Narodna skupština

ПЕН Ка

riamrajy a Финанспског одбора. Ја сам Ono предложио пеовоме предлогу да држава гарантује интерес оне н „9, на коју ће се задужити Академија Наука шеуправе Фондова, за зидање своје зграде.

ннЧфинансиски одбор нашао је, сасвим умесно, " ото не прими, јер кад Академија Наука има на

. еме лепом месту вароши свој плац, кад опа има“

) олто својих новаца и кад јој ми преко тога да80 ~ ових 200.000 дипара, јасно је, да ће опда ашја од те зграде бити довољна гарантија Упранодондова за обезбеду позајмљене суме АкадеА 2. Али Финансиски је одбор мишљења — и то убелазао у свом извештају — да се може од стране sambe Управи Фондова загарантовати само камата товтвети новац, дотле, док зграда не буде тотова; _еаће интерес требати да се плаћа Управи ФонHR „ и пре него што почну падати приходи који веоолавити од онда, кад зграда буде готова.

) ма бих молио да Скупштина ово прими к знању

то ; став прими са овом допулом. (Чује се: да 1 оо унесе у текст). Није потребпо уносити, јер Ба | вашим пристанком влада имати овлашћење 7 оо унесе у буџет и онда he Скупштина ствар .HTMTH.

у редседник, Андра Николић. — (mraBbaM сашње: прима ли Скупштина чл. 1. а записаће

(H протокол шта је г. Министар Просвете изја-

Ш) (Прима).

вгодбјављујем да је чл. 1. примљен.

оне зволите чути чл. 2.

зогИзвестилац, Урош Ломовић чита чл. 2. како

(он:војен на првом читању (в. саст. ХХХУ).

у редседник, Андра Николић. — Шрима ли

птиштина прочитани чл. 2. (Прима.)

родбјављујем да је примљен.

онефвволите чути даље.

звеПавестилац, Урош Ломовић чита чљ 3. како овтвојен на првом читању (в. саст. XXXV). оф редседник, Андра Николић. тиају за реч.

— Господа се

O ва бих желео да знам хоће ли господа да гоГ 0 о целом члану или о појединим тачкама овога „а. (Чује се: о појединим тачкама). Кад гос= 'х хоће да говоре о појединим тачкама, онда 4 разделити овај члан на тачке. Молим г, изБлотоца да прочита тачку прву.

Јавестилац, Урош Ломовић прочита тачку

о

„чл. o.

Зи

»атредседник, Андра Николић. олшко за реч,

Не јавља

ипфрима ли Окупштина тачку прву 2 (Шрима.) Објављујем да је примљена. оневволите чути даљб..

звезвестилац, Урош Ломовић прочита тачку

6: заредседник, Андра Николић. — Код тачке

не јавља се нико за реч. инурима ли Скупштина прочитану тачкуг (Прима) Фјављујем да је примљена. „оашволите чути тачку трећу. јовезвестилац, Урош Ломовић прочита тачку

18. ЈАНУАРА 1912. ГОДИНЕ 3

Председник, Андра Николић. — Нико се не јавља за реч.

Шрима ли Окупштина тачку трећуг (Шрима.)

"Објављујем да је примљепа,

Изволите чути тачку четврту.

Известилац, Урош Ломовић прочита четврту тачку.

___ Председник, Андра Николић. Скупштина четврту тачку (Шрима.) Објављујем да је примљеца.

Изволите чути тачку пету. Известилац, Урош Ломовић прочита тачку пету.

Председник, Андра Николић. Узуновић.

Никола Узуновић. Ја, господо, због саме ствари не могу да пропустим и овај „дванајести час“ и да не учиним своју дужност, да не замолим Г.Г. посланике да овом мом тражењу, које сам код овога члана и код ове тачке истакло приликом првог читања, не поклоне опу пажњу какву она по себи заслужује, елиминишуђи све друго па ако хоћоте и моју маленкост која ту ствар креће. Ја бих молио Скупштину, из раније изнетих разлога, да се после речи: „Лазаревац“, додаду речи: „и Соко Бања“. Та кратка измепа која би од стране Народне Окупштине потекла, задовољила би једну опште народну потребу, а не само потребу онога краја. Јер, господо, видели сте, да Општа Државна Болница, која постоји у Бео-

Прима ли

Има реч .

"траду и која поред погрешке, која је учињепа што

је ту подигнута, траши још милионе за своју допуну, предвиђа се сада и сума од 300.000 ammapa за сиФилистичко оделење. Ја вас молим кад је реч о тој болести, да се не заборави, да је та болест у крајевама за које ја тражим ту измену, дошла са узрова који дају много више права оном народу да тражи од Народне Окупштине да, ту болест лечи, но што су узроци те болести код оних који у Београду од те болести болују. Кад је онај крај због војничке инвазије био те зле среће да оболп од те болести, имам права да молим да се једна најскромнија помоћ учини и додаду речи „и Соко Бања“ да се он лечи од недуга за које је он најмање крив,

Ја молим Народну Окупштину и ог, известиоца да прими те речи: „и Соко Бања“ иза речи: „Лазаревца“. Сиромашни народ сокобањског среза потпуно заслужује да му Нар. Скупштина да помоћ да добије болницу у којој ће се народ тога краја. лечити.

Известилац, Урош Ломовић. — Ја примам ту измену.

Председник, Андра Николић. т. Чеда Радовић.

Чеда Радовић. — И ја сам хтео код овог

члана и ове тачке да вас замолим за једну малу измену.

— Има реч

Овде је дата помоћ среву левачком за подитнуће болпице у суми од 80.000 дин. Има још један срез коме је нужпо да подигне болницу, то је срез јасенички округа крагујевачког. Тај срез има већ 20.000 динара новца у Управи Фондова и ове је