Narodna skupština

ваја ДВА расе ла. pa

__ НАРОДНА СКУПШТИНА

"о XXXIX., АЗЕДОВНИ САСТАНАК

18. ЈАНУАРА 1912. ГОДИНЕ

!М. РЕДОВАН САЗИВ ПЕРИОДЕ 1908—1911 ГОД.

| ХХХТХ, РЕДОВНИ САСТАНАК НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

| ПРЕДСЕДАВАЛИ: ПРЕДСЕДНИК, Андра Николић И ПОТПРЕДСЕДНИК, Јаков Чорбић СЕКРЕТАР,

Илија Илић

ва рисутни су били од господе Министара: Мичвар Финансија, Просвете и Црквених Послова, пбдтрашњих Дела и Народне Привреде.

тоПочетак у 9 часова пре подне,

а Шредседник, Андра Шиколић, — Отварам

У Х. редовни састанак. Изволите чути протокол-

пштвашњета.

(иаЈекретар, Илија Илић. — Прочита протокол

ПУДУШ, редовног састанка.

во редседник, Андра Николић. — Има ли привоба на протокол> (Нема),

тоа ротокол је примљен.

теМИвволите чути једну интерпелацију.

(поџекретар, Бад. Т. Филиповић прочита интер-

нлпију Јована Стојковића о подизању винограваттва у округу врањском. (Види прилог на крају

тиника). |

за редседник, Андра Николић. — Изволите 59 саопштења. го екретар, Бад. Т. Филиповић. — Г. Мини-

94— Војни известио је Председништво, да ће на зање посланика Г. Љубе Ђерасимовића о прооству официра одговорити одмах чим га Скупва буде ставила на дневни ред.

зс редседник, Андра Николић. — Одбор за зе и жалбе поднео је извештаје о молбама и вама које су му упућене на оцену.

Таволите чути г. секретара.

назјекретар, Рад. Т. Филиповић прочита три тиштаја одборска. (Види прилоте на крају за-

зиШредседник, Андра Николић. — Скупштина ће = ојаје време овај извештај ставити на дневни ред. п вја питања. г.г. посланика одговараће г, Мини=

4 Унутрашњих Дела.

“=

ко инистар Унутрашњих Дела, Марко Триф„#ћ. — |. посланик Ататоновић поставио ми је „ње, зашто начелник среза кључког није извраарешење Државнота Савета и зашто не врати оннвност незаконито смвњеног председника оп= се кладушничке у истом срезу.

што СТЕНОТРАФСБЕ БЕЛЕШКЕ 1911.

По овом питању тражио там телеграфски извештај од начелника среског п добио сам овакав извештај: „По решењу Државнога Савета није поступљено због болести потписанога. Ова болест наступила је од једном те потписати није могао дати предмет у рад другом чиновнику“.

Ја ћу данас још тражити понова извештај од начелника среског, да ми да ближе објашњење : како је та болест наступила одмах, те није могао овај предмет дати другоме у рад н наредићу, да одмах да предмет у рад другом чпновнику, те да се поступи по решењу Државнога Савета.

Радосав Агатановић. — Са обећањем г. Ми-

нистровим ја сам задовољан, а бићу задовољан н

са самим одговором, ако г. Министар учини да закон добије задовољења,

Болест апсолутно није постојала и то је само изговор г. начелника, јер болест ако би и постојала, она не би била од два месеца M нешто јаче. Међутим, решење Државнога Савета он је примио од пре два месеца па га све до сада није извршено изговарајући се само на своју болест. Ја мислим, да ће г. Министар предузети потребне мере. да се оваке болести не јављају више код његових чиновника.

Председник, Андра Николић. — На ред је одговор т. Министра на питање г,лг. Михајла Отојаковића и Марјановића. (Гласови: нису ту).

Онда прелавимо даље:

На реду је одговор на питање г. Агатановића.

Министар Унутрашњих Дела, Марко Трифковић. Посланик г. Ататановић поставио ми је питање : Зашто начелник среза лужничког од 1909 тод. па све до сада није спровео суду г. Јевту Вељковића, народног посланика, по тужби Ђорђа Поповића за против стајање и"увреду у званичној дужности.

Џо овом питању ја сам тражио извештај од начелника среза лужичког и он ме је известио, да је по том оптужењу г. Вељковића иследна власт завршила ислеђење и прекинула истрагу, али да је пиротски првостепени суд ноништио то решење

1