Narodna skupština

19. ЈАНУАРА

Благоје М. Илић. — Са радом г. Министра »ПТросвете п Црквених Послова ја бих као инлвркопу шелант могао бити задовољан. Ја ову интерпелаПизикију, вослодо посланици, нисам поднео ради те тооттоспође коју, ја изјављујем овде, у свом веку нимеубам видео, нит је познајем, нето сам је поднео медсамо зато, што ми је то један згодан пример да тен Народној Скупштини скренем пажњу како се закон о авннародним школама, који је довољно нејасан и који отшшто пре треба мењати у свој његовој целини, како · зосе он изиграва. То је једно, а друга је ствар то, пвикако у пашем Министарству Просвете и Црквепих зоб Послова, на жалост, администрација је таква, да | 59G6e о томе дугом осуствовању ове наставнице као отшшшто рече мало пре г. Министар, сазнало тек поотшишто сам ја поднео интерпелацију. Дотле Мини(зтостарство Просвеле и Црквених Послова чинило се опвашсолутно невешто према њој, а верујем да такви паширимери нису усамљени и верујем да такви несаозивесни наставници дају повода г. посланицима да пеннападају све учитеље. У одбрану вредних и сагознвесних учитеља ја сам поднео интерпелацију да хнобих показао, да, ако су појединци несавесни и ноннеисправни, да у оцени рада учитеља посланици јацттреба да буду пажљиви и да нападају само оне понкоји заслужују да буду нападнути.

Ово место Јошаница, изгледа да је збиља зле ктосудбине, да је Министарство Просвете ни Црквених зол ослова о школи у томе месту, и ако ту школа 'ошшостоји већ пре тридесет и више година. и ако је оншшкола подељена, најмање водило рачуна. Ја ћу ишечвам навести само овај пример. Пре постављења етоСтаније Пауновићке за наставницу првог и другог тевдравреда у јошаничкој школи, учитељовао је у тим 'адоодељењима неки Лратољуб Андрејевић, један млад птвјучшитељ. (Он је конкурсом добио Јошаницу. Он је 'фитумро од туберкулозе у априлу месецу 1909. год., ни знате шта је Министарство Просвете и Црквенених Послова радилог Оно није знало да је његов Руучитељ умро, већ је и даље отварало кредит код шиннишке блатајне за његову плату, па пошто сам ја свиз Јошанице новембра месеца, добио извештај да чтаљуди траже учитеља, тек се онда Министарство у Просвете и Прквених Послова присетило и казало, Оезбиља је човек умро и тек онда нађена су акта ни обустављен је- кредит за њега, који су дотле од плаприла месеца слали нпачелству округа нишког. деИћад се у Министарству Просвете и Прквених Потовослова могу такве погрешке дешавати да своју герадну снагу за коју народ доста жртава даје за јожкоје смо само државним Бупетом преко 4,000.000 внллинара вотирали кредита, кад Министарство Пронлевете о томе толико рачуна води, онда није низвакво чудо кад се деси онај малер да се мртав тучитељ плаћа кроз неколико месеци и није чудо тишто је Станија Пауновићка, злом судбом, била навимењена тој школи јошаничкој још пре две године, ба Јошанице није до сада ни видела.

Онај свет у Јошаници није крив за такав рад пи ММинистарства Шросвете, нису крива ни она деца, иннити она онштина. Не може се допустити једноме фалржавном чиновнику, да може годинама боловати; · нсон може боловати, али не као активни чиновник; | ни учитељи имају права на боловање годину дапа, ут ка то се по општем принципу, који је предвиђен у

13

== = IU и леви летне ис ретсиирр

1912. _ТОДИНЕ_

тач. 3. чл. 69. зак. о чнновницима грађан. реда треба и према нама учитељима да примепи и примењује се. Кад је већ лекарска комисија утврдила, да је т-ђа болесна, онда молим г. Министра Просвете, да после њеног толиког боловања што пре Просветни Савет реши по том предмету, верујући да ће допети одлуку, да се :-ђа стави у пензију, а да тамо пошаље што пре учитеља ва то одељење. Јер, није право да учитељ, који постоји у другом оделењу врши замену већ две године. Ја се надам да ће г. Министар што пре ту ствар рашчистити и верујем да ће урадити, да се овакве ствари више не дешавају.

Потпредседник, 08503 Чорбић.

Узуновић.

Никола Узуновић. — Лепа је појава да се уочило, да је иптерпелант ову интерпелацију поднео збиља због тога, што му је стало до тога да школе раде и да деца пе остану без наставе због оваквих и сличних примера. Ја то изводим нарочито отуда што време, за које се све ово дешавало од две године, казује, да ту известан добар део одговорности министарства просвете, ако какве одговорности има, има да подпесу пи опи министри који су пријатељи г. интерпеланта. Значи, да је њему било стало до ствари и зато је ову ствари

· кренуо. Овим поводом, тосподо, мени је згодно, да се придружим налажењу г. интерпеланта да је та јошаничка. школа, у опште село Јошаница, збиља, зле среће у погледу школског питања и да замолим гр. интерпеланта да самном заједио скрене пазвњу Министру Просвете, да зло по школу и наставу не долази само од тога, што има оваквих случајева, да се болује и одсуствује тодинама, већ да долази п да може доћи и због тога, што се нађе по који учитељ који, и ако се води да је на лицу, да је у школи, и да у школи ради, ипак због извеспе своје склоности тако мало у школи ради, тако се понаша, да би било велико питање процента од чега долази већа штета, да ли од одсуствовања или од онаквогт рада, какав је рад учитеља јошаначке школе, ако сам добро обавештен о свему ономе, што је противу њега изнето, а који се сав материјал пред Министром Просвете палази.

Ако би то било све истина, онда је молим г. Министра росвете да, поступајући правилно у овоме питању о учитељици Јошаничкој, тако исто правилно, ревносно и брзо да поступа у питању о извиђању тих изношења противу јошаничког учитеља, и не тражим ништа више него само то да на основу онога што је пред Министром, а у то питање да ли је тај учитељ исправан или није, ја нећу за сада да улазим и да претпостављам ништа и не интерпелишем ништа о томе — већ само молим г. Министра да ту ствар извиди и законску одлуку по томе предмету донесе, како би деца јошаничка добила школу и наставу како треба а грађани Јошанице видли једном у овој школи стваран рад, јер они на ту школу много дају.

Потпредседник, Јаков Чорбић. — Има реч г. Блатоје Илић ради личног обавештења.

Благоје М. Илић. — Господо, нити ја за овај случај кривим раније министре просвете нити садањег Министра Просвете: јер ја верујем да Министар Просвете који има онолико опсежног рада

Има реч