Narodna skupština

ИНТЕРПЕЛАЦИЈА

1 Господану Министну Унутрашњих Дела

Управа вароши Београда тендециозно, без икатонжвог стварног разлога, врло често забрањује „Рашилничке Новине“ (а тако чини и са млогим другим гонтистовима). А управник Београда у овом забранпађивању „Радничких Новина“ нарочито се истиче, зљеивлажући тај лист великој материјалној штети и омнтиме задовољава још и своју мржњу и освету, коју нувтајн према томе листу и партији коју тај лист толзаступа. | Управник Београда г. Гојко Павловић пре иззозвесног времена лично је денунцирао код овдашње нјовојне власти Димитрија Туцовића и Миливоја Тазандића, резервне официре, као да су ови тобож били РО 7 официрској униформи на једном социјалистичком тошбору, и ако то у ствари није постојало.

Управа вароши Београда, у последње време, ) опо свима квартовима почела је пеоправдано да опехапси, гони и злоставља раднике, нарочито оне нјохоји су организовани.

[ Питам Господина Министра:

____ Да ли су му познате ове ствариг

| - Ш«. мисли предузети да се стане па пут овом довабрањивању „Радничких Новина“, које врши управа тозбеограда и њен управник без икаквог оправдања. 1 Шта мисли предузети против управника госпоннина Гојка Павловића због оне денунцијације, коју н зе извршио према оној двојици људиг

| Је ли готов да стане на пут: гоњењу, хапшењу, # злостављању радника по Београду 2

15: Јануара 1912. год. Београд. Интерпелант, Триша Каплеровић

народ. посланик.

- Прилог „Народној Скупштини“

ИНТЕРПЕЛАЦИЈА

Господину Министру Војном

Господину Министру је врло добро познато, да је лист „Радник“ у месецу јулу прошле године доносио, како тадашњи заступник управника војнотехничког завода у Крагујевцу потпуковник Миодрат Васић проводи блуд са радницама, које раде у заводима, присиљавајући их и уцењујући.

Тај исти лист изнео је како потпуковник Васић шурује са извесним лиферантима и да је са њима у ортаклуку. Ту је он означен као човек, који, на тим лиферацијама хоће лично да се користи на штету државне касе.

Тај исти лист донео је да је потпуковник Васић једне ноћи лумповао са рачуноиспитачима, који су дошли да му прегледају рачуне, и лумповао је код лифераната, који лиферују заводу потребан материјал, и да је после тога лумпераја у најнепоштенијој намери напао на стан извесне породице.

Како су све ове ствари већ познате господину Министру, то га питам:

1, Шта је предузео да се сазна, да ли је све истинито што је овај лист изнео 2

2, дашто до сада потпуковник Васић није за све то тужио тај лист суду, ако би то била клевета и увреда 2

3, Ако је све ово истинито, мисли ли да потпутовника Васића преда истрази и судуг

15. јануара 1912. Београд.

Тод

Интерпелант,

Триша Каплеровић народни посланик