Narodno blagostanje

ИЗЛАЗИ СВАКЕ СУБОТЕ.

ПРЕТПЛАТА: До краја јуна 1929. Дин. 100.До краја године 1929. Дин. 240.На три месеца Дин. 60.Поједини број Дин. 7.—

Годишња претплата за иностранство шв. фр. 40.— или Дин. 440.—

пета RR E Ir O ur rerna ari ri rrirr==

НЕДЕЉНИ ЧАСОПИС ЈВЕДНШТВО 1: ОДМВННСТВАКЦА

Боотрад, Касина 13.

Међуградски Телефон 35-44. — Телефон 13-50

Цене огласа утврђују се споразумно.

Новац за претплату и огласе по-

лаже се на Чековни Рачун код Пошт.

Штедионице Београд Бр. 50.924. или пошт, упутницом.

Уредништво прима само написе који нигде нису објављени.

_БРОЈ 15. 10

Садржај:

1. Читаоцима и претплатницима. — 2. Ргоћ. У. Возепбегд: Ргедаја ргедихеса. 3. Krunoslav Pengvić,, Nač. Pomorskog Odelenja Ministarstva Saobraćaja, Beograd Naše pomorsko brodarstvo i državne subvencije. — 4. Догађаји и проблеми: Писмо г. Новака Поповића, инжињера. — ШКкујапоз Komunalnih Stedionica. Koncentracija u rečnoj роман. — Шта нам носи ова година. — једна дангуба. — Еволуција американског банкарства. — У Швајцарској Бог је прво створио писмоношу. — Конкуренција између Немачке и Француске на балканском тржишту. — Око концентрације шећерне индустрије у Чешкој. 5. Д-р В. Бајкић: Анализа биланса Француско-Српске Иидустрије Цемента и Угља, А. Д. Београд. — 8. Обавештајна Служба. — 7. Недељни преглед тржишта.

Prof. W. Rosenberg, Beograd.

PRE

АЈА РЕНЕ

ОХЕСА

l. Pojam i terminologija

Poiam „preduzeće“ nije poznat jugoslovenskom zakonodavstvu. Trgovački zakonik' za Kraljevinu Srbiju, zakon o radnjama pominju firmu i radnju, koje su samo pojedini elementi mnogo šireg pojma „preduzeće“. Tako isto i drugi zakoni, koji važe za ostale pokrajine. Projekt zakona protiv nepoštene utakmice upotrebljava izraz „preduzeće“, sa primedbom u obrazloženju, da se ovome pojmu ne daje legalna definicija, utvrđenje pojma ostavljena je judikaturi.

Pojam preduzeće nije samo jedan od najoslavnih principa irgovačkog prava, već je uveden i u pozitivno zakonodavstvo mnogih naroda. Cast unošenja pojma „preduzeće“ uzakonpripadanemačkomtrg.zakoniku 1897. koji upotrebljava dva naziva za skoro iste pojmove „Handelsgeschait“ (napr., či. 22-25) i „Unternehmen“ (napr. čl. 2). Neki pisci tumače prvi termin ne kao preduzeće, nego kao radnju, ali, po mome mišljenju, i pod jednim i pod drugim od gore pomenutih naziva zakonik razume preduzeće.

_ Nije samo takav napredan zakonodavac, kao što je nemački, koji u opšte hrabro preivara naučne pojmove u članke zakona, nego je i najkonservativniji francuski u 1909 godini došao do istog rezultata, UVO-

deći na snagu „loi, relative a la vente et au nanissement des fonds de commerce“.

U pravnoj nauci postoji čitav niz definicija preduzeća, ali se svi pisci slažu u tom, da je preduzeće veoma komplikovana celina, koju sačinjavaju raznovrsni elementi delom materijalne prirode, kao što su roba, lokal za radnju, knjige, nameštaj; delom pravne, kao što su potraživanja i obaveze, firma naziv radnje (šild); delom nematerijalne prirode, kao što su poslovne OTganizacije, razrađeni posao, veća ili manja stalna muЗепја, икга-Кко, зуе Što je od uticaja na obrt i zaradu. Od sviju raznovrsnih elemenata ovi nematerijalne prirode su od najveće važnosti, jer se prema njima određuje i vrednost preduzeća. Oni čine, da preduzeće ima svoju samostalnu egzistenciju, nezavisnu od зорstvenika. Ovu sposobnost pravna nauka karakteriše kao identitet preduzeća, koji se pojavljuje osobito očigledno u slučajevima prenosa preduzeća od strane jednog vlasnika drugome.

II. Prenos preduzeća kao problem Ne upuštajući se u veoma interesantno teorijsko pitanje da li je preduzeće subjekt ili objekt u poslovnoртаупот prometu, treba zabeležili, da je predaja рге-

Телефон бр: 21 и 20-93.

5,68 ОПШТЕ ОСИГУРАВАЈУЋЕ ДРУШТВО „Футославија Кнез Михаилова ул. 35. ===

дрши све послова осигурања под најповољнијим условима

Основано '913.

у“ Ввеогралу

Адреса за телеграме: Југодсигурање — Београд.