Narodno blagostanje

Страна 616

Куд води све ово» питање је, које се све чешће појављује у американској јавности и међ одговорним факторима. Пред сенатом стоји већ неколико предлога о регулисању функције трестова као што је регулисана банка у Америци.

Економски стручњаци све се чешће баве изучавањем послова трестова и све се чешће чују гласови да је на крају неизбежан страшан крах. Томе тврђењу на супрот доказују разни економисти да инвестмент-трестови стоје пред новим полетом, да је страх од краха неоснован или управо да су побркани разни облици трестова. Тако н. пр. тврди Т. Аткинс у месечном извештају банке Емс Емерих и: Кој. да прави DECI, а то је онај који има од сваке групе хартија мали пакет, који не учествује у другим компанијама и који због тога има ликвидан портфељ, никад не може доћи у кризу. При томе треба имати у виду да американске банке имају обичај да ангажују врло способне економисте за уреднике својих месечних билтена. Али има и независних економиста као што је н. пр. професор Фишер. који тврде да је полет инвестмент-трестова заснован на американском просперитету, а да ће овај и даље да напрелује.

Али је пажњу целога света привукло мишљење угледног статистичара и економиста Роџера Бебсона које гласи:

„Лепо време не може трајати до века. Економски круг је сала у прогресу, као што је он био и пре. Федерални Резервни Систем учврстио је положај банака, али он није могао да промени људску природу. Данас има више света, који се занима шпекулапијом и зајмовима, него што је икала пге било у натој прошлости. Раније или доцније лоћи he mo јелног краха, и тај ће бити страховит. Паметно поступају они, који гледају да што пре ликвилирају купљене папире на кредит и да покупе своја једра.

Тим поводом пише кроничар «Епапсја! Обтоптсје«: »Стратан ће пораз бити ако пође предсказани крах. Наше је благостање инфлаторно. ЗаРаде од берзанских вредности могле би да се смање, а да се не сруши наша индустрија. Али је лудо развијен обим послова бацио у критичан положај све вредности. Кад курсеви скачу због тога што послови добро иду. онда штекулативне пене потвуђуј“ праву вредност, тежући стабилизацији, али кад доће крах. смањиће се обим послова индустрије. То ће изазвати беспослицу. а ова општи пал пелога нивоа. Проблем, који нико не уме да реши,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 38.

гласи: Како да се учини крај шпекулативној оргији, а да се не нанесе штета нашој индустрији»

Врло је добро говорити о животворним снагама нових изума, нових извора, нових потреба, али они не могу да просперирају у бесплодној пустињи. Хартије могу да смењују једна другу на берзи, а да се не погоди цела индустрија, цена и обим послова, али се нове играчке не могу купити поломљеним. Све то мора да дође од других и Основних извора, које су изван шпекулације, фузије и комбинације.

Сад док траје јурњава у производњи, може се за неколико месеца да подигне цена пољопривредвим производима; може се помоћу штрајкова да подигне надница. Али то нису решења проблема.

" Наше народно благостање је проблематично до

год траје шпекулација на берзи.

Мобилизирање против новчаних паника не пружа никакву гарантију против наглих и великих депресија кредита, услед поколебаног поверења. А кад се тим путем пође, нико не може да прелскаже кад ће лоћи обрт.

Ми смо већ имали неколико реакција на берзи, али смо их срећом пребродили. Јављају да су наше банке врло мобилне. Али ма колико да су наоружане наше провинциске банке, слабе су оне ла спрече депресије које долазе после шпекулације.

Кад се једанпута каже и почне да мисли да крај мора доћи, онда он није далеко. Тајна злоупотребе кредита, поетвореног у капитал, који тра: жи једнако емисије нових хартија од вредности, мора бити једног дана јасна и широким масама. Ничим се неће моћи објаснити наролу да талас који се пење не мора да се спусти. У пркос свима маневрима, комбинацијама, фузионирањима, супституирања нових друштава старима, апсорбовању холдинг друштава, ипак позајмљивању мора доћи крај. Кад буде народу јасан цео механизам, онда ће доћи слом курсева.

Цело је питање дали ће крах доћи као гпом из велра неба, или ће нормализирање ићи постепено. Кад милиони капиталиста, пројектаната, палника и великих и малих пословних људи буду помислили да се приближује крај нашем проспернтету. и да се од расипања има да приђе редукпији и штедњи од задовољавања потреба ка стезању појаса. онда ће реч »крај« бити написана не само на »највећем марвеном тржишту« у историји, већ и на сну многих ла благостање може да траје непрекодно, јер за то нема примера нигде у историји света.

S. И У мо i

SEC»

пр

~ Jopzojavir Сетепађићка

(6 5 MO

)

| | | NC ест (бтена) Та. Те!. Мо: Заа 24-05 5 PREPORUČUJE svoj naibolje pripoznati prvovrsni, a veštački

<? Кој; погташта propisame Čvrsločće visoko madmašwje <

NEC

\

GS