Narodna skupština

~ XXXVIII.

\3vE/A\OBHH CACTAHAH

I7. JAHyAPA. 1002. ГОДИПЕ

| НАРОДНА СКУПШТИНА

ЈУ. РЕДОВАН САЗИВ ПЕРИОДЕ 1908—1911. ГОД,

ХХКУШ. РЕДОВНИ САСТАНАК НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ПРЕДСЕДАВАЛИ :

ПРЕДСЕДНИК,

Андра Николић,

И ПОТПРЕДСЕДНИК,

Јаков Чорбић

СЕКРЕТАР,

Андра Ј.. Цветковић

та Шрисутни су били сва господа Министри.

го Почетак у 9'/, часова пре подне.

а Тредседник, Андра Николић. Отварам ПГУХ УП. редовни састанак. — Изволите чути занниник прошлог састанка.

нз Секретар, Рад. Филиповић прочита протокол ПОЖУП. редовног састанка.

о ШТредседник, Андра Николић. — Има ли привоаба на протоколг (Нема).

од ротокол је примљен.

зврЧаст ми је саопштити да је Закон о Ванредним тилдитима добио највишу потврду.

2 И зволите чути интерпелације.

нз Секретар, Рад. Филиповић саопштава две интелапије г. Трише Каплеровића : једну на г. Мивптра Унутрашњих Дела о забрани „Радничких ннина“ бр. 188. а другу на г. Министра Војног зтравнику Војно-Техничког Завода у Крагујевцу. | нди прилог 1 и 1 на крају записника).

зп редседник, Андра Николић. Изволите

) т саопштења тосподе Министара. хз Пекретар, Рал. Филиповић саопштава, да је М . Министар Војни известио председништво да i RHa интерпелације: г. Џетра Мишића о наорун ту наше војске из Француских Фабрика инаи!пелацију г. Стојана Рибарца и другова о препивци државних пушака у брзометне и на питање подроша Бркића о кажњавању војника трећег поLO = од стране команданта тимочке дивизије одтифрити, чим прикупи потребне податке за од„Фр. таба тим саопштава, да је г. Министар Привреде „00, да ће на интерпелацију г. Уроша Ломовића оттоутова о повластици г. Мише Михајловића на нику планини одговорити, чим буде стављена на зни ред. ле Шако исто да је'иг. Министар Финансија јавио, = оде на питање г. Николе Цакића о окружном пету окр. врањског одговорити, чим буде став: 0 на дневни ред.

TD СОТЕНОГРАФСКЕ BEJEMIKE 1911,

Председник, Андра Николић. — Узимамо на знање ова саопштења.

Тосподин Министар Шросвете има да одговори па питања т. посланика.

Министар Просвете, Љуба Јовановић. Шрво је питање г. Марјановића. Пошто г. Марјановића нема овде ја ћу прећи на друго питање, а ако дође т. Марјановић ја ћу и на његово питање одговорити. 3

Хоћете ли, г. Рибарче, да одговорим на ваше питање. -

Стојан Рибарац. — Молим вас, изволите од-

товорити. Министар Просвете, Љуба Јовановић. — Г. Стојан Рибарац упутио је пштање о кривицама

Петра Мартиновића учитеља у Браничеву.

Општински школски одбор у Браничеву жалио се противу тога учитеља због читавог низа његовога поступка. Како су то кривице биле теже природе, послао сам као изасланика једнога професора пожаревачке гимназије и он је поднео опширан извештај. Из тога извештаја види се,да је збиља тај Мартиновић учитељ у многоме крив, неке њетове кривице потичу може бити из неразумевањзакона. Тако на пример није хтео примити изабрани школски одбор и са њиме радити. То, као што рекох, могло је потећи из погрешног разумевања закона. Тих случајева било је по земљи, и кад год се такав случај појавио и мени о њему реферисано, издавао сам наредбе, да се морају примати нови школски одбори после извршеног избора који су били, а да се сматрају разрешени ранији школски одбори.

Али има других кривица тога учитељ, где се не може казати да је било погрешно разумевање закона или његове дужности. Он је дошао у многобројне сукобе са општинском власти. Он није примао акта од стране председника општине. Прекинуо је у опште са председницицима општинске власти везу тако, да је услед тога морао бити једно време обустављен школски рад. Било је не-

1