Narodna skupština

| НАРОДНА СКУПШТ

Указ гласи: ми

ДЕ пред РИКИ ПЕРЈЕ По милости Божјој и вољи Народној Краљ Србије

На предлог Нашег Министра Финансија, а по саслушању Нашег Министарског Савета, решили смо и решавамо:

Овлашћује се Министар Финансија да Народној Окушштини, сазваној у четврти редован сазив за 1. октобар 1911. године, може поднети на решавање предлог закона о уређењу Државне Штампарије. -

Наш Министар Финансија нека изврши овај указ.

2. октобра 1911. год. у Београду. ; ПЕТАР с. г. Митистар Финатсија,

Стој. М. Протић с. р.

(Види писмо Мин. Финансија, предлог и мишљење Државног Савета на крају овог записника). ES. Председник, Андра Николић. — Господо, овај је предлог упућен био Окупштини још у прошлом сазиву. Он је био код Финансиског одбора, па није свршен. Ја мислим да није потребно да та сад читамо. Одобрава ли ОСОкупштинар (Одобрава.) Упутићу га одбору, кад буде састављен Финансиски одбор.

Изволите чути једну интерпелацију.

Секретар, Рад. Филиповић |прочита интерџелацију г. Михајла Ј. Борђевића и другова упућену на г. Министра Војног која гласи: (Види прилог на крају овог записника.)

Председник, Андра Николић. — Интерпелација ће се упутити надлежном Министру.

Изволите чути оставку г. посланика д-р Томе Милића.

Секретар, Рад. Филиповић чита:

Народној Скупштини Част ми је изјавити да дајем оставку на, свој посланички мандат и молим Окупштину да ми је уважи. 9. октобра. 1911. тод. Београд. Д-р Тома О. Милић, народни посланик.

Председник, Андра Николић. — Ми имамо стални верификациони одбор. Молим за. одобрење да упутим то још данас верификационом одбору и да та замолим, да се састане и да поднесе што пре извештај. Одобрава ли Окупштина 2 (Одобрава).

Тосподо, сад имамо, према закону, на дневном реду, да Скупштину поделимо у секције. Према броју посланика биће у секцијама од 1— У]. по 28, 2 у седмој 22 посланика.

Посланик Сима Катић јавља се за реч.

Председник, Андра Николић. — Изволите Г. Катићу. Сима Катић. — Господину председнику На-

родне Окупштине послао сам поштом јуче оставку ·

Tr. Милуна Лукића, народног посланика, и Ту је

ИНА.

оставку т. председник примио и требао данас да је саопшти Народној Окушштини. Међутим ја видим, да та оставка није Окупштини саопштена;

Да се не би мислило, да сам ја на некакав незгодан начин дошао до те оставке, ја имам пре свега да изјавим Народној Скупштини, да имам писмо г, Лукића, којом ме моли, да ту оставку предам Народној Окупштини. Ја видим да је сад прочитана оставка једнота другог посланика, а ова, је прећутана. -

Дакле, допустите ми да прочитам Народној CRyHштини то овлашћење, које сам добио од т. Милуна Лукића. Оно гласи овако:

Јовац, 80. јула 1911.

ГТосподину Сими Катићу Ћуприја. Поштовани тосподине,

После шкандала, кога сам направио, увиђам, да ми није места међу вама, па с тога вас молим да. саотштите друговима на нашој листи као и г.г. варошким посланицима из нашег округа ово моје писмо а са мојом оставком, коју овде прилажем, чините употребу, како вам част и дужност налаже, и Т. д.

(6 поштовањем Милун Лукић, земљораднив.

Дакле, ја вас молим, да ми овде у (Свуштшттини кажете, шта је с том оставком и зашто и она није јутрос овде прочитана.

Председник, Авдра Николић. — Ради објашњења и г. посланику, а и Окупштини, кад је пред њу ствар изнесена, имам да изјавим ово:

Оставку сам јутрос поштом добио. Кад сам потражио т. Милуна Лукића, да га о том запитам, рекли ву ми, да је депешом због болести детета одазват и да ће данас бити у Београду. Ја сам онда ствар одложио, да то питање изнесем сутра.

Тосподо, сад по закону има Окупштина, да се подели у секције.

Као што рекох, од прве до шесте секције биће по 23 а у седмој 22 посланика. То ће се извршити коцком. Г. секретар ће сад прочитати имена и молим да узмете на знање, како ће секције бити распоређене. Шретходно ћемо изабрати три контролора.

Секретар, Мих. Јовановић извлачи из кутије листиће са именима контролора: Мите Исаковића, Ђорђа Благојевића и Проте Милана Ђурића.

Председник, Андра Николић. — Приступамо подели скупштине у секције.

(Настаје подела Скупштине у секције извлачењем листића из кутије са мменшма 22. 010сланина. Листиће извлачи секретар г. Андра Цветковић и предаје контролорима).

Председник, Андра Николић. — Изволите чути, како су секције распоређене.

Секретар, Рад. Филиповић чита:

Т. Секција. Сотир Балтезовић, Сима Златичанин, Маринко Марковић, Живојин Хаџић, Урош Ломовић, Станча

ћ