenja su sledeći:

Bosna i 1.0.

Srbija —Slovenija 1:1

Crna Gora — Makedonija 4:1

Hrvatska — Slovenija 2:0

Bosna i Hercegovina — Crna Gora 2:0

Hrvatska — Makedonija 8:0

Hrvatska — Crna Gora 2:0

Hrvatska — Srbija 6:0

Makedonija — Slovenija 5:0

Makedonija —Srbija 2:1

Bosna i Hercegovina — Makedonija 2:1

Hercegovina — Hrvatska

Bosna i Hercegovina — Srbija 3:0

Prema gornjim rezultatima tabela takmičenja je sledeća:

1. Bosna i Hercegovina sa 50 bodova 2. Hrvatska 40 bodova

3. Crna Gora 35 bodova

4. Makedonija 30 bodova

5. Srbija 25 bodova 6. Slovenija 20 bodova

Iznenađenje je veliko što je prvo mesto osvojila ekipa NM za Bosnu i Hercegovinu koja je pobedila·ekipu NM NR Hrvatske, iako je ova igrala u sastavu zagrebačkog »Milicionara«, koji je član II savezne lige. Isto tako iznenađenje pretstavlja plasman ekipe NR Crne Gore koja je osvojila treće mesto, iako je ovo prvi javni nastup pripadnika NM Cme Gore, no oni su to mesto sasvim zasluženv osvojili, jer su se zalagali do maksimuma. Veliko iznenađenje pretstavlja slab

' plasman ekipe NM Srbije, Која је

pre prvenstva smatrana za jednog od glavnih favorita za prvo mesto.

Po završenom takmičenju, održan je banket za sve ekipe, gde je učesnike takmičenja pozdravio načelnik Uprave NM za Sloveniju, potpukovnik Kolar, koji je ukazao na važnost takmičenja ovakve vrste, kako u sportskom pogledu tako i u produbljivanju. bratstva i jedinstva i zbližavanja pripadnika NM iz svih Кгајема naše zemlje. Takmičari su kraj govora potpukovnika Kolara popratili dugim aplauzom, kličući Partiji i drugu Titu, koji su omogućili socijalističkim poretkom takmičenje ovakve vrste. Zatim je pobedničkoj ekipi dodeljena spomen plaketa — dar Glavne uprave Narodne milicije.

poručnik Nikola Petković

Futbalski tim NM NR Bosne i Hercegovine — prvak и futbalu za' 1950 god.

31