Narodno blagostanje

28. јуни 1930.

НАРОДНО РЛАФОСАЊЕ _______

Страна 407

каматну стопу, а капитал веома мали интерес за хартије од вредности. После тог нашег чланка, настало је неколико потреса, на готово свима европским берзама. Прошла недеља, завршила се једним необично песимистичким расположењем и падом курсева, на свима, европским берзама сем у Југославији. На Загребачкој берзи осетио се делимичан рефлекс те депресије на суседним берзама, а специјално на пештанској, бечкој и прашкој јер су попустили тако звани арбитражни папири, они којима се тргује истовремено код нас и на страним берзама. Али на супрот томе државне хартије и други слични папири показују баш у тој недељи веома чврсту тенденцију.

Спољна политичка ситуација носи знаке јаке напетости. Чехословачки листови доносе алармирајуће детаље о предстојећем проглашењу Отона, за мађарског краља, тврдећи, да су Енглеска, Немачка, и Италија дале пристанак, да. је последња чак одобрила прокламацију. Према скорашњим изјавама _ румунског министра, спољних послова, тај би акт био ва. Румунију повод за рат.

Сви стрепе, само не југословенска, берза, !

7% инвестициони зајам доститао је рекордну висину од 90%, а рента, Ратне штете држи се стално такође на релативно високом курсу од 442 до 444. Истина обрти су врло мали, али то је тек знак мирноће на, берзи, јер први најважнији знак узнемирености и депресије је надмоћност понуде над тражњом, услед чега наравно и падају курсеви, Код нас је у водећим папирима којим се највише тргује Ha нашим берзама, врло мала понуда. Једино што су акције Народне банке попустиле, али при томе треба. имати у виду да је наше тржиште у међувремену прогутало врло велике пакете тих акција, (на, берзи и ван берае) јер се врши депласирање папира. из руку оних који се девинтересују, у руке капиталиста.

Наши домаћи државни папири су предмет пажње службене руке, јер је очигледно да, се код 7% зајма, код Ратне штете па, чак и код Блеровог зајма, интервенише. Али је та интервенција врло чедна ! Довољно је да се направе два, три нова закључка, па да се одржи курс, а то је, као што рекосмо, доказ чврсте тенденције.

Али интервенција не успева код Блеровог зајма. У осталом она, је и бесмислена. Ми смо већ неколико пута, нагласили да, је потпуно искључено, да ће наша берза, одређивати курс нашим доларским папирима; курс се формира у Њујорку, пошто је цео сток у Америци. .

Али се у толико пре мора учинити крај једном другом злу, које може да има врло неповољно дејство и да убије расположење према нашим доларским папирима.

Приликом писања, о дејству, које ће припуштање доларских папира имати на наше тржиште хартија од вредности, ми смо истакли да, је неопходно потребно да наши имаоци тих папира буду свакодневно обавештени о аутентичним курсевима у Њујорку. Депеша од Њујорка до Београда није тако јефтина, банке немају рачуна да чине тај издатак, ако немају свакодневно већи обрт у тим папирима.

Неколико се пута показало да су лажни курсеви које нам дају агенције, и то у толикој мери да човек долази у искушење да претпостави, да је то намерно.

Курсеви агенције „Авала“ били су на пример за Селитманове хипотекарне облигације 81.5 и 82 измеђ 22-24. Међутим ми смо имали прилике да, видимо налог за куповину тог папира, упућен у Њујорк пре 10 дана, с важењем од месец дана, по курсу од 82.50. Исто тако имали смо прилике да видимо депешу из Њујорка, једне врло солидне банке у којој се нуди један пакет истог папира по 83.5. Значи да је то најнижи курс. Излази да су курсеви, које ми добијамо и који се нашем јавном мнењу означавају као аутентични, за 2 поена нижи од ефективног“ курса. То је дефетизам, то шкоди државном кредиту, јер декуражира имаоце тог папира. Последица, тога, била, је да се Селигман на Београдској берзи нудио 24. овог месеца, по 85, а, то је најнижи курс по коме се трговало на нашим берзама, -

Потребно је безусловно, да. сама, држава, интервенише. Држава и иначе треба, да, добија свакодневно курсеве својих папира на страни и најбоље би било кад би се удесило да сама емисиона банка, Селигман, шаље свакодневно Министарству финансија аутентичне курсеве, који ће се саопштити нашој јавности.

Наши доларски палири су они, по чијем курсу, свет цени наш кредит; то је курс који ће се узети за баву кад се буде преговарало о новоме зајму. Према томе чињеница да наши унутрашњи динарски државни папири стоје много више но доларски, неће ни најмање допринети побољшању нашег кредита, на страни. Пре ће се претпоставити да су први курсеви неговани, а други израз слободног тржишта. И у колико је већа, маржа, између једних и других курсева у толико је веће уверење да су курсеви динарских папира вештачки.

Општинена

тедионица угао Васине и Добрачине ул, бр. 1.

рања и др. трошкова.

малим привредницима,

УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ ПРИМА са

Даје зајмове на све државне и приватне хартије од вредности

са 10 од сто год, камате (без икаквих других трошкова) а за време од 1—6 месеци, с правом продужења на годину дана и евентуалног обнављања.

На обвезнице ратне штете даје Дин. 580НА ЗАЛОГЕ НА ДРАГОЦЕНОСТИ рачуна 12% год.

ЕСКОНТУЈЕ МЕНИЦЕ са 12% год. камате (без икаквих других трошкова) нарочито занатлијама и

ОТВАРА ТЕКУЋЕ РАЧУНЕ на подлози хартија, од вредности, меница и интабулација. 7% тод. камате. ВРШИ НАПЛАТЕ и исплате у земљи и иностранству за рачун својих комитената.

_НЕ_БАВИ СЕ СПЕКУЛАЦИЈАМА.

камате и '/,,% тромесечно на име чуварине, осигу-