Narodna skupština

4 ОАСТА.НАК — 6 ЈУИА

СТРАНА 13

то г. Ђура Хрватовпћ за округ крајпискп, г. Јоца Ж. Јоваиовић за варош Шабац, г. Милутпн Гарашаннн за округ пожа ревачки, г. 11ера Максимовпћзаварош Смедерсво п г. Стојан Новаковпћ за округ иодрннски, то је овоме одбору нрема чл. 92 и 93 зак. о нзборпма нар. посланниа част саоиштити : да се имају позвати у скупштпну г. г. Андра Ђорђевић проф. Велике Школе као посланик за варош Бсоград, Драгомпр Цв. Рајовпћ министар и иосланпк у ненснји као иосланнк за округ крагу јевачки, Живан Сретеновић тежак нз Милановца као иосланик за округ подунавскп, Љуба Ковачевић ироф. Војне Академије као посланик за округ подунавскн и Тодор Костић, сарач нз Крупња као посланик, за округ иодрински. Тако исто овомеје одбору част известнтп Народио Пред ставннштво, да је приспео и одбору иуномоћство предао и посланпк Милијл Миловановнћ, и да је одбор ово нуномоћство проценно н прогласио да је уредно те с тога молн Народно Иредставништво да и оно нзволи ово усвојптп и Милију Мнловановнћа прогласити за Народног Иосланика. 6 Јуна 1893 год. у Београду. Председии к Одбора за иреглед иос.шничких иуномоЛстава, Р. С. Поповић Известилац, Ранко Петровић '1Ланови : Л. ДазаревиЗ!, Д. М. Ружић, Марко Петровић, Дим. Карић, Ст. Виденовић, Идиџановић. Предеедник. — Овлашћује ли Скупштина Иредседнпштво, да оно учнни што треба, те да се одмах позову нменована го снода? (Овлашћује) Прима ли Скуншт. извештај за иосланнка Милију Миловановића ? (Прнма). Онда ћу молити г. г. Милију Миловановнћа и Глишу Гер•иића да ноложе заклетву. (Посланици Глпша 1'ершић и Милија Миловановић полажу заклетву). После заклегве Председник —Одбор, који је одређен да проучн предлог закопа о нривременом уређењу трговинских односа са Немачком, свршио је свој посао, н молии г. известиоца да нрочпта нзвештај. Известидац Мидош Марковић чита : И 3 ЈЈ Е Ш Т А Ј Народној Скупштини о привременом уређењу трговинс^их односа са Мемач^ом Одбор за нснитпвање трговинских уговора размотрно је иројект закона о иривременом уређењу трговинеких односа између Србије и Немачке на је нашао, да га треба усвојнти из разлога, што се њиме дпју ироизводима и ноданицима немачке наревине само она правл. која пмају иропзводи и државл.ани најповлашћеније државе. Ово прпвремено уређење трговинских односа, основано на највећем повлашћењу, у самој ствари ни У колико се не разлпкује од уређења сталних трговинскнх односа, што ће се завести на основу трговинског уговора закљученог између Србије н Немачке, но којп још није добпо законодавно одобрење. Пошто се овом нривременом трговинском иогодбом Не мачкој нризнаје само право најповлашћенпје државе, дакле нраво, које се иризнаје скима уговорннм државама н ништа

више, то је одбору част предложити Нар. Скупштини, да нзволи примити поменути законскн нредлог с напоменом, да се у ч.1. 1 а у трећем реду реч „дозволити" замени са речју „доиустити", Нредседник Одбора, Марко Петровић Известилац, Мил. Марковић ЧЛАНОВИ Мих. Ј. Коеовљанин, Никодије С. Мидетић, М. А. Поповић, Ђ. Анђелковић, Симо Костић, Јов. С. Јолановић, П. Павловић, Д-р Ст. Вукчевић, Д-р Мид. Р. Веенић, Ј. Станковић, В. Ђирковић. Предеедник — Овај је извештај одштампан и нека га г. г. посланицп узму и ироуче, а сутра га сгављам на дневин ред у 9 часова ире подне. Молићу одборе да раде пгго брже, а нарочито одбор за трговински уговор са Аустро-Угарском, јер мора да се сврши до нзвесног рока, а тако исто молпм и фннансијски одбор Да ради. Скупштинску седницу закључујем, а заказујем другу за сутра у 9 часова пре подне. На дневном реду биће првп претрес закона о иривременом уређ^њу трговинских уговора са немачком царевином. (Састанак је трајао до 11 З ј 4 часа пре подие).

5 САСТАНА^ 7 Ј у н а 1893 у Веограду председавао г1редседник , Никола Паши^ секретар, Никола Николи& Почетак у 9'| 4 чава пре подне. Присутпа су била г г. министрн: унутрашњих деда, иностраних дела, иравде и иривреде. Председник — Отварам пети састанак скуппггински. Изволте саслушаги ирознвку те да видпмо, има ли довољан број посланика за рад. Секретар Ратарац нрозива, и одсуствује 31 носланик. Председник — Према прознвци нма довољан <5рој носланика за рад. Г. Димнтрије Маринковчћ јавно је, да је болестан, па за то не мо;ке доћи. Изволте сад чути протокол 4 састанка. Секретар Ратарац чнта : Председник — Жели ли во да иримети што на састав протокола ? Пошто се нико не јавља за реч, ја бих имао да ириметпм, да кад је нредседништво упитано за мишљење коме бн се могао поверитн састав кабинета, оно је тада изјавило: да јс г. Докић иајиодесннји за то. То је било мишљење свију. Секретар — Примам иснравку. Председник — Прима ли Скупштина прочитани иро токол ? (Прима). Изволте чути честитке, послате Народној Скупштпни. Секретар Љуба Јоксимовић — чита: Грађани вароши Прокуиља на броју 51 хитају, да народним избраницима честнтају отночети рад са жељом, да у свему буде плодан и користан за Отаџбину, дајош јаче учврсти зближење Круне н Народа, те да спгурнијим корацима аоведе Српство остварењу срнске мислн. Узвикујемо да живи омил.ени народни Краљ Александар I, Да жнви Срнски Народ!