Narodno blagostanje

„(Ема 0. _____

бије im dai u zadnji čas spase svoja · potraživanja, bez ikakova obzira što će onda još jače štradati oni vjerovnici, koji kreditiraju u robi i koji poslijedni doznaju da je situacija dužnika prekosna.

| Krizu, koju danas preživljuje. Beograd, proživio je Zagreb, doduše u mnogo blažoj mjeri pre 4—5 godina kad je bila inagurirana politika deflacije. On se je danas već potpuno oporavio i dogadjaji kao u Beogradu potpuno Su isključeni. Slabost beogradskog tržišta, olakšati će ехрапаји privrednika iz zapadnih djelova države, u prvom redu iz Zagreba, koji sve više i više zahvaćaju ierena po čitavoj državi. Južna Srbija, možda da je bolji komitent Zagreba nego i samog Beograđa.

_ Na deviznom tržištu morala je Narodna Banka interyvenirati nešto jače nego u prošlim tjednima. U ponedeljak je dala 8 milijona dinara a u uforak i sredu po 4 milijona. Ta jača potražnja nema ali ništa naročitoča. Slučajno se više firma rešilo da uredi svoje obaveze prema inozemstvu. A i olakšanje situacije ma InoVčanom tržištu imalo je poslijedicu da je potražnja sa devizama bila nešto jača. Napetost novčanog tržišta uvijek djeluje loše na poiražnju za devizama jer trgovci nemaju gotovine sa kojom bi kupili devize, a novčani zavodi nećkaju se da kod napetog tržišta nabavljaju devize na kredit.

Eskomptiranje švedskog zajma primljeno je veoma povoljno. U zapadnim djelovima države, gledalo se sa dosta pesimizma na održanje stabilnosti kursa dinara. Sada, kada devizna zaliha iznaša preko milijarde dinara, situacija se gleda sa mnogo više optimizma. Uslijed toga i tesauriranje deviza znaino je slabije nego šio je to bilo zimus. Kod dionica noyčanih zavoda interes je nešto veći nego što je bio ranije. Dionice Srpske banke bilježe porast od 5 dinara. Doduše sam zavod nastoji svim silama da zapriječi nagli porast svojih dionica. Nu u tome kako vidimo slabo uspijeva. Potražnja je svakog dana sve veća i меса а роmuda je nikakova. Porast kursa mogao bi se zapriječiti tek onda, ako bi se davalo dovoljno robe. A to nije slučaj. Uslijed toga je za predvidjeti da će kurs i dalje da raste. Kod industrijalnih papira nema ništa naročitoga. Gutman je radi dogodjaja u Pešud nešto slabiji. Za to je Slaveks znatno čvršći. Dionice Brodske tvornice vagona znaino su čvršće. Izgleda da poteškoće Simeona Krausza ni najmanje ne tangiraju brodski vagon. Dionice koje on ima nije mogao prodati a ni ne može ih ni danas jer su sindicirane. Pored toga izgleda da će se i sa Krauszom naći jedan aranžman i da neće doći do jačeg potresa.

Prekomorska plovidba na Sušaku povisuje dioničku glavnicu od 4.833 milijona na IO milijona dinara. Dionice glase na

1.000 dinara nominale a trguje se u privatnom prome{u sa 6.700 = 6.800 dinara. Emisioni kurs je 1.000 dinara i svaki dioničar na

jednu staru dionicu ima pravo da upiše jednu novu. Prema tome uvjeti su za akcionere više nego kulantni. Na 4.838 milijona dinara polučen je isti dobitak od skoro 3 milijona dinara. Dakle mo gućnost isplate dividende od 60%. Kako vidimo našem parobrodarstvu i to onom, koje nema nikakve subvencije ide dobro. Radi toga je i razumljivo što je inieers za dionice parobrodarskih društava sve veći i veći. 'Ragusea nešto slabija i to radi nove emisije. Dioničari moraju uplatiti 20 milijona dinara a to nije lako smognuti. Oceania je nešto jača. -

Београдска Берза

У току ове седмице су на иностраним тржиштима све девизе биле веома мирне једино је Берлин се нешто мало поправио, те је нотирао у четвртак у Цириху 123.30, а и код нас се је Берлин попео изнад обичне позиције на 13.5175, док његов средњи курс изнаша у току ове седмице 13.499 и то већ под утицајем скока од четвртка, а његов средњи курс од прошле седмице је износио 13:495.

