Narodno blagostanje

18 маја 1929, |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 235.

т. Павловића снужденог као никад дотле. На наше питање шта {e се догодило, показао нам је он руком на окна и ми угледасмо, кроз једну дебелу пев куља мутна прна вода. — Вода» запитасмо ми,

— Да, вода — одговори г. Павловић и опсова У место

да радници извлаче угаљ, извлаче воду. Г. Павловић је био'

издржљив као мачка и најзад успео да прода свој рудник Сисевац ономе, коме га је наменио од почетку: Сопственику цементаре у Поповцу. Ето, тако је постало Француско(Српско Друштво Индустрије Цемента и Угља.

Угаљ сисевачки је првокласног квалитета. Потребно је било само васпоставнти повољна саобраћајна средства. То је урадила Управа Француско — Српског Друштва за Индустрију Цемента и Угља; она је израдила пре свега железнипу ускога колосека између Поповца и Давидовца на прузи Параћин — Зајечар; затим је изградила ваздушну железницу између Сисевца и Поповца, најзад изградила је пругу ускога колосека између Сисевца и Сењске пруге. Тиме је створена могућност за повољан транспорт угља и цемента. Тако је било омогућено сисевачком руднику да своју производњу подигне у 1927 г. на 4500 вагона а у 1928 т. на 6.600 вагона, од чега је 1500 вагона потрошила сама цементара. 5 Кроз десетак дана ставиће се у погон ново оделење цементаре. Друштво је одлучило да доврши систем саобраћајних средстава тога предузећа, о чему служи као доказ

чињеница, да су акционари поставили за директора једног

од великих администратора и организатора г. Вергонеа. штво стоји пред новим полетом.

Дру-

пениса

излаз из

Председник Управног Одбора је г. Арнолд а потпредседник г. Д-р Фердинанд Грамберг.

Навил,

Главница друштвена износи 20,000.000.— динара, од чега је 13,000.000 — уплаћено у току 1928 г. Повериоци износе округло 7 милиона. У активи се налазе: земљиште и концесија са 1,080.000, железничке пруге и телефон 5,290.000, зграде 5,208.000, машинерије алат и т.д. 7,689.000 и нова фабрика са 14,000.000 динара, и све је то отписано за скоро 6,5 милиона. Отпис у 1927 години стајао је још много повољније, пошто су у току 1928 г. инвестиције повећане за преко 15 милиона динара, ·

Бруто добит износи 7,620 хиљада дин. од чега је отишло: на плате 1,262 хиљаде, на таксе и порезе 1,122 хиљаде, на камате по текућим рачунима 1,318 хиљада, на опште трошкове 1,182 хиљаде, на амортизацију 1,285 хиљада, Чиста добит износи 1,000.000.— динара, а из прошле године пренесено је 443.000.- При томе треба имати у виду да је главница од 20 милиона уплаћена тек у 1928 г.

У активи налази се позиција хартије од вредности од 526 хиљада дин. која ће се изгубити у овој години, пошто то представља бонове ратне штете, који су уновчени. Позиција дужници износи 2,651 хиљада, и свакако да она представља најниже стање у години пошто подузеће продаје угаљ и држави, а и цемент приватницима на кредит.

Акционари су врло задовољни својим подузећем, али би свакако били још задовољнији кад би питање затворених вагона на прузи Параћин—Давидовац било повољно решено. Обавештајна служба

— Изборни проглас Лебр партије, који је изашао првог маја, не садржаје ништа новог, али нема ни много старог. Од многобројних програмских тачака, које је прошле године партија поставила, остале су само неке, за које су сматрали да их могу изнети пред изборнике. Мора се тачно и прецизно посматрати, па да се нађе разлика између · либералног и радничког програма. Од великог програма со цијализаније остало је само национализирање рудника. Нешто радикалнији него либерални су предлози о пореској ре» форми.

Што се тиче незапослености и општег мировног програма, ту нема разлике, јер ту се либерали не могу надвисити. :

Са овим својим изборним прогласом, Лебр партија напустила је социјалистички програм.

= Дунавско-савска-јадранска желеизница (бивша зустриска 5идђаћп, исказује у својим завршним рачунима добит од 86 хиљада златних франака.

— Румунија води са чехословачком индустријом преговоре, ради набавке већих количина артиљериског и жандармериског оружја. Реализација тих лиферација зависи од тога, дали ће румунској влади успети да пласира у Чехословачкој, по чехословачкој влади гарантиран зајам.

— Форд-мотор компанија је своју продукцију у априлу текуће године опет много повећала, и то на 190 хиљада аутомобила, према 150 хиљада у месецу јануару.

— Немачки Рајхстаг расправља сада о великој пореској реформи. Ради се о следећим законским пројектима 1. о изједначењу пореза, 2. о једнообразном порезу на земљу; 3. о једнообразном порезу на занате 4. о изједначењу пореског поступка и прилагођавању на пореске законе Рајха, и 5. о прелажењу чиновника у пореску службу Рајха.

Обадва пројекта формално-правног карактера (4 и 5) само су конзеквенце темељних законских пројеката о изјед-

начењу пореских закона, који до сада нису били јединствени, него је свака државица имала своје пореске законе, који су регулисавали порезе на земљу, зграде и занате.

— бог непогодне монешарне ситуације у Лондону и Њу-Јорку — јавља Еуешпр Standard — H3BeCaH број иностраних пројектованих зајмова сада су ин суспензо, очекукујући једну повољнију прилику. Ради ce o зајмовима Југославије, Аустрије и Бразилије.

У међувремену су неке државе предпостављале да се обрате на унутарње тржиште, као што то показује случај Немачке.

Португал је одбио пројекат једног зајма за стабилизацију због тешких услова, који су тражили, и Аустралија је објавила данеће тражити зајам из Њу-Јорку заовај моменат. Коначно, и Аргентина је отклонила једну понуду учињену са стране једне групе америчких банкара.

— За албански монопол бензина натјечу се, према „Најер Винер Тагблат-у", енглеска, америчка и талијанска

петролеумска друштва. Монопол је прописан на темељу јед-

ног новог закона. За изградњу једне пиваре у Албанији конкуришу талијанска и енглеска предузећа.

У Америци се продоје годишње око 7 милиона комада аутомобила, од чега је више од половине половна, употребљена. Тако велики обрт има да захвали органу за финансирање продаја половних аутомобила. Али се у последње време показало то као веома штетно по повериопа. Финансирањем на рате омогућено је и онима, који немају довољно средства, да купе аутомобил. Ти наравно, престану са плаћањем у моменту када аутомобил није више ни за какву употребу. Отуда у најновије време покрет да се продаја аутомобила на рате избаци из института за финансирање продаје аутомобила.

— Министар финансиије либералне владе у Румунији Винтила Браћану израдио је 1924. закон о комерцијализацији државне имовине. Влада Маниу хоће да тај закон ре-