Narodna skupština

А ИЕ 0 ПРЕ e %

i ; о

пашатума за домаћу потребу поступио тачно по закону п 00 шумама и правилнику. Тако сам бат грађанима ппо општине тешићске у већој мери но другима одопббрио сечу и то: 199 букових дрвета бесплатно и (0%MWO7 Сукових дрвета. по такси — што је веома внезнатна количина обзиром па стање наших шума, утитшто се према чл. +. правилника о сечи мора имати а фу виду, ако је ш падлежпа шумска управа имала а уу вилу, кад ми је чинила предлог за одобрење зноове сече.

__Никад се по овим молбама не одобрава оноаиглико колико које лице тражи, но се број дрвета дередуцира према стању шуме и створеној потреби теттако да се изоставе лица која имају својих загадбрана, даље они који су ухваћени да гору добиненвену за домаћу потребу продају, и најпосле они полкојима је већ једном издала гора у прошлој или 'едттретпрошлој години за какову грађевину, па се чбообраћа опет за исту циљ.

То је мој одговор.

Председник, Андра Николић. — Има реч г.

БтКАтатоновић.

Радослав Агатоновић. — Из извештаја се кнавиди како је Министар био веома пажљив нароутнечито према општини тешићској и да је дао више _отно што је дао (Министар Нар. Привреде, Милан зебНапетановтћ: 896 сам дао.). Ако је збиља тако ИМ инистар учинио, он је погрешио. Он мора да ради твежако му сам закон наређује. Међутим неће бити _ вала је то тако него сасвим обратно, а за то имам а ти конкретних примера.

Још прошле године тако исто ошштина тешичка, Тецтрађани њени обратили су се Министарству да им . ове допусти сеча неколико гтрмова и да плате по унетакси. Нису они ништа тражили бесплатно; опи ! ту принуђени да се обрате држави за помоћ, што шештешичани ни са које друге стране не могу да добију ни за огрев ни за домаћу потребу шуму, него ! свиз планине Малог Јастрепца. Она им је најближа б ти држава има могућности да им да, јер у планини в астребцу има горе да се проређује, да би могла Беимлада да расте. ој

Прошле тодине није учињено према њима како јилвакон налаже и како је дужност Министра Нар. (Шривреде у одазивању потреби грађана, већ је ратобено по достави чувара шума, који су говорили жако не треба томе и томе давати шуму.

Шумарско оделење, односно шумска Управа у ег А лексинцу одобрила је по достави чувара шума нионима. који су тражили више од три дввета, једно дрво, а онима који су тражили по три дрвета и нојима су дрва најпужнија била, није одобрено пи уелно дрво. То је разумљива ствар због тога што зе ту партиска борба. Чувари шума вечито су противници наши. општипа тешичка у већини је наородњачка, ш преко чувара шума и контролора дутеванских највише се агитује тамо, ионда политички гттењудт утичу на чуваре шума до праве мало сметње таовим људима, који не иду с њима у једну партију. (Отуда је дошло то, да прошле године ни један (енајмањи део грађана није задовољен у својим позатребама, да сам ја морао нарочито посредовати и шомолити т. Министра и пачалпика шумарског одсека. п вда изађе окружни шумар на лице места да се са предкеведником општине и са грађанима споразуме и до-

Б

Е ar 17. ЈАНУАРА 1919. ГОДИНЕ a

(7

говори, те да види коме је најпотребније дрво, а коме пије потребто, те да се да опима, којима је дрво најпотребније. Министар је тада тако и поступио и за прошлу годину је било некаквог задовољења. Али ове године ти грађани принуђени су да моле, јер немају дрва за огрев. Међутим не стоји то, да планина Мали Јастребац пема довољно горе. Кад планина Мали Јастребац има довољно горе, те је и начелник срески пред изборе општинског часништва у 1907. тод. Фалсификовао једну нумеру шумарског одељења и поставио 36 бесплатних чувара шума за време избора, наравпо који су се зато добро наплатили из државних шума, и кад Министарство Шривреде има на расположењу шума, да чувари шума, као што је тамо био некакав Човић, секу по својој вољи, тргују и продају државну шуму, онда Министарство Шривреде има на расположењу шуме да је по такси продаје трађанима, општини тешићске.

Ја обраћам нарочиту пажњу T. Министру да у томе погледу, у поглоду оцене мишљења, које чувари шума из тога срца дају, буде веома обазрив, колико ће им вере поклонити, јер су ти извештаји увек проткани партијском тенденцијом и никада не одговарају стварној потреби и коју грађани села, Тешице и других збиља имају.

Председник, Андра Николић — [. Министре, ту је г, Благоје Антић. Изволите одговорити на његово питање.

Министар Народне Шривреде, Милан Капетановић. — Г. Благоје Антић питао ме је: шта је било са потврђењем правила нове Млавске Акционарске Штеднонице.

Одмах морам да кажем г. Антићу, да нису никаква правила дошла за потврђење у Министарство Привреде за нову Млавску Штедионицу него су дошла правила за две банке.

Т. Влада Миксимовић п другови из Петровца поднели су Министарству Привреде молбу за оснивање акционарског друштва „Млавске Банке“.

Ова је молба примљена у оделењу Министарства Шривреде 29. августа 1911. год. и заведена под бројем 9368 m пошто су прошла кроз Шривредни Савет потврђена су 28. септембра 1911. год. ТБр. 11080.

Ви сте, г. посланиче, питали за једну другу штедноницу. (Благ. Антић: Јесте.) Постоје друга правила, може бити, да сте на њих мислили.

TP. Лрагутин Рајковић и другови из Петровца поднели су такође молбу за оснивање акционарског друштва „Млавска Банка“. (Блатоје Антић: Јесте!) А и она банка, коју сам мало пре поменуо, била је млавска.

Ова је молба примљена у оделењу 1. септембра 1911. тод. и злведена под бројем 9814.

По овоме предмету доиста ништа 'није рађено до 15. новембра 1911. год. из са свим простих разлога : -

Молиоци су желели да се у Петровцу поред већ постојећег акционарског друштва Млавска Штедионица оснује још један завод под називом „Млавска Банка“ и тај завод је одобрен.

Према томе ако су господа хтела да оснивајј још један завод, они су га добили под именом