Narodno blagostanje

Страна 398.

tervencija se je pojavila ali sada uz kurs od 405 dinara. Ponuđa je bila znatna i Poštanska Štedionica preuzela je 19 miliona. U sredu intervencija ie opet izostala i kurs se Spustio na 404 dinara. Navađa se da će u intervenciji dolaziti do manjih jntervala da se vidi kako se razvija tržište i bez intervencije. Držimo da će iskustvo biti slabo i da će se kurs težko održati. Ali kad se opet pojavi intervencija, morati će naknadno preuzeti čitavu robu koja je na tržištu. A ako slijedeći put

· intervencija opet uslijedi uz jedan niži kurs nego ranije, ро-

nuda će biti sve veća i veća i na koncu Poštanska Štedionica će morati preuzeti veće količine Štete nego što misli. Već je do sada preuzela preko 100 miliona. Ovo popuštanje kursa intervencije, ova suspenzija intervencije makar i za par dana, znatno nervira publiku, koja onda naginje ka realizaciji svog angažmana u Šteti.

Kad je već došlo do intervencije, ona bi morala biti smišljena i tako vođena da javnost ima puno povjerenje. Eksperimenti koji se sada provađaju u pogledu intervencije mogu biti poučni, nu nisu ni najmanje oportuni.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Ова година препуна је изненађења и аномалија у погледу на развој појединих главних и важних артикала светске потрошње; при том је важно напоменути, да код ових аномалија, које се изражавају у ванредно великим колебањем цена,није увек могуће наћи потребно економско оправдање. У фебруару и марту имали смо рекордну хосу бакра и осталих метала; у априлу започела је беса пољопривредних производа; падање цена шећера прекинуто је тек у јуну месецу, кад је достигнута толико ниска цена, какву светско тржиште није регистровало читавих 25 година. Макон тога шећер се за непуне 4 недеље опоравио и поскупио за 25 од сто. Томе сличан развој показују и цене житарских пронзвода, а нарочито цене пшенице, које су у последњим месепима имале управо незапамћене флуктуације. Након катастрофалног падања (пре два месеца) цене се — после врло кратке стабилизације налазе сада у ванредно снажном хосистичком полету. У току последњих четрнаест дана постепено су се повећавале, а у овој недељи показују управо катастрофалан пораст. Катастрофалан због тога, јгр држимо, да је упркос веома чврсте тенденције, којом текућа седмица завршава, неизбежна поновна реакција.

Чикашка житарска берза, која је одлучујућег значаја по развој светских пшеничних цена, нотирала је крајем прошле седмице, т. ]. 11. 0. м. 119 и једну четвртину центи а нотице последњих дана биле су следеће:

на дан 12. о. м. 123.75 цечти за бушел И» 180 > 1280 Ке « « > > JB.» > 18585) 16 « « > > MG. > >» 14050. « « « > > (> » 12275. < « « > > Је »> > 14650: '« « «

При том треба напоменути, да су горњи курсеви средњи, просечни курсеви и да је у току 18. 0. 'м. код средњет курса од 146.50 цена се попела чак и до 150 и по центи.

На дан !. јуна о. г. нотирао је Чикаго 98 центи а 18. јула 150 центи, што значи, да се цена пшенице за време непуних шест недеља повећала за преко 50 од сто раннје цене. Факат јест, да је цена од 98 центи необичајно ниска, али се ипак не сме заборавити да је необичајно висока и нотација од 150 центи и то још у садашње време жетве.

Узроци, који су имали као последицу снижење цена

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 24.

пшенице, на овом су месту више пута били назначени. (Извештаји о ванредно повољном стању овогодишњих усева и велике прошлогодишње житарске залихе). То је било пре два до три месеца. Ових дана, ситуација је обрнута, јер се означују као главни разлози садашње хосе амерички извештаји, према којим су атмосферске прилике у Америци, Бразилији, Канади и чак и у Аустралији толико неповољне, да ће принос овогодишње жетве подбацити за 15 до 20 од сто, а у неким крајевима чак и више.

Шпекулација слави у овој недељи своје триумфе. Хоса изазива хосу, али пошто се сматра, да се ова хоса ничим не може економски оправдати, то постоји опаснаст, да ће ова хоса брзо бити замењена бесом; јер ако ће се показати, да. је принос овогодишње жетве збиља мањи од прошлогодишњег, то хосе још не оправдава, јер је познато, да је прошлогодишња жетва била у толико обилна, да се је необично великим, још непродатим стоковима прелазило у ову кампању. Недавно се је јављало, да су стоваришта у американским пристаништима претрпана робом; а у овом кратком времену ипак се стоваришта нису могла испразнити, иако је Европа можда купила знатније количине но у последње време. |

Под утицајем америчких цена су и европска тржишта веома чврста. Код нас се тек у последњим данима примећује уплив Америке. Цене пшенице веома су се повисиле и котирају између 225 до 250 динара за 100 кгр. Обрт је у овој недељи био ванредно повољан а као инострани купци појављивали су се нарочито Беч и Праг.

Кукуруз је у Америци врло тражен и због тога је и поскупио, али је код нас, због изгледа, да ће жетва бити ванредно добра и обилна, цена остала једнака оној од прошле недеље. Том приликом морамо напоменути један интересантан факат: кукуруз, који је код нас све од прошле кампање скупљи но пшеница, је у току прошле недеље сравнао се у цени са пшеницом, а у току ове недеље због поскупљења пшенице — кукуруз је за читавих 15—20 дин. код 100 кг. за промт робу јефтиније. За стару робу у току недеље није било никаквог интересовања, док су понуде биле веома јаке. За нову интерес је непромењено добара роба се продавала за зимске термине.

Цене брашна поскупиле су за неколико поена, што је у вези са поскупљењем пшенице.

Метална тржишта су у току ове недеље имала нешто лабавију тенденцију, која се је примећивала нарочито код бакра. Американски картел цена још није хтео снизити, али што се уз садашње цене слабо нађе интересенте, то ће картел бити принуђен, да цене снизи и сравни са ценама које диктирају аутзајдери.

Због опадања тражње су се и цене олова нешто снизиле. Нарочито слабо интересовање показује Русија, а она је увек била купац већих количина, па према томе донекле и регулатор цена на светском тржишту.

Нинк има такођер веома лабаву тенденцију, а разлог биће у интензитету понуда, која је веома велика, јер у последње време производња која је рекордна, у много надмашује индустријске потребе. |

Од свију метала има калај још најмање лабаву тенденцију, јер изгледа, да ће се преговори око оснивања једног међународног картела веома повољно завршити.

На тржишту памука ситуација је и даље лабава. Вести из Сев. Америке о стању бербе гласе повољно, али постоји бојазан од инсеката који могу да нанесу осетљиве штете памуку у очи бербе.

Код вуне очекује се лабавија тенденција а то услед распродаје која је отпочела ових дана у Лондону. Изложиће се прдаји око 128 хиљада бала. Пошто је интензитет продаје веома јак, а количина велика, то ће ова продаја свакако изазвати извесно снижење цена.