Наш динар је у иностранству потпуно стабилан те иностране нотације не показују ни најмањих флуктуација ни промена. . .

„На нашој- берзи · су: остали недељни: средњи: курсеви |

од -Аметердама, Њујорка; Париза, Прага и Цириха у. размеру ка средњим курсевима прошле: седмице. непромењени,

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ.

Страна 237

док су све остале девизе по нешто мало поскупиле. Обрт у девизама је износило 36,415.000 динара а у прошлој седмици 28 милиона (3 састанка). Највише је било трговано са девизама Цирих (11,354 милиона) Лондон (9,734 милиона) Праг (5 милиона) док су остале девизе имале обрт од 10 милиона динара.

У прошлој седмици смо напоменули, да је приватна понуда извозничких девиза потпуно подмирила тражњу. У

| овој недељи то код повећане тражње више није случај, те

је у току ове седмице Народиа Банка била принуђена, да интервенише и да са своје стране припомогне подмирењу тражње.

Рента Ратне Штете је у овој недељи почела да нотира испод курса последњег састанка прошле седмице те је нотирала у четвртак 407.50 до 409; на крају састанка чак и више. Њезин средњи курс изнаша у овој седмици 409.795 а у прошлој седмици био је још 411.66. Терминска роба се је у самој седмици неколико појачала и нотира децембар са 434.—434.50 док је децембар упоређен са курсом прошле недеље нижи за два поена. Обрт у Ренти Ратне Штете је у току ове недеље износио 816 милиона динара од тога највише децембарских закључака, а у прошлој седмици само 2.5 милиона (3 састанка).

Народна банка је одржала курс од прошле недеље Натегнутост између понуде и тражње, која је износила 200 до 300 динара одржава се и даље. Али је до закључака ипак дошло и то код курса од 7650—. Обрт је износио само 38.000 динара. У прошлој недељи није било закључака, а пре четрнаест дана је био средњи курс 8027,50.

(Остале хартије од вредности како државне тако приватне веома слабо су рађене. Затегнутост на новчаном тржишту и пословне депресије имају свој утицај и на тржиште ефеката. Тек у другој половини текуће седмице, кад се је појавила Народна Банка као купац 7% Инвестиционог зајма, дошло је у том папиру до повољније тенденције. Средњи недељни курс 79, Инвестицноног зајма је био 85 а у прошлој недељи 84.75 што показује, да се је та папир у курсу нешто поправио. Обрт који је у прошлој недељи био врло незнатан, износи у овој седмици 189.000 динара.

4% Аграрне обвезнице имају у овој седмици курс од 52.50 а рађено је било свега за 445.000 динара.

У акцијама новчаних завода није било много рађено и у колико је било посла, то је понајвише од екзекутивних продаја. Закључака је било код Београдског Кредитног Завода по 900.—, код Заложне Банке по 620—, код Врачарске Задруге 443—.

Код осталих приватних хартија од вредности је било нешто понуде и неколико тражње, али до закључака није дошло.

Робно Тржиште

У току прошле седмице међународна робна тржишта не показују нарочитих промена. Ниједна од важних сировина нема чврсте тенденције те је због тога слика робних тржишта доста мирна. Метали, угаљ, памук и свила имају сталну тенденцију, дрво нешто мало чвршћу а житарски производи, шећер, кафа чај,пиринач, коже, и гума имају падајућу тенденцију и врло лабаво нотирају те су цене, нарочито житарских производа, и у току ове седнице јоши даље. "попустиле. Замореност и општу резервираност тражње и чак и понуде, која се је примећивало у току прошле недеље а која се осећа већ од свога почетка овог месеца, је и овој седмици од одлучујућег значаја за констелацију међународних робних тржишта.

Житарски производи имају, као што рекосмо лабаву тенденцију. Јене су и даље у опадању али се сада ипак не могу констатовати овако велики падови и трзавице као што је то био случај у прошлој седмици. Хладније време, које се региструје у последњим данима у читавој Европи, одмах се је прихватило као хосистички фактор те