Narodna skupština

32

Но у свима овим случајевима и где је год могуће, стражари треба да употребе најпре хладно оружје.

Олужба финансијске страже непрекидна је; она траје и дању и ноћу, па ма то било скопчано и с опасношћу по живот.

Чл. 28.

Царински органи, вршећи службу, власни су у царинској зони у којој олуже, дању и ноћу, у случају оправдане сумње, задржати на друмовима и ван ових кола и друга превозна средства, носиоце с робом и извршити преглед робе, па према потреби превозна средства с робом и лицима спровести царинарници.

II Пријава и предаја робе царинарници (1202 0)

За робу која се увози одређеним путовима ма у каквој намери у земљу, или кроз њу провози или из ове извози, мора се поднети пријава а роба до свршетка царињења остати код најближе царинарнице. Роба која би прошла најближу царинарницу без задржавања сматраће се као кријумчарска и с њом ће се поступити по одредбама овога закона.

Садржај п облик пријаве прописује Мини-

стар Финансија. Пријава мора бити писмена и у њој се мора означити намера о робом. Од неписмених вовилаца односно доносилаца, царинарница ће примити усмену пријаву и на основу њиховог исказа попунити образац пријаве што бе увек назначује. Пријаву не подносе путници за свој путнички пртљаг као и за робу, коју носе, ако вредност њена не износи више од 900 дин., као ни трговачки путници који собом носе угледе без вредности, или у вредности до 200 динара, ако хоће да на њих дажбине плате, а да угледе не огласе на повратак. i Ако путници не хтедну одмах робу подићи и дажбине платити, биће дужни да поднесу пријаву, а ако ни то не учине, паринарница, ће поступити као са робом бев сопственика, (чл. 137, тач. 2.).

Чл. 90.

Ако се царинарница не би налазила на самој граници, но би од ове била удаљена најмање за 1 километар, доносилац ће је показати најближој царинској стражи или одељку који ће примити упутницу и сравнити колета са њом, не отвара“