Narodno blagostanje

96. октобар 19529.

Робно тржиште

На светском тржишту житарица превладава у последње време изразита бес-тенденција. На свим светским берзама имају цене врло велика и необичајна колебања. Разлога, којим се та колебања објашњавају, има више. Ми држимо, да је хиперпродукција увек још најважнији. Нарочито у Америци и Канади. Тамо се роба, спремљена за извоз, све више нагомилава, а само се постепено и у мањим количинама извози. Европа се увек још слабо интересу је за северо-американску робу. Разлози су и ту довољно познати: обилна жетва у свим европским државама, а са друге стране појавиле су се на светском тржишту још и Мађарска, Румунија и наша држава са много већим понудама, но што се то очекивало. Северна Америка познавала је у главном само једног конкурента, а то је била Аргентина. МИ тај конкурент Сев. Америци није био ни сувише опасан, јер се досада сматрало, да је аргентинска роба квалитативно много слабија од американске. Зато је била и јефтинија. У годинама нормалне производње она одговара квалитету наше потијске робе, дакле нашој најбољој. У овој години испао је квалитет аргентинске пшенице ванредно повољан и процентуална садржина глутена и сувости одговара манитоба роби треће и четврте групе. Како је аргентинска роба у исто време и много јефтинија, то је разумљиво, да је постала веома опасан конкурент Сев. Америке. Тако се констатује, да се на светском тржишту купује аргентинска роба од оних, који су се досада снабдевали искључиво сев.-американском робом, то јест од стране тако званих богатијих држава, а на место аргентинске робе ступила је роба источно европских произвођача.

Појава хиперпродукције постаје све критичнија по американску привреду, и то упркос томе, да је овогодишња жетва за читаву трећину мања од прошлогодишње. Американске видљиве залихе спремљене за извоз, износе 300 ми: лиона бушела или преко 7 милиона тона пшенице. То је појава, која може постати од најкобнијих последица, јер ова роба лежи на пијаци и тражи купца. А фармеру треба новаца. Цео проблем развоја пена лежи дакле У организаторним и финансиским моментима. Американска влада је обећала, да од одобреног кредита од 500 милиона долара ломбардира робу. То би у истини био најефикаснији начин спречавања катастрофе.

За технику ситуације, као што сада преовладава на светском тржишту типично је, да су се у последње време

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 627

појавили на ливерпулској берзи, као купци, американски извозници. То су шпекулативни маневри, који нису нови. Али је ново то, да су американски трговци куповали у Ливерполу и Ротердаму аргентинску пшеницу, коју су у тим пристаништима магазинирали; овим необичним маневрима постиже се двоје: прво се тиме елиминира конкурентну робу, а друго постоји могућност, да се током -времена постиже боље цене.

У Чикагу варирају цене пшенице између 185 и 125 центи за бушељ, за први термин.

На европском тржишту је ситуација аналогна. У свим се државама примећује извесна стагнација, јер су сви увозни магацини претрпани робом. У Немачкој се овас нешто јаче изважа, у мањој мери и раж. Нарочито код ражи су цене опет знатно попустиле. Због тога траже произвођачи да влада одреди, да се мора код млевења пшенице додати истој и извесна количина ражи, да би се на тај начин повећала потрошња ражи.

У вези са лабавом тенденцијом на светском тржишту су и код нас цене нешто попустиле. И то за све врсте житарица. За наш кукуруз влада велика тражња, нарочито за бољу робу и то за извоз у Италију. У сушеној роби су послови мањи, јер ни нема довољних понуда.

Сезона шљива У овој години може се рачунати као већ завршена, пошто су довози шљива на свима пијацама

скоро већ престали. Ситуација и за шљиву је мирнија.

Иностранство показује слаб интерес ца куповину, у унутрашње потребе за покриће терминских продаја изгледа да су већ подмирене. На светском тржишту памука преовлађује и у овој седмици веома велика нервозност. Ситуација никако није одређена, а цене осетљиво варирају. По свој вероватности надвладаће лабава тенденција, јер је интересовање енглеских индустријалаца знатно попустило. У информираним кроговима се говори, да ће службени извештај американског пољопривредног министарства, који ће се објавити !. новембра, донети,нове коректуре досадашњих података; од тих нових података зависиће и даљни развој гена Тржиште олова показује у последње време миран развој, са мало чвршћом тенденцијом, која би цене поскупила, да нису понуде необично велике. Калај и челик попустили су у ценама, а пошто је у последње време попустила и ин-

тервенција картела на лондонској берзи, то је тенденција

изразито лабава.

ижице Јадранске Страже

Ма основу уговора са Јадранском Стражом у СОшлишту о mpo= даји спенпијалнлих типова »жизжица, тушткене су у продају

ге тоишке Једретске бој» može

израђене од првокласног материјала и нмшрегниране. Кутије имају врло укусан формал и носе етикету Јадранске Страже

Ереткоружује се ниожтоонна чи a