Narodno blagostanje

__ Страна 556

__НАРОДНО_БЛАГОСТАЊЕ

___ Број 34.

· Улози на штедњу код војвођанских кредитних установа

Улошци на штедњу у Војводини у паду су били целе текуће године. Најнижи ниво достигли су у јуну: Дин. 1,317.512.639—— Мањак према јануару износи 32,5 милиона динара.

У јулу су се попели на 1,348.527.429 дин. (за 30 мил. дин.). |

Кад се издвоје депозити по текућим рачунима од уложака по књижицама, добија се сасвим различита слика. Последњи су достигли баш у јуну највећи ниво (1,218.667.000) — вишак према јануару износи скоро 60 мил. динара.

У јулу су улошци по књижицама опали за 46 мил. динара, према јуну исте године.

Текући рачуни показују врло немирно кретање. У јануару износе они 188.788.763 динара, у _ мају падају на 98 милиона (за 90 милиона мање), а у јулу скачу на 176 милиона и тиме се приближују стању од јануара. Кретање депозита по текућим рачунима може лако да се објасни:

У јуну су домаћи трговци повукли своје капитале услед наступајуће јесење кампање. А повећа-

ње у јулу је дошло као депозит страних купаца наших пољопривредних производа.

Улошци по књижицама показују необичну линију кретања: пораст у јуну није резултат формирања новог капитала из производње, већ укамаћење уложака (које се врши шестомесечно). Али је необичан пад у јуну од 40 милиона динара. Тај се појав може да објасни само на један начин; да и улошци по књижицама припадају трговачком реду и да их он подиже ради проширења посла.

Улошци код акционарских банака опали су према

јануару за 4 милиона динара, код општинских штедионица за један милион, а код задруга су порасли за осам милиона динара.

Код акционарских банака пад је само код Баната, код Бачке и Срема је пораст. Бачка има сама више уложака, него Банат и Срем заједно.

Слика, коју нам пружа статистички преглед за првих седам месеца 1929, може се карактерисати као стагнација у формирању капитала.

РАИ из

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

У броју 31. нашег часописа регистровали смо тврђење г. Д-р Бранка Петровића, секретара Новосадске Продуктне : Берзе, да је до краја друге трећине августа месеца извезено 3 милиона тона пшенице и исказали своју сумњу у ту процену, налазећи је претерано високом. У међувремену су објављени статистички подаци о кретању извоза у августу и они потврђују потпуно наше гледиште. По тој службеној статистици у августу је извезено пшенице округло 162 милиона кгр. у Бредности 372 милиона динара. Према томе је извезено

Колико је извезено пшенице у јулу и августу

пшенице: | У ЈУНУ 11,000.000 кгр. = 22 500.000 дин. у јулу 30,000.000 кгр. = 70,000.000 дин. у августу 162,000.000 кгр. = 372,000.000 див.

203,000.000 кгр. = 464,000.000 дин.

Као што видимо, у целокупној сезони није извезено ни 2/8 од оног што је г. Д-р Петровић ценио за август месец. Али је вредно том приликом истаћи, да је извоз пшенице у августу месецу достигао нечувену висину. Захваљујући том извозу пшенице, укупни извоз у августу 1929. год. износи без мало 900 милиона динара, а то је бројка, коју нисмо имали већ више година, а која је за 110% већа но извоз у јануару ове године.

Пре неколико дана убијен је из користољубља у београдском предграђу предузимач Сава Стојиљковић. Тим поводом објавило је Удружење Београдских грађевинара-предузимача у „Политици“ од 20. T. M. следећу исправку: „Ради истине, а на основу гакона о штампи, да у првом наредном броју и на одговарајућем месту изволите исправити, да је убијени Сава Стојиљковић у опште непознат као правни предузимач и да није припадао реду овдашњих грађевинара-предузимача“,

Удружење брка две ствари: друштвени ред и професионалну корпорацију. Последњој припада само онај,

Не примају га ни мртвог у своје отмено друштво

који је признат за њезиног члана, а за припадање једном друштвеном реду није потребна ничија бурунтија. Човек, који живи од предузимачког посла, припада предузимачком реду, ма био сто пута анатемисан од предузимачке организације. Друштво је при писању исправке назирало ствар, употребивши израз „правни“ предузимач, — премда ни он није био добар; требало је рећи пуноправни или признати.

Исправком се исправља неистинитост, која дејствује

"неповољно на нечији материјални или морални интерес. Не-

утрална неистинитост не исправља се путем исправке. Код овог случаја нема ни неистине нити штете по интересе у речи стојеће корпорације. У новинама се није казало, да је убијени члан удружења еснафских предузимача-инжењера, већ просто да је био предузимач. А он је то одиста био, као што их има још маса, који нису признати,

Али све и да је казано да је пок. Стојиљковић био пуноправни предузимач, исправка би требала да изостане. Питање о односу покојника према еснафу припада историји. Никоме он не може више да нуди своје предузимачке услуге нити следствено да врши нелојалну конкуренцију. Да је о покојнику изнесено штогод безчашчеће, па би се можда могло да разуме изгуривање из друштва. Једино, што би му могло да се пребаци, то је, да није имао свога аутомобила.

Мат ако није то дисквалифицирајућа околност!

Пажња претплатницима

Умољавају се претплатници, да изволе што пре послати дужну претплату, која износи за треће тромесечје 70.— дин., а за цело друго полугође 140. — дин.