Narodno blagostanje

Страна 400

Код нас су послови у кукурузу минимални, а цене су под утицајем будимпештанске берзе доста чврсте.

Код јечма цене су остале непромењене. Живо је тражена шлеповска роба као и пиварски јечам, док су понуде врло слабе.

Пасуљ је добро тражен од стране извозника али су понуде слабе. Међутим постоје изгледи, да ће овогодишњи принос бкти ванредно добар па ће се према томе наш извоз лепо моћи развити. У иностранству се чврста тенденција и даље одржава. \

Јаја имају на европским тржиштима доста мирну тенденцију, а цене су због слабе тражње нешто мало попустиле. Наша роба се плаћа у Берлину 97. до 10 пфемига по комаду; код нас извозна роба се купује по 95 до 100 пара, по комаду према квалитету и тежини. Довози као и про-

изводња су — као и увек у ово доба — веома слаби. На тржиштима колснијалне робе нема нарочитих промена.

На американским тржиштима шећер има и даље чврсту тенденцију, а цена на њујоршкој берзи варира између 917 до 219 центи за 1 лб. (0,4536 кгр.)

На тржишту кафе цене су почетком недеље имале чврсту тенденцију, која: се је пред крај недеље променила, и цене су нешто мало пупустиле а то због већих закључака и веће ликвидације ранијих ангажмана.

Пиринач има веома мирно тржиште, а цене су непромењене; довови у Европу повољни су.

Маст и сланина има чврсте цене пошто домаће робе у већим количинама још нема а и залихе стране робе нису преобилате. |

На тржишту стске довози веома су велики, осим довоза свиња. Цене свиња не показују скоро никакве промене, док се цене остале стоке налазе у опадању. Угојена стока има нешто бољу прођу. Тражња иностранства није нарочито велика и према томе је и извоз незнатан. На иностраним тржиштима су свиње имале чврсте цене, али пред крај недеље су се цене опет снизиле.

На тржиштима кожа у иностранству као и код нас, ситуација је веома мирна а цене непромењене. На берлинској пијаци осећају се нешто лабавија тенденција због довољних понуда али до промене цена није дошло. У ово доба је на тржишту кожа мртва сезона и рачуна се, да ће тек на јесен доћи до евентуалних промена и оживљења.

\

Памук је имао у последње време чврсту тенденцију и то нарочито због опетованих вести, да ће берба у овој години много подбашцнти. Због затварања фабрика у Енглеској и неизвесне ситуације цене су последњих дана нешто попустиле.

На тржиштима вуне цене су се након енглеских аукција мало поправиле али се даљни развој цена, које су ниже од прошлогодишњих и даље песимистички оцељује.

На тржишту гвожђа се у току последњих дана појавила беса, која је већа од оних, које се нормално појављују у ова доба. Нарочито су се снизиле цене за гвожђе у шипкама које су се од 6 — енгл. фунти снизиле на 5.13.

Европска тржишта угља показују веома повољан развој али се осећа извесна несигурност, јер се још незна какве ће мере подузети енглеска радничка влада. Тиме се и објашњавају велике купње последњих дана. Цене су остале непромењене.

На тржиштима метала ситуација је у главном непромењена. Бакар је нешто поскупео, јер су американски потрошачи морали попуњавати стокове. Картел је опет један пут објавио, да цене неће снизити — упркос очекивању а пошто су залихе индустрије и у Европи већ доста слабе, то су потрошачи морали пристати, да плаћају веће цене.

Калај је имао у последње време велика колебања цене, а тенденција је крајем недеље нешто лабавија. На лондонској штијаци се очекивало веће американске купње, које ке међутим нису извршиле.

Олово и цинк имају лабаву ситуацију код слабог ин-

тересовања потрошача.

Упозоваваме читавце м оне који нису непосредно заинтересовани за робно и новчано тржиште, на наше извештаје е истих. Они су тако писани да их свако може читати, и служе као огледало моментаног стања наших тржишта која су битни елемснат наше на-

родне привреда.

PANČEVAČKA PUČKA BANKA — PANČEVO

ОЗМОМАМА 1869. ДОРМЕ

Аксјоп Карка!: Dinara _ 10,000.000'—

Rezerve: Dinara oko (lozi: preko Dinara

5,000.000' 100,000.000: —

Filijale: PBlibunar, Debeljača, Ban.-Karlovac, Kovačica, Kovin, Ban'-Movoselo, Padina i dzdin.

Pdresa za brzojave: PUKBRNK. Telefoni: 26, 28, 29, 50, 122.

Obavlja sve u bankarsku struku spadajuće poslove, održava direktne veze sa tu — i inozemstvom.

Ма