Narodno blagostanje

поштарина плапена у FOTOBJ.

__ГОДИНАП. || БЕОГРАД, 23. МАРТА 1929. ГОДИНЕ | |

Уредник: Д-р ВЕЛИМИР БАЈКИЋ

Власник: АЦА ПАВЛОВИЋ, адвокат

(ЗА НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ А. Д)

РЕВОЛУЦИЈА РАЧУНИЦЕ

ЈЕДНА СЦЕНА НА ЧАСУ ИЗ РАЧУНИЦЕ

УЧИТЕЉ: „Од четири проста вида рачунања имамо пре свега сабирање и одузимање. Сабирање је рачунска радња, где се два или више сабирака скупљају у један број, који се назива збиром. Збир је већи од највећег сабирка. Одузимање је рачунска радња, где се један мањи број одузима од већег. Број који се тако добија назива се разликом“.

УЧЕНИК МОРИЦ БЕНЦИОН: „Мој тате каже, господине, да је то рачунање застарело. Данас је сабирање исто што и одузимање. Ево како мој тате то доказује.

У земљи Страдији биле су четири банке: Аграрна, Занатска, Трговачка и Индустријска. Како је свака од њих имала по 100 милијона главнице, то је збир њихових главница износио 400 милијона динара. Тако је било по старој рачуници.

Једног дана су се спојиле Аграрна и Занатска у нову банку под именом АГРАЗ. Главница нове банке изнела је 80 милијона, место 200. По том се спојила банка Аграз са Трговинском у нову банку ТАГРАЗ, а главница је утврђена на 90, место на 180 милијона динара. Најзад се Таграз спојила с Индустријском у нову банку ИТАГРАЗ, чији је капитал утврђен на 80 милијона.

Тако збир од 4 стотине није 400, већ само 80!