Narodno blagostanje

Страна 656 |.

3a Ocek OH OHo једини спас један дугорочни амортизациони зајам са повољном каматом. HM Осек већ неколико година ради на томе. Читаоци југословенских листова имају периодично прилику да читају, да је поднесена нова понуда од разних финансиских група граду Осеку. То се поновило и у „Хрватском Листу" од 3. новембра, у коме се каже, да су примљене три нове понуде; једну је поднео адвокат из Осека у име „једне“: финансиске групе, друга је од „једне“ француске групе, а трећа „из Минхена“.

Изгледа да и сама Осечка управа зна, да о зајму не може бити ни говора и због тога је одлучила да путем давања својих електричних уређаја у концесију реши финансиско питање. Понуда те врсте било је више. Колико нам је познато, било је и озбиљних, па баш због тога не можемо разумети, да се градски одбор упуштао 2. новембра у проучавање понуде једне групе, чије се име нигде не помиње. „Хрватски Лист“ од 3. новембра доноси ту понуду у детаљу. Ево шта смо ми у њој нашли после летимичне лектире: Општина се обавезује да, уз што нижу таксу (2) оснује акционарско друштво са главницом од 7, милиона динара и да на то друштво пренесе целокупни свој електрични уређај, централу са свима привилегијама и без икаквих терета. Друштво стиче право да 45 година експлоатише тај уређај дајући општини право, да почев од 1925 године може откупити свој соп-ствени уређај. Анонимна се група обавезује да купи од општине све акције тог друштва по номиналној вредности OJ. 714 милиона динара, које ће општина употребити на регулисање свога дуга код загребачких банака. А за остатак дугова друштво се обавезује општини да ступи на њено место као дужник, дакле како према градској Штедионици тако и према имаоцима Мак Данијелових облигација и то под следећим условима:

1) Да се друштво ослободи рентне порезе на камате, коју буде имала по закону да плати на кредит, који буде за тај циљ повукла код својих поверилаца.

2) Да се градска Штедионица обавеже према друштву у погледу камате. У понуди се прилично магловито вели да се та камата мора да доведе у склад са каматом Народне банке, једино је јасно, да не сме бити већа од 12%. Даље, општина се обавезује да продужи концесију данашњој гасари која истиче кроз 13 година још за 32 година. Најзад општина се обавезује да дотичном друштву да у израду водовод.

Начин, на који анонимна група предлаже, оснивање а. д. противан је нашем закону. Општина не може основати акционарско друштво нити га регистровати код суда ни штампати акције, ако није уплатила 7; милиона динара, на колико гласи главница; а група се нигде не обавезује да општини учини предујам од тога износа. Једино би правилно било да група сама оснује друштво, уплати 7 милиона динара и онда положи општини ту суму приликом преноса целокупног уређаја на друштво. Ако група мисли да на горњи начин изигра наше фискално законодавство, да избегне дације, онда се вара, јер ни општина нема права да оснива једно трговачко друштво, а да не плаћа пристојбе и дажбине.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 40.

Много су важније клаузуле односно општинских дугова. Кад се општина решава на један тако очајан корак — а тога је било у комуналној историји врло често — да своја сопствена готова и функционирајућа подузећа преноси на другога, онда се на првом месту има очекивати, да она том трансакцијом добије средства за раздужење својих поверилаца. То је било и са Београдском општином летос. Анонимна група не мисли тако, она предлаже да се конституише као дужник према већ постојећим повериоцима на место општине. Као што знамо постоје два повериоца, једно је Градска штедионица, друго су имаоци облигација Мак Данијелових. Могућно је да општина сво. јим ауторитетом натера управу градске Штедионице да прими за дужника то ново основано дионичарско друштво, али нема те силе, која може натерати имаоце амортизационог зајма, да прими то друштво за дужника. И потпуно је искључено да би они на то пристали, јер би то било знатно погоршање њиховог положаја. Нама није познат уговор о зајму између општине и Мак Данијела, али колико се ми сећамо, а то је сасвим логички, тим је уговором општина заложила све своје приходе од електричног осветлења и трамваја ако према томе не постоји правна могућност за пренос уређаја но ово ново основано друштво. Али да претпоставимо да би повериоци пристали на ту понуду. Под којим би условима повериоци то урадили» Вероватно само тако, ако би друштво пружило стварне гаранције за своју обавезу. Друштво, према тексту понуде, постало би сопственик целокупног електричног уређаја, (а он кошта око 70 милиона динара) који би повериоцима служио за гарантију. Свакако да он не би био довољан за оба повериоца (скоро 90 мил. динара). Како би искључива имовина друштва била електрични уређај, који вреди највише 70 милиона динара, то би градска Штедионица остала без реалног покрића за своје потраживање, — пошто би морала препустити имаоце амортизационог зајма.

Ca 714 милиона динара у готовом биле би исплаћене загребачке банке. Претпоставићемо да су повериоци пристали да приме друштво на место општине за дужника. Да ли је тиме општина ослобођена бригег Ни најмање, јер ако концесионар не би био у стању да одговара својим обавезама, — а њима се не може одговарати из текућих прихода преко уређаја, јер су рокови и сувише кратки, онда би повериоци тражили егзекутивну продају целокупног уређаја. Тако општина може једнога дана доживети да се њена инстанција продаје на добош, а то је оно што је она хтела избећи тражећи концесионара. Општина само формално излази из обавеза, материјално њен уређај и даље служи за гаранцију, као што је и данас у ствари, правно и материјално, тај њен уређај супстанца, на коју се ослањају њени повериоци само са том разликом што је општина чинила гигантске напоре да тај уређај остане недирнут, док би дионичарско друштво било у томе свакако много комотније.

Ми смо далеко од тога да мислимо рђаво о непознатој групи, али постоји могућност да та група 20 година извлачи добре приходе из тога подузећа, па једнога дана задужи целокупан уређај за једно 50 милиона дина-

Првокласни Шлески Угаљ и Кокс

за домаће потребе, етажно и централно грејање. вапавтпонтавина штита. mi) 613) BB (BD MMI EJ [0] BB BB вино ин 88 8 BI нашао тиши!

Друштво за Пронот Уље, 5 Ре АН каца 31 5