Narodna skupština

порекла, или учинити извесне олакшице у погледу доказивања порекла робе.

Уверење о пореклу не мора да гласи на сопственика робе — подносиоца декларације, али се мора у свему слагати са самом робом.

CITANO IP

За сву робу која се увеве, извезе пли провезе мора се поднети статистичка пријава. Њу попуњавају и подносе декларанти приликом декларисања робе. У случају усмене декларације дужни су царински органи попунити статистичку пријаву, а исто тако и код поштанског саобраћаја.

Статистичка пријава мора садржавати : врсту робе, количину (нето или бруто) изражену у јединици мере, земљу порекла код увоза, земљу определења код извоза, а код директног прововза земљу одакле је роба експедована и земљу где се роба упућује; вредност робе, начин транспорта, текући број декларације или ситничког бележника и друге податке које Министар Финансија пропише.

У статистичку пријаву податке о наплаћеној царини уносе царински службеници који су прорачун царине извршили. Истовремено цариноки службеници су дужни да у статистичку пријаву унесу број декларације или признанице ситничког бележника.

Статистички подаци из пријава смеју се употребити само у циљу званичне статистике или какве друге државне потребе.

Ове податке сређује Царинска Управа и публикује их у својим тромесечним и годишњим издањима или према потреби.

Чл. 52.

Кад царинарница прими декларацију са свима потребним исправама, којима се царињење условљава упућује је ревизору и царинику који су дужни сравнити декларацију са дотичним исправама и уверити се: гласи ли товарни лист, коносемент и реверс на сопственика подносиоца декларације. Ако нађу да је у том погледу све исправно, и да се остале исправе односе на пријављену робу приступи оцењивању: да ли је декларација тарифски правилно, чисто и читко написана. Нађу ли да се приложене исправе не односе на поднослоца декларације и робу, или да декларација није чисто, читко и правилно тарифски написана, враћају декларацију царинарници да је врати доноспоцу као неисправну, назначивши на њој у чему се неисправност састоји. У противном ако је у овом погледу св

: 5 e:

на