Narodna skupština

ЈАНУАРА

увтутар није хтео то рећи у политичком смислу него авопозвао се на време и снег, којн јо на пољу, измама вљујући да је вољан да одреди комисију чим хоффролеће гране. Стање ствари тако је и том изјаMOBOM PT. Министар није имао другу намеру, него да жажаже да је вољан учинити чим времо н прилике (подопусте — да приступи Формирању комисије. | Господин Марјановић цитирао је једну изјаву || ~. Продановића као Миннстра Шривреде и нашао · „зле, да она чак представља један систем ито бољи ) код система који данас влада у Министарству Наткооодне Привреде.

: Ако је r. Продановић у којој прилици изјавио у вда он зна да има маса несавесних чувара, па је знаве те несавесне чуваре задржао у служби, онда т зе то систем који је опаснији и много гори од втотота што данашњи Министар може бити није стигао IL да изгони кога од хрђавих шумара, што нема позтепатака п не зна да је несавесан. Много је тежа ватотвар, кад Министар изјави, да зна за несавесне заунуваре, па их држи у служби, него ако Министар на ривреде за ово кратко време није стигао да их овлао несавесне упозна.

| Т. Марјановић у овоме питању нашао је разгтопота да за све зло ако та има у шумској политантици, окривљује само нашу странку. Ја сам морао втоустати, да замолим г, Марјановића да израчуна |I M преброји време и наћиће да су Министри шума уп у последње време били много дуже његови призтватељи нето што су били паши пријатељи,

Ту околност не треба губити никако из вида; чзер ако је у привредној и шумској политици било птопогрешака, већи део одговорности мора да падне : вна њих самосталце, јер су они више у томе нижинистарству били. Ово је барем јасно.

Марјановић се упушћа даље у поређење не-

завжадашњих начелника шумарског одељења са саданшшњим начелником. Ја не знам колико се данашњем зесначелнику може замерити као стручњаку и његовој пожсправности као чиновнику, а не знам ни то, да ) нпли се може узети као апсолутно тачно, да се на шивише положаје треба да доводе само зјело богати гтађуди. Али тек у стварима, у питањима тим лизним јацтреба са више резерве говорити о људима. Ја ћу глодмах да изјавим да сам за г. Васића чуо и од ншногих самосталапа да му се стручност не спори а нисам чуо, да му се још тежи прекор у погледу "ниичне исправности са основом учинити може. Ми жоможемо као посланици и политички људи да се затретонимо и препиремо око извесних питања, али уевас молим поштедите људе без директних доказа Е О неисправности, да их са овога места са кога внад говоримо ником не одговарамо, не сумњичимо оним чега у њиховом карактеру нема. Ми можемо гибити задовољни правцем вођења ових питања, како | хеах је водио г. иптерпелант хотећи само да укаже BEA извесна Факта, павесне појаве, за које је и г. ап Министар Привреде изјавио да ће од своје стране уодреднти комисију која ће стање ствари испитати. ТИ кад сам г. интерпелант није предложио никакав „едшрелаз на дневни ред, ја молим да усвојите мој штрелаз да се за побољшање шумске политике учини визве што се може учинити и да Скупштипа преко зафве интерпелације просто пређе дневни ред.

1912. ГОДИНЕ 21

Потпредседник, Јаков Чорбић. — Има реч '. Милан Марјановић.

Милан Марјановић. — |P. Узуновић је почео свој товор са једним извијањем, велећи да је г. Министар Привреде казао: доцкан сте се сетили са интерпелацијом, могли сте је поднети шре годину дана, кад је било време да одговарам а не сада када је снег. Г. Узуновић тумачећи смисао Министрових речи на основу некаквих њему познатих човечанских особина, долази до уверења да је Министар казао: доцкан сте се сетили због снега који је пао. (Мин. Привреде: Показао сам на снег)! Да је тако требало да буде, да је ова интерпелација давно требала да буде поднешена, и да је снег разлог што се она сад подноси, и кал се то прима за објашњење оног израза „доцкан сте се сетили“, ја ћу папомепути, да опда кад је дошао г. Капетановић за Министра, није било снега, а интерпелација постоји из рапијег времена, а пре шест месеца пред њим је дело. /Чује се: 28. новембра). Г. ЏШетковић ми је казао да ми је та ствар могла бити повната пре шест месеци, кад је Министар дошао на владу и да је његова интерпелација дата пре него је снег пао.

Даље, господин је казао да сам ја изазвао њега да каже како је веће зло учинио г. Продановић што је задржао масу несавесних тумара него г. Министар који нема кад да отпусти несавесне шумаре јер не зна који су. Ја нисам казао да је г. Продановић задржао масу несавесних шумара, него сам казао да је признао протестантима да се секу и краду шуме због тога, што има несавесних чувара. У осталом, оно што је г. Продановић одтпуcrno, Tr. Капетановић је понова вратио.

Даље г. Узуновић вели, да сам ја о г. Васићу изнео ствари које но би требале да се износе о људима, који не моту овде да се бране. Ја о г. Васићу пшисам ништа ни изнео, него сам говорио о људима који су подносили рефорате о извесним шумским стварима, да овако и онако стоје, па кад је промењен режим они су полизали те своје реФерате па о истим стварима роферисали друкчије. Те је људе г. Министар узео за своје доглавнике, а то се односи не на г. Васића него на друге људе, то се односи на г. Милана Јовановића. А кад сам казао да Министар својим радом не уноси морал у државну службу, ја сам циљао на презадуженог Душана Опасића, који је понова враћен ни постављен под погодбом да „Орпској Земаљској Банци“ исплати зајам од 17.000 дин. А за потврду овога позивам се да прочптам дотични члан зак, о чин. грађан. реда који вели: презадуженом чиновнику нема места у државној служби, јер то достојанственост државне службе не трпи. Лакле, о г. Васићу ја нисам ни речи казао, нити у томе хоћу да исправљам свој говор.

Министар Народне Привреде, Милан Капетавовић. — На питање о Душану Опасићу ја сам хтео одговорити јутрос, али г. посланик није био ту. Другом приликом ја ћу одговорити, али сад не треба да се то питање уплеће. На то ћете питање, г. посланиче, добити одговор, нисте! јутрос били овде, иначе бих вам одговорио.

Потпредседник, Јаков Чорбић. т. Узуновић.

— Има реч