Narodna skupština

СТРАНА 123

Оглашујем да је Скуиштина једногласно усвојила како је иредложено од стране г. Миннстра. (Чује се : хоће лн се стенографске бслешке даватн оиет као нрнлог уа „Сриске Новине" нретнлатннцнма?). Нсћо. Молнм сву госноду одборнике да после нодне до1,у да радо свој носао како бн Скупштина могла добити ире'"материјала за рад. Данашњу седнлцу закључујем а идућа заказаће се кад буду готовн одбори са својим радовнма. Седннда је закључена у 11 саги пре нодне.

14 САСТАНА^: 20 новембра 1890 год. у Веограду ПРЕДСЕДАВАО ПРЕДСЕДНИК Никола ПашиБ СЕКРЕТАР Ранко ПетровиБ Присуган је Мннистар председник н миннстар нностраннх дела. Ночетак у 10 час. пре подне. Председник — Скупштинска је седница отворена. Нре но што нређемо на дневни ред молпћу г.г. носланнке којц нису положилп заклетву, да нзволе прпстуинтн да је положс. (Нред протојерејем Стокнћем положнлн су заклетву носланпцп: Ђурђе "Боровнћ, Милан Поповнћ н Аврам Бељић). Председник — Сад ирелазимо на дневнн ред. Изволте чуги ирогокол 13 редовног састанка. Секретар Дука Лазаревић ирочи'1а протокол поленутог састанка. Председник — Имали когаод г.г. нослаппка да нрнмети што на састав овог протокола (пема). Усваја ли Скупштнна прочнтапи протокол? (Усваја). Изволте чути молбе и жалбе упућспе Скупштпнп. Секретар Ранко Петровић. чита: Првостенени ваљевскп суд моли да Народпа Скунштина одобри: судскн извиђај н суђење посланика Луке Лазаревића, еа штамиарску кривицу. др. Јанко Сенкијевић лекар пз Нирота, Манојло Антоновић, телеграфиста, Светислав Бошњаковпћ телеграфпста, Милан Митровпћ тегеграфиста, К. Ј. Глишић, учнтељ; Љуб. М. Јовановић арт. потиуковник, н Макса Петровић, порезник — моле да им се уваже нзвесне годнне службе. Грађани иј Александровца моле да се просече пут од њиховог места до Трстеника. Мнлутин Симнћ из Трубаревца у ср. бањском окр, тимочкол, моли да се нзменн пзвесан члан закона о уређењу санитетске струке. Сељанн нз Тнћевца, у ср. моравском ок. ножаревачког, моле да и села, испод 200 цореских глава, могу бити засебне оиштине. Јоца Милошевнћ нз Војино1а, у ср. голубачком окр. пожаревачком, моли да му се исилате реквизнционе признанице. Сељанп онштине грделичке моле да им се онштина одвоји од среза власотипачког округа инротског н ирндода срезу лесковачком окр. врањског. Марпја М. Живадиновнћа из Крушевца, молн задржавпу помоћ. Општина Грбовпчка мол1- да се одвојн од ср. сврљншког у ок. тимочком и прида ср. нишком у округу топлнчком. Владнслав Јовановпћ слуга нз Београда жалп, се штому се не исплаћује досуђенп новац.

Сељапп из Качера, у ср. и окр. ужичком, моле да им се ионово нремерн н класифнкује земљнште. Тодор Марјановић нз Лслића, у ср. п окр. ужнчком молн да му се за порезу не продаје земља. г Бор1>е Јовановић, некарски слуга из Ваљева, молн да му се извршп наплата дуга ио осудиом решбњу судском. Грађанн голубачкн моле да им власт д& чамце за лов рибе н доношење дрва. Председник — Све ове молбе п жалбе упутиће се одбору :>а молбе н жалбе. Изволте чути честптке упућене Нар. Скупштннн. Секретар Ранко Петровић чита: Председништву Редовне Народне Скушптинз и овима осталим г.г. посланицима. Оиштина дубљанска у срезу мачвапском честнта вам ирвп редовнн сазнв, прве трогодишње скуншгннске нериоде, позваие на основу новог земаљског Устава. Жслећи вам од свег срца срећан рад, да у братској слозн, а у договору са владом земаљском п намеспнштвом, свршите свој новеренн рад, онако како жеља вашпх пзабрапнка (народна) н ннтересн државни захтевају. Браћо посланнци! Грађани ове општине, апелујући на ваш рад прошлогодишњег сазива вапредне народне скупштине, надају се да ћете ви сада, прнликом овог састанка допети све оне законске одредбе у духу новог Устава, које иа нрошлој ванредној скуиштинн донете нису, а уједно ноиравнтп све оно што грози п шкоди народном и државном бољнтку и газдинству. Нрема томе, госиодо иосланици, молимо вас, да највећу бригу и иажњу обратпте на безбедност народне имовннс, јер нама је наша имовина, а нарочпто сточарство са свим онемплило, и то све због честих крађа и хрђавих гуди, на се с тога бројно умањује с годпне на годнну; јер ако код сваког свињца где су нам свиње, код сваке кошаре (пајате) где су нам овце, код сваког наслона н штале где су нам волови и коњн, не ноћивамо са оруж.јем, онда већ немамо наше стоке, она нам је украђена н однета, а то нас материјално туче н штетн; па још некн чувајућн своју стоку н нмовину и главом плати, од лопова и хрђавих људн. Кад би се нак на то већа пажња и строжије мере уиотребнле, наш би народ у свему задовољнијп бпо; јер свакад се код нашпх грађана чуги може, само да се вако не краде, на што су велике државне дације лако би се одговарало и илаћало. Стога, госиодо иосланици, иримите ову скромпу молбу од вашпх грађана н не пожалите труда, да се све оно што иде на добро ствари и оствари, а све оно шго пде на зло, отклони. Радећи тако и лечећи сваку бољку на телу народном наћи ћете народ увек уз вас. Желећи вам срећан рад кличемо : Живео Краљ Александер I Живело Народно Нредставништво У Дубљу 14. Новембра 1890 године Л« 850 У име грађана, оаштиие дубљанске аредседник оамт. суда Никола Ђурковић Одборннцн : Глиша Нигић, Филпп Живановић, Навле ТЈурић, Милан Маринковнћ, Илија Дресгић, Сима Живановнћ, Стенан Машић, Снма Машнћ, Арсен Ковачевић, Павле Павић, Милош Здравковић, Живко Лукпћ, Петар Гредовић, Марко Тодић, Марино Вујић. Чланови: Л^убомир Хукић, Тома Срдановић. Писар: ЈКшжо Павић. Грађанн: Милинко Машић, Живан Павнћ, Јован Машић, "Бурађ Пернћ са још 50 иотниса.